Blogi

11.5.2018

Heikki sai perhevapaalla kipinän yrittäjyyteen: ”Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi”

Olen Heikki Räisänen, 36-vuotias valokuvaaja ja videotuottaja yrityksessä nimeltä Ræven Visual. Toimin Turussa ja teen työkeikkoja ympäri Suomea.

Minulla on ylempi korkeakoulututkinto kaupalliselta alalta ja olen työskennellyt useiden suuryritysten viestintäosastoilla valmistumiseni jälkeen. Vuosi vuodelta sain sisällytettyä valokuvausharrastustani yhä enemmän oikeisiin työtehtäviini ja aloin myös tehdä videoita.

Kevytyrittäjyys on matalan kynnyksen vaihtoehto

Kevytyrittäjäksi päädyin lopulta erityisesti kahdesta syystä: ensinnäkin aloin uskoa, että taitoni voisivat riittää ammattimaiseen valokuvaukseen ja videotuotantoihin myös silloisen työpaikkani ulkopuolella sekä toisekseen jäin lasteni kanssa kotiin perhevapaalle, ja halusin kokeilla valokuvausta ammattina sikäli, kun arjen aikataulut sen sallivat.

Kevytyrittäjyys oli miellyttävän matalan kynnyksen vaihtoehto. Uskoin myös, että kevytyrittäjänä toimiessa alan kilpailutilanne, omien siipien kantavuus ja muut liiketoiminnan kannattavuuteen liittyvät seikat selviäisivät alhaisella riskillä.

Aloittaessani en edes tiennyt muista palveluntarjoajista. UKKO.fi:n tunnettuus siis oli (ja on yhä) hyvällä tasolla. Kevytyrittäjyys oli minulle perhevapaalla ollessa ehdottomasti paras vaihtoehto; töihin käytettävissä oleva aika oli epäsäännöllistä ja vähäistä paitsi pakon sanelemana, myös omasta halustani.

Olin tyytyväinen UKKO.fi:n palveluun. Laskutus ja oman palkan laskeminen oli helppoa. Asiakkaille piti selvittää, miksi lasku tulee SLP Group Oy:ltä, mutta muutoin palvelun käyttö oli todella sujuvaa. Kevytyrittäjänä näkee myös konkreettisesti liiketoimintaan liittyvien henkilöstökulujen muodostumisen, kun laskutettavasta summasta tehdyt vähennykset eritellään. Palvelumaksu on mielestäni hyvällä tasolla.

Enemmän harmittaisi, jos en nyt perustaisi yritystä!

Sain pari hieman isompaa työkeikkaa ja UKKO.fi-kevytyrittäjyys ei olisi enää ollut minulle niin edullinen vaihtoehto muun muassa hankinta- ja verotusmielessä. Olin myös ehtinyt huomata, että asiakkaita näyttäisi riittävän, joten uskalsin ottaa riskin ja perustaa yrityksen.

Ajattelin myös, että vaikka jokin menisikin vikaan, mitä sitten? Työkokemukseni, koulutukseni ja taitoni eivät häviäisi siinä yhteydessä mihinkään. Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi.

Yrityksen perustaminen oli varsin helppoa, koska kaikki hoituu netissä. Joidenkin vero- ym. palveluiden tunnistautumisessa kesti hieman aikaa. Otin itselleni myös kirjanpitäjän ja halusin käyttööni sähköisen laskutuspalvelun. Siihen liittyvät tarjousneuvottelut veivät hieman aikaa, mutta koen että se oli vaivan väärti. Olen saanut hyvää palvelua, ja jos tekisin itse kirjanpidon, se olisi jostain muusta työstä (tai vapaa-ajasta) pois.

Yrittäjä – järjestä siis itsellesi aikaa

Yrittäjyydessä on paljon hienoja puolia.

Vapaus on hieno juttu, mutta ehkäpä parasta on se, että saa tehdä ammatikseen sitä, mitä kohtaan on intohimo.

Jos sinulla on idea, toteuta se. Saat apua, jos pyydät ja etsit. Saatat joutua maksamaan siitä, mutta sinun on aina mahdollista laskea saamasi lisäarvo, jos palvelu helpottaa omaa työtäsi suhteessa enemmän kuin siitä maksat. Esimerkiksi kirjanpito voi olla järkevää ulkoistaa. Yrittäjänä ei ole pakko valvoa öitä tulevaisuutta pohtien – järjestä siis itsellesi aikaa paitsi itse työhön, myös oheistoiminnoille: byrokratian hoidolle, markkinoinnille (henkilökohtaiset kontaktit ovat parhaita!), tulevaisuuden suunnitelmille ja asiakaspalvelulle.

Muista pyytää asiakkailtasi palautetta toiminnastasi ja ole avoin myös kehitysehdotuksille. Kaikki eivät välttämättä hoksaa antaa rakentavaa palautetta pyytämättä. Muista myös, että sähköpostissa tai tekstiviestissä jää paljon tulkinnanvaraa sille, mitä kirjoittaja todella tarkoitti. Jos siis haluat tietää mitä mieltä asiakkaasi oikeasti ovat, soita heille tai tapaa henkilökohtaisesti.

Ole aktiivinen, mutta älä tuputa. Pysy asiakkaidesi – ja tulevien asiakkaidesi mielessä. Mieti niitä hetkiä, jolloin sinua on kohdeltu asiakkaana poikkeuksellisen hyvin, ja tee sama omille asiakkaillesi.

Jutun kuvat ovat kaikki Heikin tuotoksia. Lisää Heikin kädenjälkeä pääsee ihailemaan Instagramissa sekä Heikin Ræven Visual -yrityksen verkkosivuilla.

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä , niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Heikki Räisänen
Kirjoittaja

Heikki Räisänen

Heikki Räisänen on valokuvaaja ja videotuottaja yrityksessä nimeltä Ræven Visual. Heikki toimii Turussa, mutta tekee työkeikkoja ympäri Suomen.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta