Blogi

9.7.2014

Kevytyrittäjyys pian suositumpaa kuin yrittäjyys

Kevytyrittäjä on henkilö joka toimii yrittäjämäisesti ilman yrittäjän paperitöitä ja byrokratiaa. UKKO.fi:n käyttäjät ovat kevytyrittäjiä. Kaupparekisterin tiedotteen mukaan tammi-kesäkuussa suosituin uusi yritysmuoto oli toiminimi. Uusia toiminimiä rekisteröitiin 7 783 kappaletta. Samaan aikaan laskutuspalveluihin liittyi noin 6 000 uutta kevytyrittäjää. Pelkästään UKKO.fi:n kasvuvauhdilla kevytyrittäjien määrä tulee vielä tänä vuonna ohittamaan uusien toiminimien määrän. 

Miksi kevytyrittäjyys?

Viime aikoina olemme saaneet lehdissä ja blogeissa lukea jatkuvasti uusista byrokraattisista päätöksistä. Nämä päätökset eivät aina ole maalaisjärjellä selitettävissä. Suomalaiset tuntuvat olevan kyllästyneitä liialliseen sääntelyyn ja byrokratiaan.

Samaan aikaan yhä useampi ihminen päätyy työllistämään itse itsensä, usein omasta tahdostaan, mutta välillä myös YT-neuvotteluiden tai oman alan kiristyneen kilpailutilanteen vuoksi. Ihmisiä kannustetaan yrittäjiksi, mutta yrittäjyyden koukerot ja lomakkeet tuntuvat silti kovin hankalilta. Yrittäjyys ei ole vaikeaa, mutta se vaatii monien uusien taitojen sisäistämistä. Samaan aikaan yrittäjyyden pitäisi tuoda ratkaisu rahan tarpeeseen. Kukaan meistä ei ole seppä syntyessään ja uusien asioiden sisäistämisessä mene aina aikansa.

Nämä asiat kevytyrittäjyys ratkaisee.

Itsensä työllistäjän ei tarvitse opetella kirjanpitoa, yrityksen byrokratiaa, ilmoitusten tekemistä tai vakuutusmaksujen laskemista. Hän saa heti käyttöönsä palvelun, jonka avulla laskuttaa omat työnsä. Asiakkaat ovat tyytyväisiä saadessaan selkeän laskun ja käyttäjät ovat tyytyväisiä saadessaan rahansa oikeaan aikaan henkilökohtaiselle pankkitilille.

Kevytyrittäjyyden ongelmat

Kevytyrittäjyys ei ole vielä täysin ongelmatonta. Kevytyrittäjyyden suosio on kasvanut niin yllättäen, että työelämän rakenteet eivät ole vielä ehtineet muuttua mukana. Kevytyrittäjiä kohdellaan eri virastoissa eri tavalla. Välillä heidän katsotaan olevan yrittäjiä (vaikka kevytyrittäjällä ei ole y-tunnusta), välillä taas työntekijöitä (kevytyrittäjä etsii itse omat työnsä, tekee työt omilla välineillään ja hinnoittelee itse itsensä) ja välillä omassa työssään työllistyvinä. Varsinkin työttömyysturvan osalta vaihtelua tuntuu olevan paikkakunnan ja jopa asiakaspalvelijan mukaan.

Näiden asioiden selkeyttämiseksi teemme jatkuvasti töitä. Työ näyttää myös tuottavan tulosta.

Esimerkiksi Vihreiden työllisyysohjelmassa mainitaan:

12. Turvataan ja parannetaan kevytyrittämisen mahdollistavien palveluiden toimintaedellytyksiä”.

Myös esimerkiksi Suomen pääministeri Alexander Stubb peräänkuulutti alkukesästä Helsingin Sanomissa uusia toimintamalleja työelämään:

Meidän nykymalli jakaa ihmiset sellaisiin, jotka tekevät töitä ja sellaisiin, jotka ovat työttömiä. Meidän pitää rakentaa malli, jossa voidaan tehdä osittain töitä ja osittain saada tukea yhteiskunnalta. On arvostettava tällaista mallia, jossa sekä työnteko että tuki on mahdollista”.

Myös muiden puolueiden kansanedustajat ovat kirjoituksissaan ilmaisseet positiivisen kantansa kevytyrittäjyydestä. Ja miksipä eivät olisi? Kevytyrittäjyys mahdollistaa työn tekemisen helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Kevytyrittäjä voi tehdä sen verran töitä kuin haluaa ja päättää itse oman työnsä hinnan.

Syrjäyttääkö kevytyrittäjyys tavallisen yrittäjyyden?

Kevytyrittäjyys ei sovi kaikille. Esimerkiksi liiketoiminta joka vaatii pysyvän varaston, ei voi toimia kevytyrittäjyyden mallin mukaisesti. Myös liiketoiminnan kasvaessa tarpeeksi suureksi, on taloudellisesti järkevämpää palkata kirjanpitäjä ja perustaa oma yritys. Kevytyrittäjät eivät myöskään ole Supercellin kaltaisia globaaleja menestystarinoita. Kevytyrittäjät työllistävät itsensä omilla ehdoillaan – ilman byrokratiaa.

Monet käyttäjistämme ovat testanneet ensin liikeideaansa palvelumme kautta ja sitten perustaneet oman yrityksen. Esimerkiksi Jatta oli vielä viime vuoden alussa työttömänä. Tämän jälkeen hän rupesi tekemään töitä UKKO.fi:n kautta ja vuoden lopussa Jatta päätyikin perustamaan oman yrityksen. Osa käyttäjistämme päätyy myös asiakasyritykseen palkkatyöhön. Kevytyrittäjyys on osalle käyttäjistämme välivaihe palkkatyön ja yrittäjyyden välillä. Toiset taas ovat kyllästyneet toiminimen pyörittämiseen ja siirtyvät tekemään täyspäiväisesti töitä meidän kauttamme.

Tarinoita on yhtä paljon kuin käyttäjiämme. Pääset tutustumaan tarkemmin käyttäjiimme tekemämme Infograafin kautta.

Tutustu kevytyrittäjyyteen jo tänään

Pääset konkreettisesti tutustumaan palvelumme toimintaan helpoiten liittymällä käyttäjäksi. Palveluumme liittyminen ei maksa mitään, eikä velvoita mitään. Rekisteröityminen onnistuu muutamassa minuutissa. Tutustu palveluun ja ymmärrät miksi kevytyrittäjien määrä kasvaa lähes räjähdysmäisesti!

Jos haluat lukea tarkemmin kevytyrittäjyydestä, lataa ilmainen kevytyrittäjyysopas.

Kerro kevytyrittäjyydestä myös ystävillesi. Ole mukana helpottamassa suomalaisten työllistymistä!

Klikkaa ja tutustu palveluun nyt!

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Reino Riskinvälttäjä sanoo:

  Poliitikot voisivat ratkaista monia kevytyrittäjyyteen liittyviä ongemia säätämällä työvoimapoliittiset lausunnot päätöksiksi, joista saa valittaa oikeusvaltion periaatteiden mukaan – samaan tapaan kuin viranomaisten tekemistä päätöksistä yleensäkin. Silloin muodostuisi ennen pitkää ennakkotapauksia ja yhtenäinen linja.

 2. Terve Janne!

  Meidän verkkosivustomme tarkoituksena on hankkia palveluun uusia asiakkaita. Tämän vuoksi kerromme tietysti palveluumme liittyvistä asioista. Kuten esimerkiksi siitä, että kevytyrittäjyyden sateenvarjon alle mahtuvia käyttäjiä on tullut noin 6 000 kpl viimeisen kuuden kuukauden aikana.

  Muitakin vaihtoehtoja toki on ja suosittelemme tietysti tutustumaan myös näihin ennen valinnan tekemistä. Oman yrityksen perustaminen on joillekin hyvä vaihtoehto, kun taas toiset haluavat testata pienemmällä riskillä UKKO.fi:n kautta. Emme halua pelotella ketään pois yrittäjyydestä. Suomi tarvitsee lisää yrittäjiä ja me haluamme tarjota ponnahduslaudan tätä yrittäjäksi lähtemiseen.

  Sivustollamme on muuten myös erillinen tietopankki, josta löydät lisätietoa yrittäjyydestä: http://www.ukko.fi/tietoa/

 3. Janne Koivulahti sanoo:

  Olipahan mainos, hohhoijaa.
  Tässä kerrotaan muka jotain, muttei kuitenkaan mitään.
  Onko tällä sitten tarkoitus vedättää ihmisiä vai hankkia asiakkaita.
  Mikään uusi juttu tämä ei ole.
  On olemassa osuuskuntia ja muita yrityksiä, joten kannattaa verrata palvelun kustannuksia, ennenkuin alkaa ”kevytyrittäjäksi”
  Lisäksi voi olla yksityinen elinkeinonharjoittaja ilman y-tunnustakin.
  Näitä ei tietenkään kannata kertoa, etteivät ihmiset valpastuisi.

 4. Sepe Susi sanoo:

  Mahtaako Matti Kiviharju mainostaa Yritysteleä?

 5. Jussi Mononen sanoo:

  Termin ”kevytyrittäjyys” korostaminen voi olla ongelmallista, sillä verottaja/KELA voi hyvinkin alkaa tulkita toiminnan varsinaiseksi yrittäjyydeksi ja alkaa puuttua verokohteluun ja työttömyysturvaan.

 6. Matti Kiviharju sanoo:

  Jos Toiminimiä perustetaan vuodessa tuon verran niin siinähän on bisnes, jos on varaa tilata niiden yhteystiedot Yritystele.fi-palvelusta ja myydä niille mm. käyntikortit ja kotisivut.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta