Blogi

31.3.2017

Min story, mun tarina -seminaarissa rohkaistiin yrittäjyyteen

Pohjola-Norden järjesti viime viikolla 22.3. seminaarin, jonka teemana oli nuorten yrittäminen ja työelämän murros. Seminaarin tarkoituksena oli kannustaa nuoria yrittäjyyteen. Paikalla oli iso joukko erinomaisia puhujia. Mukana oli muun muassa yrittäjiä, jotka kukin kertoivat siitä, miten ovat päätyneet yrittäjiksi ja millaista yrittäjänä olo on. Seminaariin osallistuneet 350 toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijaa opettajineen saivat esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä esiintyjille.

Seminaarin teema oli yrittäjyys ja työelämän murros, joten myös UKKO-laskutuspalvelu oli kutsuttu puhumaan tilaisuuteen. Ruotsissa toimiva UKKO.se tekee yhteistyötä kahden erittäin tunnetun ruotsalaisen bloggaajan, Desiree Nilssonin ja Johan Larssonin, kanssa.

Bloggaajat saivat omassa puheenvuorossaan kertoa siitä, miten heidän päiväkirjamaisesta kirjoittelusta alkaneet bloginsa alkoivatkin saada pikkuhiljaa yhä enemmän ja enemmän lukijoita. Lukijoiden lisääntyessä myös sponsorit alkoivat kiinnostua saamaan omia tuotteitaan esille Nilssonin ja Larssonin blogeihin, jotka tämän myötä keräsivät yhä vain lisää lukijoita. Vähitellen harrastuksesta kasvoi työ julkisuuden, mainos- ja jopa musiikkiyhteistöiden lisääntyessä. Kun bloggauksesta ja siihen liittyvästä oheistoiminnasta tuli kannattavaa työtä, päätyivät molemmat perustamaan oman yrityksen. Ruotsalaiset huippubloggaajat puhuivat omista kokemuksistaan todella inspiroivasti, sillä heidän esityksensä aikana tapahtuman live-twiittiseinä täyttyi kysymyksistä.

Oma puheenvuoronsa oli myös UKKO.se:n maajohtaja Markus Lyyralla. Puheenvuoro keskittyi erityisesti gig-talouteen, jossa vakituiset työpaikat korvautuvat väliaikaisilla keikkatöillä usealla eri toimeksiantajalla. Työelämän murros on ollut jo pitkään käynnissä ja nyt voidaankin puhua jo neljännestä teollisesta vallankumouksesta, jossa muun muassa digitalisaatio, robotisaatio, tekoäly, internet ja 3D-tulostimet vaikuttavat radikaalisti siihen, kuinka jatkossa tulemme työskentelemään.

Esimerkkejä työelämän muutoksesta löytyy ympäriltämme joka päivä; automaattiset nopeudenvalvontajärjestelmät eli tuttavallisemmin peltipoliisit ovat korvanneet osan liikennepoliiseista, lentokentillä kirjaamme itse itsemme lennolle ja samalla skannaamme itsenäisesti laukkumme ruumaan menevälle hihnalle ja miltei jokaisesta isommasta marketista löytyy jo itsepalvelukassa. Jo nämä yksinkertaiset esimerkit todistavat, että ihmisten pitää tulevaisuudessa työllistyä eri tavoin kuin aiemmin.

Suomi ja Ruotsi ovat vielä erityisen herkkiä digitalisaatiolle, koska molemmissa maissa on edelleen paljon perinteistä teollisuutta, johon digitalisaatio vaikuttaa kaikkein nopeimmin. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä alakoulua käyvät nuoret eivät voi edes tietää, mihin ammatteihin he valmistuvat tai työllistyvä, koska digitalisaatio ja sen tuoma muutos vaikuttavat tulevaisuuden töihin. Tutkimusten mukaan esimerkiksi Ruotsista tulee katoamaan seuraavan 15–20 vuoden aikana peräti 50 % perinteisistä työpaikoista.

Monet ihmiset perustavat yrityksiä tulevaisuudessakin, ja myös silloin siihen liittyy riskejä. Tämän vuoksi oli tärkeää esitellä seminaarissa kuulijoina oleville nuorille myös kevytyrittämisen vaihtoehto. Palaute seminaarin jälkeen oli erittäin hyvää; esitys antoi ei pelkästään opiskelijoille, vaan myös opettajille ajattelemisen aihetta. Monet saattavat ajatella, että digitalisaatio ei kosketa minua itseäni, mutta tutkimusten valossa se tulee koskettamaan tavalla tai toisella miltei meitä kaikkia.

Oli todella antoisaa tehdä yhteistyötä Pohjola-Nordenin kanssa. Seminaari lähetettiin suorana myös muihin Pohjoismaihin, mikä oli hieno avaus Pohjoismaisen yhteistyön lisäämiseksi yrittäjyysrintamalla. Yhteistyötä tulee olemaan myös jatkossa, koska UKKO.fi-laskutuspalvelu laajentaa liiketoimintaansa myös muualle Pohjoismaihin lähitulevaisuudessa.

Markus Lyyra
Kirjoittaja

Markus Lyyra

Markus toimii UKKO.se:n maajohtajana Ruotsissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta