Blogi

23.11.2017

Kevytyrittäjien halu perustaa oma yritys laskussa

UKKO.fi:n tekemä tuore käyttäjäkysely paljastaa, että itsensä työllistäjien innokkuus perustaa oma yritys on laskenut viime vuodesta 8 prosenttiyksikköä. Vuonna 2016 käyttäjistämme 67 prosenttia haaveili oman yrityksen perustamisesta, mutta tänä vuonna osuus on laskenut 59 prosenttiin. Myös yrityksen perustamista jo suunnittelevien osuus laski 29 prosentista 25 prosenttiin.

Yhtä syytä tälle yrittäjyysinnon laskulle tuskin on, vaan syytä voi hakea useasta suunnasta. Kuten monista talousuutisista on huomattu, ovat talousnäkymät kuluvan vuoden aikana parantuneet, ja samalla kevytyrittäminen toimintamallina on vakiintunut ja tullut sujuvammaksi. Lisäksi viime toukokuussa kevytyrittäjien eläkevakuuttaminen siirtyi yrittäjien YEL-vakuutuksen piiriin, mikä toi runsaasti uusia käyttäjiä UKKO.fi:lle.

“Havainto kevytyrittäjien yrittäjähalukkuuden laskusta herättää kysymyksiä. Voi olla, että taloustilanteen kohenemisen ansiosta työmarkkinat vetävät ja palkkatyötä on taas paremmin tarjolla. Meidän uusyrityskeskusten asiakasmäärä on vähentynyt viime vuoden vastaavasta ajasta seitsemän prosenttia, mutta silti uusia yrityksiä on perustettu edellisen vuoden tahtiin. Vastaavasti monet kevytyrittäjinä harjoitelleet ovat saattaneet ottaa seuraavan askeleen ja siirtyneet päätoimisesti yrittäjiksi”, kommentoi Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

UKKO.fi:n käyttäjämäärän kasvu on jatkunut kuluneen vuoden aikana. Uusia kevytyrittäjiä rekisteröityy noin tuhat joka kuukausi ja aktiivisten käyttäjien kokonaismäärä on nyt jo 42 000.

Viidesosa kevytyrittäjistä toimii ammattimaisesti

Kyselyn perusteella on nähtävissä, että noin viidennes UKKO.fi:n käyttäjistä on täysin ammattimaisia itsensä työllistäjiä. Käyttäjistä 21 prosentille kevytyrittäjyys on pääelinkeino, ja 22 prosenttia on toiminut kevytyrittäjänä yli kolme vuotta.

“Käyttäjämäärämme jatkuva kasvu osoittaa, että työskentely omiin nimiin houkuttelee jatkuvasti uusia kevytyrittäjiä alalle kuin alalle. Merkittävälle joukolle kyse ei ole vain sivubisneksestä vaan tavasta olla työmarkkinoilla”, sanoo UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori.

Syyt ryhtyä kevytyrittäjäksi eivät ole kuluneen vuoden aikana muuttuneet miksikään kyselyn vastausten perusteella. Halu työllistää itse itsensä sekä mahdollisuus yhdistää yrittäjän vapaus ja palkkatyön helppous ovat vastaajien mielestä tärkeimmät tekijät toimia kevytyrittäjänä. Lisäansioiden ansaitseminen päätyön ohessa sekä yrittäjyyden byrokratian välttäminen ovat myös kevytyrittäjille merkityksellisiä syitä.

Kevytyrittäjyys yleistyy myös eläkeläisten parissa

Eläkeläiset ovat edelleen yksi nopeimmin kasvavista UKKO.fi:n käyttäjäryhmistä. Noin joka kymmenes kyselyyn vastanneista työskentelee eläkkeellä.

Yleisin syy työllistää itseään myös eläkkeellä on lisäansioiden hankkiminen. Toiseksi tärkein tekijä on mielenkiinto työhön.

“Työidentiteetti on monille meistä keskeinen osa omaa identiteettiä. Kevytyrittäjyyden lisääntyminen myös ikäihmisten parissa osoittaa, että työn imua ja halua toteuttaa itseään työssä riittää. Kyse on enemmänkin siitä, löytyykö tarpeeksi vaivattomia tapoja jatkaa työelämässä”, Rautavuori sanoo.

UKKO.fi:n suosituimmat toimialat ovat media & viestintä, rakentaminen & teollisuus, IT-ala, mainonta & markkinointi ja kulttuuriala.

UKKO.fi:n käyttäjäkyselyyn vastasi syksyllä 2017 yhteensä 787 henkilöä. Kyselyn tuloksiin voit tutustua täällä.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Tomi Antinoja sanoo:

  Voi olla että perustan lähitulevaisuudessa oman yrityksen. UKKO.fi:n avulla olen saanut kokeilla miltä tuntuu olla yrittäjä.

  1. Saara Teirivaara sanoo:

   Hei Tomi!

   Hienoa kuulla, että palvelusta on ollut apua yrittäjyyttä miettiessä. Onnea tulevaan!

   -Saara / UKKO.fi

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta