Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kotitalous työnantajana: uusi helpompi tapa ostaa työtä?

kotitalous-tyonantajana-nainen-maalaa

Monesti kotitaloudelle voi tulla tarve teettää jokin remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa pihan huoltoon liittyvä työ ammattimaisella, kun omat taidot tai aika ei riitä. Miten kotitalous voi ostaa työtä?

Tähän on kaksi eri väylää: joko apuun voi palkata osaavan ammattilaisen ja huolehtia hänen palkan maksustaan itse tai voi ostaa työn palveluna ja maksaa ainoastaan yhden laskun ja antaa jonkun muun huolehtia paperitöistä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kotitalous työnantajana

Kotitalous voi palkata työntekijän työsuhteeseen. Tällöin kotitaloudesta tulee työnantaja, jota koskevat monet työnantajan velvollisuudet. Työnantajan velvollisuuksiin saattavat kuulua mm. ennakonpidätyksen toimittaminen, tapaturmavakuutus, sosiaaliturvamaksut, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, palkkatositteet työntekijälle, tulorekisteri-ilmoitukset ja työterveyshuollon järjestäminen. Jos kotitalouden maksamat palkkamäärät jäävät hyvin pieniksi, saattaa joidenkin velvollisuuksien kohdalla byrokratiaa olla helpotettu hieman. Kuitenkin, vaikka esimerkiksi ennakonpidätystä ei tarvitsisikaan toimittaa, on se työntekijälle veronalaista tuloa ja kannattaa siksi tehdä.

Kerron tässä postauksessa näppärämmän tavan kotitalouden töiden teettämiseen.

Kevytyrittäjyys on helppo tapa ostaa apua kotitalouksille

Helppo ja yksinkertainen tie ammattimaisen tekijän ostamiseen on kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyys tarkoittaa, että kotitalous ostaa töihin valitsemansa henkilön, joka laskuttaa tehdystä työstä laskutuspalveluita tarjoavan palvelun kautta.

Kotitalous ja kevytyrittäjä sopivat tehtävästä työstä ja palkkiosta ja laskutuspalvelu huolehtii kaikesta laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvästä byrokratiasta.

Kotitalous saa maksettavakseen ainoastaan yhden laskun, jonka kevytyrittäjä on luonut laskutuspalvelun kätevässä verkkopalvelussa. Vaivatonta eikö totta?

Koska palkan kevytyrittäjälle maksaa laskutuspalvelu, on kotitalouden mahdollista hyödyntää kotitalousvähennys!

Palvelun ostaminen ammattilaiselta on sekä kätevämpi että joustavampi tapa saada tarvittavat työt hoidetuksi, sillä näin kotitalouden ei tarvitse sitoutua merkittävään määrään hallinnollista työstä. Sekä asiakkaana oleva kotitalous että työn suorittaja voivat olla huoletta, sillä kevytyrittäjyyspalvelu hoitaa kaikki tarvittavat maksut ja ilmoitukset oikeaoppisesti.

Kuvassa nainen siivoaa kotitaloudessa

Kevytyrittäjyys oikeuttaa kotitalousvähennykseen

Kotitalousvähennyksen omavastuu vuonna 2021 on 100 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä on 2 2500 euroa henkilöä kohden. Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voivat molemmat puolisot saada oman kotitalousvähennyksen. Tässä tapauksessa puolisoiden maksimivähennys kuluvalta vuodelta on 4 500 euroa.

Jotta teetetystä työstä saa kotitalousvähennyksen, pitää yrittäjän tai yrityksen kuulua ennakkoperintärekisteriin. UKKO.fi-palvelun takana on ennakkoperintärekisteriin kuuluva UKKO Yrittäjyyspalvelut Oy -niminen yritys, joten tämän vuoksi UKKO.fi-kevytyrittäjiltä ostetusta palvelusta saa kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennys on 40 % työn arvonlisäverollisesta osuudesta. Vähennyksen saa myös palveluista, joissa ei ole mukana arvonlisäveroa. Eli jos maksat yritykselle 1 000 euroa tehdystä työstä, vähennyksen osuus on  400 euroa. Kun summasta vähennetään 100 euron omavastuu, verotukseen tehtävä euromääräinen vähennys on 300 euroa.

Vuoden 2020 maksimivähennyksen saat siis ostamalla palveluita hieman yli 5 500 euron edestä. Verottajan sivuilta löytyy runsaasti tietoa siitä, mitkä kaikki työt kuuluvat kotitalousvähennyken piiriin.

Kotitalousvähennyksen osuus maksetusta työstä riippuu siitä, onko työnsuorittaja ollut työsuhteessa vai onko kyseessä ollut toimeksianto. Jos siis tehdystä työstä maksetaan palkkaa työsuhteeseen palkatulle työntekijälle, saa kotitalousvähennyksenä vähentää 20 % työntekijälle maksetusta bruttopalkasta sekä palkan sivukulut kokonaan.

Huomaathan, että laskutuspalvelun kautta tehtävän työn tulee siis olla toimeksiantosuhteissa tehtävää; työsuhteista työtä ei valitettavasti voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta.

Kuvassa mies poraa ja remontoi

Lue myös kirjoituksemme Kotitalousvähennyksen ABC!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

  • Työllistäminen Työntekijän palkkaaminen ja työkorvauksen maksaminen yksityishenkilölle

    Työntekijän palkkaaminen yksityishenkilönä liittyy yleensä määräaikaiseen projektiin tai yksittäiseen suoritukseen, kuten pihatöihin, remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa sisustamiseen. Tilanteen luonteesta riippuen näissä tapauksissa tehdään joko toimeksiantosopimus tai työsopimus. Tällöin on tärkeää erottaa, onko kyseessä erillinen toimeksianto vai palkataanko työntekijä työsuhteeseen. Jos olet ostamassa työtä yksityishenkilönä, selvitä itsellesi ensitilassa: Onko kyseessä työsuhde vai toimeksiantosuhde? Onko kyseessä palkka vai työkorvaus? Kuuluuko palvelun myyjä…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Kotitalous työnantajana – mitä tulorekisteri muuttaa?

    Paljon puhuttu tulorekisteri astui voimaan vuoden alusta. Sen myötä vuoden 2019 alusta lähtien myös kotitalouksien pitää siis ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin. Tulorekisteri on siis verohallinnon ylläpitämä sähköinen tietokanta ansiotuloille, etuuksille ja eläkkeille. Vuodenvaihteen jälkeen työnantajat ilmoittavat sinne kaikkien maksamiensa palkkojen tiedot viimeistään viiden päivän kuluessa niiden maksamisesta. Vuoden 2020 alusta alkaen rekisteriin ilmoitetaan myös kaikki tuet ja eläkkeet. Mitä tulorekisteri…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

    Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

    Lue lisää