Blogi

20.11.2018

Valoa pimeään ja työn iloa kaamokseen – voiko marraskuu olla mitenkään hyödyksi?

Top 10 vinkit kaamosmasennukseen - UKKO.fi

”On niin kauhean pimeää. Tuntuu, että eletään koko ajan iltaa. Väsyttää, eikä mitään jaksaisi tehdä töissä tai töiden jälkeen. ”

Kuulostaako tutulta?

Onnittelen, jos vastasit ei. Suomessa marraskuu on nimensä mukaisesti pimeä ja masentava kuukausi. Sanan ”marras” etymologia juontaa nimittäin juurensa kansanuskomusten sieluihin ja kuoleman ennusmerkkeihin. Marraskuussa viimeisetkin lehtien rippeet tippuvat puista korostaen luonnon karua muutosta elävästä väriloistosta staattiseen harmauteen.

Tuntuu siis oikeastaan kohtuulliselta olettaa, ettei kenenkään työvireys voi kaamoksen keskellä olla ihan kympissä. Ei edes Sirpan, jonka työpöydälle pikana kiidätetty kirkasvalolamppu roihottaa joka päivä kasista neljään.

Kuka tai mikä toisi valoa Sirpan pimeään?

Kuten olemme aiemminkin blogissamme kirjoittaneet, on työhyvinvointi sekä yhteisön että yksilön asia. Jos Sirpa sattuu olemaan kevytyrittäjä tai muu itsensätyöllistäjä, ei päivittäistä tai edes viikoittaista työyhteisöä kuitenkaan vältämättä ole. Sosiaalisia suhteita täytyy siis järjestää itse.

Kun asiaa kuitenkin miettii tarkemmin, on marraskuu kuitenkin oiva kuukausi juuri sosiaalisten kanssakäymisten suhteen.

Kaamos suo ainakin klassiseen suomalaiseen stereotypiaan taipuvalle loistavan tilaisuuden velloa juurikin niissä melankolian metsissä, jotka on häneen jo syntyessä istutettu. Ja se, jos mikä, luo yhteisöllisyyden tunnetta! Epämiellyttävältä tuntuvan sosiaalisen tilanteen sattuessa kohdalle, ei pimeyttä parempaa aihetta löydykään.

Suomessa kaamosmasennuksesta kärsii arviolta miljoona ihmistä joka talvi. Kevyt heitto tuntemattomalle vierustoverille iltapäivän bussiahdingossa saa siis mitä todennäköisimmin aikaan sympaattista nyökyttelyä ja jännitystä purkavaa hyväksyntää. Kokeile vaikka jotain seuraavista:

  • ”Joo, kyllä se näin on. Kamalan pimeää.”
  • Yhtä pimeää nyt töistä tullessa, kuin töihin lähtiessä.”
  • ”Melkein kuin ei olisi päivää lainkaan.”
  • ”Kyllä se aurinko näkyy taas ensi vuonna. Ehkä.”

Voisiko yrittäjä sitten jotenkin hyötyä syksyn kaamoksesta?

Kiitospäivä, Black Friday, Singles day, Cyber Monday ja niin edelleen – marraskuun ympärille sijoittuu paljon kaupallisesti hyödynnettäviä konsepteja. Rapakon takaa rantautuneet Black Friday ja Cyber Monday ovat varsin tuoreita ilmiöitä, mutta silti Black Friday on ollut Suomessakin verkon kiireisin myyntipäivä jo useampana vuotena. Cyper Monday ei ole vielä Suomessa lyönyt läpi, mutta Yhdysvalloissa se on on jo Black Fridayta suositumpi.

black friday marraskuu työn ilo

Kokeilisitko siis itsekin osallistua näihin ulkomailta Suomeen tuotuihin alennusmyynteihin?

Tarkkaan mietitty koukuttava tarjous voi olla hyvä tapa löytää uusia asiakkaita. Älä kuitenkaan unohda lisämyyntiä!

Voit myös aloittaa tarjouksen markkinoinnin ennakkoon ja tarjota synkän marraskuun piristykseksi asiakkaillesi vaikkapa jotakin ekstraa kaupan päälle. Tai mitäpä jos järjestäisit uskollisimmille asiakkaillesi vaikkapa mukavan glögihetken tuomaan valoa ja iloa arkeen? Kasvokkainen tapaaminen sitouttaa asiakkaitasi ja he saavat hengähdystauon rutiineistaan.

marraskuu työn ilo

Viimeistään marraskuun alussa alkavat joululaulut raikaa tavarataloissa ja kimaltavat joulupallot ja tuuheat kranssit koristavat kaikkien liikkeiden edustoja ja verkkokauppojen bannereita. Ota sinäkin varaslähtö joulusesonkiin jo pikkujouluaikaan ja tarjoa asiakkaillesi kohdennettuja tarjouksia ja helpotusta joulukiireeseen.

Teetkö siivouskeikkaa? Pyydä asiakkaita tilaamaan joulusiivoukset hyvissä ajoin.
Esiinnytkö? Tarjoa itseäsi pikkujoulukeikoille firmoille, yhdistyksille ja seuroille.
Ohjaatko liikuntaa? Tee valmis paketti rentouttavasta liikuntakurssista tai helposti vaikka lahjaksi ostettava setti alkuvuoden kurssille.
Hierotko? Kaupittele lahjakortteja ja useamman hierontakerran kortteja nykyisille asiakkaillesi ja lahjaksi sekä yritysten joululahjoiksi.
Onko työsi sesonkipainotteista? Onko esimerkiksi alkukevät hiljaista alallasi? Luo houkuttelevia tarjouksia hiljaisille sesongeille hyvissä ajoin keikan varaaville.

Tuleeko itsellesi mieleen parempia ideoita sesonkitarjouksiin? Kerro kommenteissa!

Saara Teirivaara
Kirjoittaja

Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta