Blogi

1.6.2016

Benjamin työllistyi yritykseen, mutta maksaa silti itse oman palkkansa

Kesätyöpaikan saaminen on vaikeaa monelle nuorelle. Suomessa on runsaat 90 000 15–24-vuotiasta työtöntä, ja nuorten työttömyysaste on lähes 29 prosenttia. Uudet työllistämiskeinot, kuten kevytyrittäjyys, voivat kuitenkin auttaa työpaikan saamisessa. Esimerkiksi UKKO.fi-palvelulla on jo yli 23 000 aktiivista käyttäjää, joista 1 800 on 15–24-vuotiaita.

20-vuotias mikkeliläinen Benjamin Aaguile on vapusta lähtien huoltanut matkapuhelimia ja tablettietokoneita Hetihuolto Oy -nimisen yrityksen asiakkaille laskuttamalla huoltotöistä UKKO.fi-palvelun kautta.

Rakennusalaa opiskellut Aaguile ei lannistunut, vaikka nuorelle miehelle ei omalta alalta töitä löytynytkään. Hän huomasi paikallisessa Facebook-ryhmässä haettavan työntekijöitä Mikkeliin pian perustettavaan matkapuhelimia korjaavaan yritykseen.

– Otin yhteyttä julkaisun kirjoittajaan Tuomo Herleviin, joka ilmoitti parin puhelinkeskustelun jälkeen, että minut on valittu heille töihin.

Ennen töiden aloittamista Aaguile osallistui Salossa järjestettyyn muutaman päivän mittaiseen koulutukseen. Samalla Herlevi ehdotti Aaguilelle, että tämä ryhtyisikin kevytyrittäjäksi perinteisen työsuhteen sijaan.

Itsensä työllistäminen kuulosti Aaguilen mielestä kiinnostavalta, vaikkakin aluksi ajatus oman vastuun lisääntymisestä aiheutti hikipisaroiden kihoamisen otsalle. Kevytyrittäjyys ei tosin ollut Aaguilelle kokonaan uusi asia, vaan hän kertoo kuulleensa laskutuspalveluista ensimmäisen kerran työvoimatoimiston pitämällä kurssilla. Nuori kevytyrittäjä on nyt tyytyväinen uuteen työhönsä:

– Stressi ja jännitys olivat turhia, sillä tähän saakka kaikki on sujunut todella hyvin. UKKO.fi-palveluun kirjautuminen oli helppoa, selkeiden ohjeiden ansiosta laskun luominen onnistui ensiyrittämällä ja palkan saan maksettua omalle tilille aina halutessani.

Valittuun konseptiin on tyytyväinen myös Hetihuoltoa vuonna 2012 perustamassa ollut Tuomo Herlevi, sillä hän kertoo yrityksen palveluksessa työskentelevien määrän kasvavan kesäkuussa kuudesta kymmeneen; eri puolille Itä-Suomea työllistyy nimittäin neljä uutta kevytyrittäjänä toimivaa älylaitteiden huoltajaa.

– Olemme olleet tyytyväisiä valitsemaamme laskutuspalveluun ja sen vuoksi laajennamme uusille paikkakunnille samalla idealla. Uusien työntekijöiden rekrytointi on sujunut kivuttomasti puskaradion ja sosiaalisen median kautta ja uudet työntekijät ovat Benjaminin tapaa lähdössä innolla kokeilemaan kevytyrittäjyyttä.

Herlevi kertoo, että matkapuhelinten ja tablettien huolto on kausiluontoista ja usein osa-aikaista toimintaa, joten sen vuoksi yrityksen perustaminen jokaista huoltopistettä varten ei ole kannattavaa.shutterstock_174857291

– Laskutuspalvelun kautta työllistäessämme pystymme tarjoamaan kevytyrittäjänä toimiville työntekijöillemme mahdollisuuden työskennellä mahdollisimman joustavasti, kertoo Herlevi.

Hetihuolto tekee yhteistyötä Itä-Suomessa vaikuttavan Carlson-tavarataloketjun kanssa. Kevytyrittäjät työskentelevät tavarataloketjun toimitiloissa ja Carlson hoitaa sekä asiakaspalvelun että asiakkaan rahastuksen, jolloin Hetihuollon kevytyrittäjille jää tehtäväksi huoltaa asiakkaiden laitteet ja laskuttaa tehdystä työstä.

Kuukauden päivät kevytyrittäjänä ovat kuluneet Aaguilen mielestä vauhdikkaasti ja töitä on riittänyt useampana päivänä viikossa.

– Vastuun kasvaminen on ollut vain hyvä juttu ja on hienoa olla oman itsensä pomo. Kannustan muitakin nuoria ehdottomasti kokeilemaan kevytyrittäjyyttä, rohkaisee Aguile.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta