Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Elinasta tuli kukkastudioyrittäjä – työssä yhdistyy luovuus ja asiakkaiden parissa työskentely

kukkastudio

Elina Boström on entinen kevytyrittäjä ja melko tuore yrittäjä, joka monen mutkan kautta päätyi Turkuun Barkerin kutomolle pitämään tilauksesta toimivaa kukkastudiota.

”Urapolkuni on ollut poukkoileva; olen toiminut lavastuksen parissa elokuva-alalla, matkustellut paljon ja sittemmin opiskellut terveydenhoitajaksi. Äitiyslomalla ollessa alkoi tuntua siltä, että ehkä terveydenhoitoala ei olekaan juuri minua varten.”

Vaikka Elina on aina halunnut auttaa ihmisiä, nousi hänellä pintaan ajatus siitä, että jonkinlainen luovempi ja itseohjautuvampi ammatti voisi sopia hänelle paremmin.

Sattuma vei kukkien pariin

Kaikki alkoi siitä, kun kolmisen vuotta sitten Elina näki sisustuslehdessä artikkelin Sarah Ryhäsestä, jossa kerrottiin Ryhäsen New Yorkissa pitämästä Saipua-kukkastudiosta.

”En ollut koskaan nähnyt mitään sellaista. Sarah teki hyvin erikoista omantyyppistään kukkastailausta – sellaista ei kukaan tehnyt Suomessa. Silloin tajusin, että tuossahan on minulle tuo visuaalinen ja luova puoli, jota olen työhöni kaivannut.”

Elina kertoo, että ei ole luonnostaan mikään viherpeukalo, vaikka onkin aiemmin ollut paljon tekemisissä kasvien kanssa työskennellessään nuoruudessa kasvihuoneilla ja maaseudulla.

Kukkastudiolla työskennellessä Elina saa yhdistettyä kasvien kanssa tekemisen, erilaiset visuaaliset elementit, kuten värit ja muodot sekä hoitotyössä tärkeässä osassa olleen asiakastyön.

Elina ei ole opiskellut itselleen floristin tutkintoa, vaan hän on kouluttanut itseään muilla tavoin; hän on osallistunut lukuisiin workshoppeihin ja työpajoihin Suomessa ja ulkomailla sekä opiskellut alaa itsenäisesti verkon ja videoiden välityksellä.

Tekniikkaansa Elina on saanut paljon vaikutteita britannialaisilta ja amerikkalaisilta kukkastylisteilta nimenomaan workshoppien ja verkkokurssien kautta. Suomessa vastaavanlaista palvelua tarjoaa vain muutama muu yritys ja jokaisella onkin oma uniikki tapansa työskennellä kukkien kanssa.

”Oma tyylini on puutarhamainen, moniulotteinen ja rönsyilevä. Minulle on erityisen tärkeää värit ja niiden yhteensopivuus sekä harmonia.”

Jo kevytyrittäjänä katse oli kohti omaa yritystä

Kevytyrittäjyys tuli mukaan kuvioihin Elinan ollessa vielä päivätyössä terveydenhoitajana yliopistolla. Ennen Arteflosin perustamista Elina kertoo suunnitelleensa ja valmistelleensa yritystä vuoden verran. Ensin mietittiin käytännön juttuja ja sitä kenelle palvelu on tarkoitettu. Myös verkkosivut Elina loi yritykselle varhaisessa vaiheessa.

Töiden ohella Elina teki jonkin verran pienehköjä kukkatilauksia ja sitä varten hän tarvitsi väylän laskuttaa tekemästään työstä. Koska mielessä siinsi jo ajatus yrityksestä, oli mielekästä jo alkaa luoda työstä oikeampaa ja aidompaa kevytyrittäjyyden avulla.

”UKKO.fi valikoitui palveluntarjoajien joukosta selkeästi brändätyllä konseptilla, joka puree tällaiseen suht nuoreen ihmiseen. Palvelua oli helppo lähestyä ja hyvät ohjeet olivat kätevästi saatavilla.”

Yrittäjyys tai laskutus ei ollut Elinalle tuttua ennestään, joten kevytyrittäjyys oli hyvä tapa alkaa hahmottaa siihen liittyviä palasia. Kevytyrittäjyys opetti olemaan myös se myynnistä ja markkinoinnista vastaava henkilö.

”Olisin voinut jatkaa kevytyrittäjänä pidempäänkin, mutta tällä alalla materiaalit näyttelevät suurta osaa ja tukusta ostettujen suurien ja kalliidenkin kukkamäärien vähentäminen ja varaston hallinnointi onnistui yrittäjänä edullisemmin.”

Yrittäjänä toimiminen on prosessi, jossa riittää kehitettävää ja kehittymistä

Elinan Arteflos-niminen yritys on perustettu helmikuussa 2018 ja siitä asti Elina on ollut täysipäiväinen yrittäjä. Kukkien kanssa työskentelyssä on monta työvaihetta, joten ajanhallinta päivätöiden ohessa olisi miltei mahdotonta. Työt täytyy suunnitella, kukat hakea tukusta ja käsitellä ja seuraavana päivänä tehdä kimput ja muut tilaustyöt.

Elinan yrityksen nimi Arteflos muodostaa kahdesta eri sanasta, joista sana arte on espanjaa ja tarkoittaa taidetta ja sana flos merkitsee latinassa kukkaa. Elinalla on itsellään taustaa myös taiteessa ja hän kokee, että myös hänen työnsä on pitkälti taidetta ja sen hän halusi tuoda näkyviin myös yrityksen nimessä.

Yrityksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka opeteltavaa riittää. Elina kiittää myös omaa osaavaa kirjanpitäjäänsä, joka auttaa häntä yrityksen asioissa ja hoitaa oman osuutensa.

Kukkaworkshop on elämys

Koska kyseessä on Suomessa uusi tilauksesta toimiva konsepti, eivät ihmiset vielä välttämättä osaa etsiä tällaista uutta palvelua. Monelle saattaakin myös olla hämärää, mitä kaikkea Elinan yritys voi tarjota kuluttajalle ja yrityksille. Arteflosin verkkosivuilta löytyykin lisää upeita kuvia Elinan kätten jäljistä ja yrityksen palveluntarjoamasta.

Arteflos tarjoaa kokonaisvaltaisia stailausratkaisuja kukilla erilaisiin juhlatilaisuuksiin sekä yksityishenkilöille että firmoille. Elina pitää mielellään myös workshoppeja esimerkiksi yritysten työhyvinvointipäivissä tai isommissa tilaisuuksissa. Syksyn aikana Elinan voi tavata muun muassa Helsinki Design Weekillä Kaapelitehtaalla 9.9. ja Suvilahdessa Helsingissä 15.9.–16.9.

”Koska olen itse aloittanut urani workshoppien kautta, on minusta ihana tarjota tätä samaa kokemusta ja elämystä eteenpäin. Itse olen saanut niiden kautta niin paljon.”

Pidä visiostasi kiinni, yrittäjä!

”Parasta yrittäjyydessä on vapaus ja se, että saa itse päättää mitä tekee, koska tekee ja kenen kanssa. Näitä asioita ei monessa työpaikassa saa päättää. Toki tässä on myös se kääntöpuoli, josta ei usein puhuta eli rahaa ei välttämättä heti tule. Yrittäjänä myös pitää kaikki tehdä itse, joten täytyy osata aikatauluttaa kaikki työtehtävät, mutta kuitenkin tiedostaa omat resurssit.”

Elinalle oli nyt 37-vuotiaana sopiva aika hyödyntää kaikki eri aloilta kertyneet kokemukset ja kontaktit ja perustaa yritys. Elina pohtii, että nuorempana hän ei välttämättä olisi ollut valmis tämän alan yrittäjäksi. Elina kehottaakin kuuntelemaan itseään ja miettimään sitä, onko valmis toteuttamaan sitä omaa juttua. Tähän kokeiluvaiheeseen kevytyrittäjyys onkin hyvä ja turvallinen vaihtoehto.

”Kannattaa muistaa myös pitää kiinni omasta visiosta. Maailmaan mahtuu neuvonantajia, joilla riittää ideoita siitä, kuinka sinun yritystoimintaasi kannattaisi kehittää. Älä myöskään vertaa liikaa omaa toimintaasi muihin, vaan pysyttele omassa jutussasi, jotta erotut muista.”

Elina kannustaataakin kaikkia kokeilemalla löytämään oman juttunsa, mutta muistuttaa samalla, että yrittäjyys ei ole kaikkia varten, vaan omaa intohimoa voi toteuttaa muillakin tavoin.

Arteflosin nettisivuilta voit lukea lisää Elinasta ja hänen yritykseestään. Tarvittaessa tavoitat Elinan sähköpostilla osoitteesta elina@arteflos.com. Instagramista sekä Facebookista löydät paljon upeita kuvia Elinan töistä.

Tämän postauksen kauniiden kuvien valokuvaajat:

Ylin kuva: Katri Haavisto
Kuva Elinasta: Petra Veikkola
Kuva valkoiseen pukeutuneesta naisesta: Dasha Pears
Kuva kukkaworkshopista: Joanna Konarzewski
Alin kuva: Hilja Mustonen

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Selostaja, juontaja ja ääninäyttelijä Thomas rakastaa viihdyttämistä

    Kuka olet? Olen Thomas Tontchev, 29-vuotias itseoppinut selostaja/mediapersoona Helsingistä, opiskelen yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja olen erityisen ulospäinsuuntautunut henkilö. Mitä teet? Selostan suomeksi ja englanniksi vaihtoehtourheilulajeja, kuten elektronista urheilua ja pyötälätkää. Tämän lisäksi toimin myös haastattelijana ja lavaisäntänä/seremoniamestarina tapahtumissa, joissa tälle on erikseen tarve. Näiden lisäksi toimin myös ääninäyttelijänä sekä radio-/mainosäänenä projekteissa, joihin saan tungettua itseni mukaan. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Kiinnostus elektroniseen urheiluun alkoi viisi…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Elämäntapayrittäjä toivoo mahdollisimman pitkää uraa yrittäjänä

    Pia Lehtinen pyörittää joogakoulu Mysore Yoga Helsinkiä Sörnäisissä Helsingissä. Vuodesta 2017 alkaen yrittäjänä toimineelle Pialle oman joogasalin ja yrityksen perustaminen oli aina ollut leikkisä haave – yrittäjyys itsessään ei ollut hänelle se juttu, vaan päämääränä siinsi oma joogasali. Päätös yrittäjyydestä syntyi nopeasti. Vaihtoehtoina olivat ulkomaille lähteminen joogaa opettamaan tai astanga-joogan opetustarjonnan laajentaminen pääkaupunkiseudulla. Pia Lehtinen kertoo, että yrittäjyys tuntui parhaalta…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Marikasta kuoriutui yrittäjä ja sisustussuunnittelija

    Marika Ritala-Mäkisestä tuli sisustusalan yrittäjä osittain sattuman kautta, vaikka kaikki aiemmin tapahtunut onkin koko ajan vienyt naista kohti yrittäjyyttä. Esittelimme Marikan blogissamme vajaa vuosi sitten, sillä tuolloin hän oli viikon kevytyrittäjämme. Tarina saa nyt jatkoa: kerromme, kuinka Marikasta tuli yrittäjä. Kaikki alkoi vuonna 2010, jolloin Marika ja hänen miehensä suunnittelivat yhdessä heidän ensimmäistä omakotitaloansa. Vaikka molemmat lähtivät projektiin itseluottamusta uhkuen…

    Lue lisää