Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Teatterialan ammattilainen ja drag-artisti Ville Kekäläinen

viikon-kevytyrittaja-ville

Teatterialan ammattilainen ja palkittu drag-artisti Ville Kekäläinen tunnetaan suomalaisen drag shown kärkeen nousseesta dramaattisesta hahmostaan Linnea Von Kattendamista.

Kuka olet?
Olen Helsingissä asuva teatterialan ammattilainen ja drag-artisti. Valmistuin syksyllä 2014 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta, aiemmalta koulutukseltani olen kuva-artesaani.

Mitä teet?
Aloitin drag show’n tekemisen vuonna 2009. Kaikki alkoi halusta päästä esiintymään ja viihdyttämään. Hahmoni Linnea von Kattendam nousi nopeasti dramaattisella ja tummanpuhuvalla tyylillään Suomen eturivin drag-artistien joukkoon. Show’n tekeminen lähti pelkästä innostuksesta, josta tekemisen kautta syntyi taitoa ja osaamista. Urani dragin parissa on rakentunut hartiavoimin keikka keikalta teatteriopintojen sivussa.

Esiintymistyöni lisäksi olen tuottanut, ohjannut, valokuvannut, maskeerannut, opettanut, kirjoittanut runoja sekä tehnyt kuvataidetta. Olen visionääri, innostunut projektimies ja laadusta tinkimätön taiteilija.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?
Opiskelun ohella keikkailu alkoi käydä haasteelliseksi, kun täytyi sumplia verokorttien kanssa. Esitykseni tilaajat ovat vaihdelleet yksityishenkilöistä isoihin yrityksiin, joten kaikkien kohdalla verokortilla toimiminen ei olisi helppoa. Olin miettinyt jo useamman vuoden yrittäjyyttä, mutta ajattelin sen olevan haasteellinen kuvio opiskelun sivuun. Lopulta törmäsin kevytyrittäjyyteen ja se oli vastaus kaikkeen siihen, mitä olin pähkäillyt. Esiintymistyön sesonkiluontoisuuteen kevytyrittäjyys sopii täydellisesti.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?
Omassa työssäni rakastan sen vuorovaikutuksellisuutta. Usein esityksen valmistelu vie paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Jännitän esityksiäni vieläkin, vaikka takana on jo lukuisia keikkoja. Paras kiitos on, kun keikan jälkeen ihmiset tulevat sanomaan, että hauskaa oli ja olisinpa tiennyt aiemmin tästä. Drag show’n kanssa pystyn toimimaan pienen, nousevan taiteenlajin kehittäjänä ja uudistajana.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?
Toki tähänkin työhön kuuluu paljon tietokoneella istumista. Esityksen markkinointia, nettisivujen, Facebookin ja muun materiaalin hallintaa. Paljon aikaa kuluu myös puvustajan ja äänisuunnittelijan kanssa, harjoittelua unohtamatta. Keikkapäivänä keikkaan menee n. 4-5 tuntia. Kun saavun esityspaikalle, on ensin tehtävä sound check ja laitettava kaikki esitysrekvisiitta paikalleen. Sen jälkeen on lähdettävä maskiin ja vaihtamaan vaatteet. Vajaan tunnin esityksen jälkeen onkin tavararallin purkaminen, pakkaus ja maskien poistaminen. Show’ni on intensiivinen ja sisältää nopeatempoisia hahmonvaihdoksia, joten usein esityksen jälkeen olotila on melkoisen kaikkensa antanut ja väsynyt. Työpäiväni ovat hyvin iltapainotteisia.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?
Haluaisin oppia kieliä. Haluaisin oppia myös sanallistamaan paremmin konkreettista osaamistani sekä laajentamaan ajatusmaailmaani siitä, kenelle voisin työllistyä ja kenelle tarjota osaamistani. Kulttuurialan ammattilaisena olen luova ratkaisija ja innovaattori, joten mahdollisuudet ovat monipuoliset.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille
Suosittelen kevytyrittäjyyttä kaikille niille, jotka tuskailevat sen kanssa, että miten tämä kaikki oikein hoidetaan. Muotona se sopii parhaiten tekijöille, joiden toiminta on hyvin epäsäännöllistä ja sesonkiluontoista. UKKO.fi on selkeä ja toimiva palvelu, jonka ansiosta voin keskittyä enemmän niihin asioihin, jotka minua oikeasti kiinnostaa.

Yhteystiedot
www.villekekalainen.com

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Capturing dreams and a journey from Poland to Finland

    Klaudia Cieplinska is a visual storyteller whose narrative revolves around the realms of entrepreneurship and photography. Her journey as an entrepreneur began in 2014, when she decided to turn her inner passion for photography into a thriving business. The story originated in Poland and continued successfully as she reached Finland, and founded her company, Musta Mäki Media. However, entrepreneurship wasn’t…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Puuartisti Miikka toteutti unelmansa – kevytyrittäjyydestä vauhtia omaan puusepänverstaaseen!

    Joensuulainen Miikka Kotilainen päätyi monen mutkan kautta perustamaan oman puusepänverstaan. Yrittäjä Miikasta tuli kevytyrittäjyyden ja yrityshautomon kautta. Miikan mielestä yrittäjyydessä on parasta omien ja asiakkaiden visioiden toteuttaminen konkreettiseksi kalusteeksi tai rakenteeksi. “Se on parasta, että saa itse pitää lankoja omissa käsissä ja tähdätä korkeammalle, kun mikä tuntuu edes mahdolliselta. Hienoa on myös vastuun jälkeinen vapaus tehdä mitä haluaa.” Puualassa nimenomaan…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Nuori taikuri Aatu tekee sitä mitä rakastaa

    Aatu Itkonen on 19-vuotias esiintyjä, joka tekee taikurin, juontajan ja yrittäjyysluennoitsiijan töitä. Nuoresta iästään huolimatta Aatu on ehtinyt tekemään monenlaisia asioista sen parissa, mitä rakastaa. – Teen kaiken kokoisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä taikurin että juontajan keikkoja. Olen esiintynyt 13-vuotiaasta asti, ensin Kaakkois-Suomessa mutta nykyään ympäri Suomea. Synnyin Lappeenrannassa, mutta muutimme sittemmin Kouvolaan ja näin ollen koen olevani kouvolalainen. –…

    Lue lisää