Blogi

13.1.2017

Kuka kunnassasi tänään yrittää – ja mitä sinä aiot tehdä heidän hyväkseen?

Tilastopäällikkö Antti Katainen Tilastokeskuksesta kirjoitti kiinnostavasti yrittäjyyden tilasta tämän hetken Suomessa.

Hänen keskeinen havaintonsa oli, yrittäjyyden kasvu lepää tällä hetkellä yksinyrittäjien harteilla. Yksinyrittäjät, olennainen osa itsensä työllistäjien joukkoa, ovat ainoa yrittäjäryhmä, jonka lukumäärä tällä hetkellä kasvaa.

Tätä tilannetta voi selittää useammalla tavalla. Selvää on ainakin se, että Suomen talous ei vieläkään ole elpynyt viimeisimmästä taantumasta. Tosin Suomen pankki ennustaa vuoden 2017 kokonaistuotannon kasvavan 1,3 prosenttia, mikä todennäköisesti lisää myös yritysten halua ja kykyä palkata lisää työvoimaa.

Uskon, että kyse on myös työmarkkinoiden pysyvämmästä muutoksesta, jossa omiin nimiin tehty työ lisääntyy. Se on siis osa samaa trendiä, jonka perusteella itsensä työllistäjien määrä on kasvanut Suomessa yli 150 000 henkilöön.

Kuten käyttäjäkyselymme on paljastanut, yhdelle kyse on unelmasta ja myönteisestä valinnasta, toiselle pienen sivutienestin tekemisestä ja kolmannelle ehkä olosuhteiden sanelemasta pakosta. Iso osa itsensä työllistäjistä on jo varttuneempia oman alansa ammattilaisia, ja tätä taustaa vasten hieman kummastelin Tilastokeskuksen Kataisen harmittelua:

”Huolestuttavaa on myös se, että yksinyrittäjien lukumäärän kehitys on suurelta osin jo yhden työuran tehneiden eläke­ikäisten ansiota.”

Yli 50-vuotiaat ovat yksi nopeimmin kasvavia UKKO.fin käyttäjäryhmiä, sillä hyvän työkokemuksen ja koulitut näkemykset omaavat suomalaiset haluavat kokeilla yritysideoittensa kantavuutta. Itsensä työllistäminen houkuttelee, koska se antaa usein mahdollisuuden joustavampaan työntekoon ja oman osaamisen kartuttamiseen. Ja eläköityneelle ammattiosaamisen hyödyntäminen satunnaisilla työkeikoilla tuo mukavaa lisätuloa.

Mielikuvaamme yrittäjistä on siis syytä sisällyttää myös kasvava itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien joukko. Tänä keväänä kuntavaalien lähestyessä pitää myös tentata tulevien päättäjien yrittäjämyönteisyyttä ja aikeita.

On kyse sitten toimitilojen tarjoamisesta, yrittäjäyhteisöjen rakentamisesta, koulutuksesta tai muista vastaavista palveluista, nämä ratkaistaan kuntakohtaisesti. Erityisen tärkeää on huomioida, onko y-tunnus ehto kunnan yrittäjäpalveluiden käytölle: esimerkiksi Ukko.fi:n 30 000 käyttäjällä ei sellaista ole, vaan he toimivat palvelumme y-tunnuksen alla.

Kysymys siis kuuluu: miten olet valmis parantamaan kotikuntasi itsensä työllistäjien ja yhä monimuotoisemman yrittäjäjoukon tilannetta?

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta