Blogi

26.4.2017

Uusi eläketulkinta ei pakota kevytyrittäjiä pimeisiin töihin

Talouselämä-lehdessä 26.4. julkaistun toimittaja Tarja Kuittisen kirjoituksen ”Kevytyrittäjyys vaihtui kertaheitolla työttömyyteen tai pimeisiin töihin” seurauksena sosiaalisessa mediassa ei ole paljon muusta keskusteltukaan kuin kevytyrittäjyyden eläkevakuuttamisen muutoksesta.

Hienoa, että alasta ja siellä tapahtuvista muutoksista keskustellaan laajalla rintamalla. Haluamme kuitenkin oikaista joitakin harhakäsityksiä ja vääränlaisia mielikuvia, joita on valitettavasti ollut liikkeellä. Laadimme Talouselämän kolumniin vastauksen, joka myös julkaistiin kyseisen lehden verkkoversiossa. Samainen kirjoitus on luettavista myös tästä alta.

On totta, että työeläkeyhtiöiden uusi tulkinta kevytyrittäjien eläkevakuuttamisesta on iso muutos. Kolumnissa annetaan kuitenkin ymmärtää, että tämä muutos poistaisi monien kevytyrittäjien toimintaedellytykset. Tämä ei pidä paikkaansa.

On tärkeää, että tästä asiasta keskustellaan, sillä se koskettaa lähes 100 000 suomalaista itsensä työllistäjää. Kyse on suuren ja koko ajan kasvavan joukon tavasta tehdä töitä. Haluamme selventää keskustelun seurauksena nousseita yleisiä harhakäsityksiä.

UKKO.fi:n päätös, joka on siis seurausta työeläkeyhtiöiden muuttuneesta käytännöstä, koskee ainoastaan eläkevakuutuksia. Jatkossa kevytyrittäjät ovat yrittäjän eläkevakuutuksen alaisia. YEL-velvollisuus on vain sellaisilla kevytyrittäjillä, joiden työtulo ylittää 7 645,25 euroa vuodessa ja joiden yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta kestää neljä kuukautta.

Me UKKO.fi:ssä hoidamme yrittäjäeläkevakuutukset niille käyttäjille, joilla tämä raja ylittyy. Kuten tähänkin saakka, hoidamme laskuttavan kevytyrittäjän puolesta kaikki lakisääteiset tilitykset verottajalle, vakuutusyhtiölle ja eläkelaitoksille.

Käytännössä kuitenkin yli 90 prosentilla kevytyrittäjistä ansiotaso jää YEL-velvoiterajan alapuolelle. Näille käyttäjille on toki ikävää, ettei heille enää laskutuspalvelumme kautta kerry töistä eläkettä. Toisaalta he saavat tämän osuuden nyt kokonaan itselleen ja voivat järjestää eläketurvaansa omatoimisesti parhaaksi katsomallaan tavalla.

Monet ovat olleet huolissaan myös uudistuksen vaikutuksista työttömyysturvaan.

Tähänkään saakka kevytyrittäjänä tehdyt työt eivät ole kerryttäneet palkansaajien työttömyyskassan työssäoloehtoa. Uuden tulkinnan myötä YEL-vakuutuksen alaiset henkilöt voivat liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja sitä kautta kerryttää työssäoloehtoa. Näiltä osin tilanne siis paranee ja selkiytyy. Henkilö voi 18 kuukauden ajan kuulua sekä yrittäjän että työntekijän kassaan.

Työttömyysturvalain mukaan kevytyrittäjät on vuoden 2016 alusta tulkittu työttömyysturvassa yrittäjiksi. YEL-vakuutuksen piiriin siirtyminen ei muuta tätäkään tulkintaa. Työttömyystukien kannalta kriittisin kohta on päätoimisuuden ja sivutoimisuuden arviointi. Kuten työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessäkin vuoden vaihteessa todettiin, ratkaisevaa on, että kevytyrittäjät voivat luottaa yhteneväiseen tulkintatapaan eri TE-toimistoissa.

Pidämme hallituksen kaavailemaa yhdistelmävakuutusta erinomaisena ratkaisuna. Toivomme, että se toteutetaan esitetyssä aikataulussa.

Palvelumme tarkoituksena on helpottaa kevytyrittäjiä koskevaa byrokratiaa ja tehdä oman työn laskuttamisesta helppoa. Toimintamme on vähentänyt huomattavasti harmaata taloutta ja mahdollistanut helpomman siirtymisen täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Tämän tavoitteen eteen teemme jatkossakin töitä.

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

  1. Klaus Hemanus sanoo:

    Tutkin Taloussanomat-lehdestä kevytyrittäjän asiaa ja kauhistuin. En tiedä mikä on totta ja mikä ei ja oliko toimittaja ajan tasalla. Voisin aiheesta kirjoittaa A nelosen verran. Just nyt ei vaan ole aikaa kauheasti. Nykyisellä toimintamallilla Ukko.fi palvelu on toiminut kohdallani kiitettävästi. . En voi käsittää miten yli 5-kymppinen, joka ei lähes varmuudella pääse mihinkään töihin, ei myöskään eläkkeelle ja on työmarkkinatuella saaden noin 600 euroa kuussa, ei saisi tehdä lisätöitä palkansaajana Ukko.fi-palvelussa ja jossain toisessa samantapaisessa saa tehdä kun itse näkee vaivaa vähän enemmän. Siinähän niin kunta kuin myös valtio säästävät jos henkilö ansaitsee itse elatuksensa, vuokransa ym pakolliset menot. Kyllä nyt hallitus, eduskunta ja eläkeyhtiöiden kallispalkkaiset virkamiehet ovat todella tietämättömiä ja välinpitämättömiä. Miksi ihmistä kohdellaan rosvona ja eri tavalla jos on yksinäinen kevytyrittäjä, maksaa lähes puolet palkasta erilaisia maksuja ja veroja, lisäksi osuuskunta vielä arvonlisäveron valtiolle, on arvottomampi kuin yksittäisen palkan työstään laskuttava henkilö.
    Ei voi sanoa muuta kuin ”Voi hyvä Sylvi”. Onneksi ei ole Vapun aattoilta ja poreilevaa päässä – tulisi huomattavasti kovempaa tekstiä. Ukko.fi on kuitenkin toiminut hyvin. Itselleni ei vaan ole selvinnyt mitä julkinen valta nyt hakee ? Onhan tämä järjestelmä tuottanut yhteiskunnalle todella merkittävästi veroja ja erilaisia maksuja, sekä palkaa, iloa ja hyvinvointia tekeville ihmisille.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta

Sivutoiminen yrittäjänainen läppärin kanssa

Olenko päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä?

Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuka on sivutoiminen yrittäjä, mitä tarkoittaa lyhytkestoinen yrittäjyys,...
11.5.2020 Lue lisää »