Blogi

18.9.2014

Etätyöskentelyn mahdollisuudet

Tänään kansallisena etätyöpäivänä on hyvä aika kirjoittaa etätyöskentelyn mahdollisuuksista. Virallisen etätyöpäivän nettisivujen mukaan yli 300 organisaatiota ja yli 18 000 työntekijää on ilmoittanut työskentelevänsä tänään etänä. Luku on todellisuudessa varmasti suurempi. UKKO.fi:n kevytyrittäjätkin tekevät paljon töitä etänä.

Etätyöskentely mahdollistaa luovemman työnteon. Täydellinen työpäivän aloitus ei yleensä sisällä tunnin istuskelua aamuruuhkassa. Työt on mukavampi aloittaa, kun matka työpöydän ääreen kestää vain muutamia sekunteja. Työmatkojen jättäminen väliin on myös ekologinen valinta, varsinkin jos normaalisti matka taittuu omalla autolla

Etätyöskentelyn faktoja

Vuodesta 1990 vuoteen 2008 etätyöskentelyn määrä on seitsenkertaistunut (Työolotutkimus2008) ja vuonna 2013 jo 28% palkansaajista teki etätöitä vähintäänkin satunnaisesti.

Suomessa tehdään päivittäin yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista yli 75% kuljetaan henkilöautolla. Yhden matkan pituus on keskimäärin 13 kilometriä ja siihen kuluu aikaa noin puoli tuntia.

Pitkistö työmatkoista syntyy eniten ympäristönkuormittamista. Vaikka yli 20 kilometrin työmatkojen osuus on vain 13% kaikista alle 150 kilometrin työmatkoista, aiheuttavat nämä matkat kokonaisuudessaan 58% kaikista työmatkakilometreistä.

Mitä hyvää ja huonoa etätyöskentelyssä on?

Etätyöskentelyn hyötyjä ovat esimerkiksi:

 • Työnteon vapaus lisääntyy
 • Työmatkat vähenevät
 • Perheellisenä voit helpommin järjestellä arkiasioita
 • Enemmän vaihtoehtoja työskentelytiloissa
 • Motivaatio ja sitoutuminen omaan työhön kasvaa
 • Enemmän työrauhaa
 • Työnantaja voi tarvita vähemmän toimitiloja
 • Yrityksen työnantajakuva nousee kiinnostavammaksi
 • Yrityksen matkakulut voivat vähentyä, jos kokouksia pidetään etänä

Jokaisella asialla on kääntöpuolensa. Etätyöskentelyn huonoja puolia ovat:

 • Miten johtaa etätyöskentelyä?
 • Työtä ja vapaa-aikaa voi olla vaikea erottaa toisistaan
 • Tietoturva-asiat voivat nousta esiin
 • Työntekijä voi eristäytyä muusta työyhteisöstä
 • Kaikki eivät voi tehdä töitä etänä. Esim. tehtaissa työt tehdään siellä, missä koneet ovat

Palaveritkin etänä

Palavereita voi hyvin pitää myös etänä. Kaikkien ei tarvitse olla konkreettisesti samassa paikassa. Etäkokous eroaa kuitenkin perinteisestä kokouksesta. Kansallisen etätyöpäivän sivuilta löydät 10 vinkkiä etäkokouksiin. Tuohon listaan lisäisimme vielä sen, että toisen päälle puhuminen voi tapahtua etäkokouksessa huomaamatta, joten anna muiden sanoa sanottavansa ennen kuin kerrot oman mielipiteesi.

Etätyöskentely jatkuvassa kasvussa

Muuttuva työelämä tarjoaa tulevaisuudessa vielä enemmän vaihtoehtoja etätyöskentelyyn. Itsensä työllistäjien lisääntyminen ja jatkuvasti kehittyvät tietotekniset järjestelmät lisäävät etätyöskentelyn suosiota. Nykyään töitä voi tehdä missä tahansa, missä käytettävissä on puhelin, netti ja läppäri.

Työskentely omalla kesämökillä ei varmasti kuulosta vastenmieliseltä. On erittäin mielenkiintoista nähdä miten etätyöskentely kehittyy ja minkälaisia mahdollisuuksia työntekijöillä on esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.

Tällainen on oma etäpäiväni

Nykyisessä työssäni etätyöskentely on säännöllistä ja avaan seuraavassa mitä työpäiväni on tänään kansallisena etätyöpäivänä pitänyt sisällään. Työpäivä starttasi käyntiin noin 8.45 kotisohvalta aamujunan sijaan. Läppäri syliin ja kahvi toiseen käteen. Aluksi katsoin sähköpostini ja mitä sosiaalisen median kanavissa oli tapahtunut. Aamusmoothie tuli nautittua parvekkeella aamuaurinkoa katsellen. Lounaaseen asti tein soittotyötä.

Lounaan jälkeen iltapäivän aikana valmistui tämä kirjoitus. Samalla suunnittelimme netin välityksellä seuraavia markkinointikampanjoita. Nyt kello on noin 15.10 ja teen vielä loppuviilausta tähän kirjoitukseen. Sitten vain blogipostauksen julkaisu ja jakaminen sosiaalisen median kanavissa. Puolitoista tuntia on työpäivää vielä jäljellä. Se aika kuluukin sähköpostin purussa ja markkinointikampanjoiden jatkosuunnittelussa. Collegehousuja en vaihda missään välissä pois.

Taneli

Taneli Pasanen
Kirjoittaja

Taneli Pasanen

Muuttuva työelämä, viestintä, digitaalinen markkinointi ja itsensä brändääminen täyttävät teemoina työpäiväni. Vapaa-ajalla kovia juttuja ovat tennis, geokätköily ja seinäkiipeily unohtamatta tietenkään Netflixiä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta