Blogi

17.10.2016

Kevytyrittäjyydestä eväitä yrittäjyyteen

Oma tarinani yrittäjäksi kulkee kevytyrittäjyyden kautta. Olen ollut erilaisissa IT-alan tehtävissä yli kymmenen vuotta. Olen aina toisinaan miettinyt yrittäjänä toimimista, mutta se on aina jäänyt mielenkiintoisempien palkkatöiden varjoon. Tämän lisäksi yrittämiseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, byrokratiaa ja muita uusia asioita, jotka nostavat aloittamisen kynnystä.

Olen seurannut yleistä keskustelua työelämän muutoksesta, miten yrittäjyyden ja palkkatyön raja-aidat hämärtyvät. En oikeastaan uskonut sen juurikaan koskevan itseäni, mutta pari vuotta sitten jouduin tilanteeseen, joka pakotti minut miettimään tulevaisuutta pikaisesti uudelleen. Tuli tarve löytää nopeasti töitä, mutta niitä ei ollut ihan riittävän nopeasti tarjolla. Toisaalta tämä tarjosi mahdollisuuden kokeilla hieman siipiäni yrittäjänä.

Verkostoista hyötyä kevytyrittäjälle

Olen ollut nuorkauppakamarin jäsen useita vuosia ja sieltä minulla on laaja verkosto eri aloilla ja asemissa toimivia ihmisiä. Tiesin, että muutamalla olisi tarvetta kokeneelle IT-alan ammattilaiselle. Uusi lyhytaikainen työ löytyikin parilla puhelinsoitolla, joten ensimmäinen myyntivoitto tuli helposti. Tehtävän väliaikainen ja osittain osa-aikainen luonne eivät tehneet sivutuloverokortilla työskentelyä houkuttelevaksi. Varsinkin kun ajatuksena oli tehdä muitakin vastaavia hommia.

Alun perin ajattelin perustaa yhden miehen yrityksen, mutta tilanteen edettyä nopeasti, ja todettua pelkän perustamisen vaatiman työmäärän, päädyin tutkimaan muita vaihtoehtoja. Vertailin eri vaihtoehtoja ja päädyin UKKO.fi:n asiakkaaksi lähinnä palvelun selkeyden perusteella. Tietysti myös hinnalla oli väliä. Palvelu osoittautui niin helppokäyttöiseksi kuin se ulkoapäin näyttikin.

notes_todoItsensä johtaminen on taito, jota voi aina vielä pikkuisen kehittää.

Kevytyrittäjyys opetti itsensä johtamista

Olen oppinut johtamista ja erityisesti itseni johtamista nuorkauppakamarissa, mutta kevytyrittäjänä opin itsensä johtamisen konkreettisen merkityksen. Päivittäinen työ ei tietysti juurikaan muuttunut aiemmasta, mutta myös kevytyrittäjän täytyy muistaa itse lähettää laskut ja huolehtia myynnistä siinä missä oikeankin yrittäjän. Tästä opista oli paljon apua, kun myöhemmin perustin ”oikean” yrityksen kavereitteni kanssa. Siirtyminen oman osakeyhtiön pyörittämiseen oli loppujen lopuksi suhteellisen helppoa kevytyrittäjän opitun ajatusmallin pohjalta. Samalla kuitenkin ymmärsin, että miten paljon kaikkea muuta tehtävää yrityksen pyörittämiseen liittyy. UKKO.fi todella helpottaa arkea tässä suhteessa.

Nyt olen toiminut yrittäjänä vähän reilun vuoden ja matkalla on edelleen tullut paljon uutta oppia. Tavoitteena on edelleen työllistyä omasta yrityksestä, mutta en ole sulkenut pois mahdollisuutta palata esimerkiksi osa-aikaiseksi kevytyrittäjäksi jonain päivänä. Se on monellakin tapaa helppo ja järkevä vaihtoehto erityisesti itsensä työllistäjille.

Hannu Nikupeteri
Kirjoittaja

Hannu Nikupeteri

Hannu Nikupeteri on Suomen Nuorkauppakamarin viestintäjohtaja, mutta myös yrittäjä ja cleantech-startupin teknologiajohtaja.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta