Blogi

17.12.2018

Aila Aaltonen keikkailee eläkkeellä: ”Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla”

aila aaltonen

Kuka olet?

Olen Aila Aaltonen,  turkulainen ICT-konsultointia tarjoava ammattilainen. ICT hommia olen tehnyt ikäni eli aloitin ohjelmointihommista ja viimeiset vuodet olin pörssiyrityksen tietohallintojohtajana.

Harrastan kuntosalilla käyntiä ja pelaan lentopalloa kaksi kertaa viikossa sekä kierrämme ikänaisturnauksissa 2–3 kertaa vuodessa. Asun aivan Turun keskustassa ja pidän siitä, että kaikki on lähellä. Perheeseeni kuuluu aviomieheni Pentti ja tyttäremme Sara, (tuleva IT-insinööri) joka asuu Hämeenlinnassa koiransa kanssa.

Minusta on kivaa seurata digitalisaation tuomaa muutosta yrityksissä.

Mitä teet?

Tarjoan yrityksille ICT-palveluita, lähinnä ERP-käyttöönottoja. Viimeisimmät työkeikat ovat olleet AX2012-käyttöönottoja, mutta aiemmin tein 12 kappaletta SAP-käyttöönottoja ympäri Eurooppaa.

Prosessien mallintaminen ja projektien veto sekä muutosjohtaminen ovat vahvuuksiani ERP-projekteissa. Minusta on kivaa seurata digitalisaation tuomaa muutosta yrityksissä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Päätin jää eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2016, mutta koska Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla, niin pyynnöstä aloitin osa-aikatyöt kevytyrittäjänä. Mieheni myi yrityksensä pois ja jäi eläkkeelle, mutta minä vielä heitän keikkaa 2–3 päivää viikossa.

Projektin kestot ovat olleet kuudesta kuukaudeta aina 1,5 vuoteen asti. Tällä hetkellä vedän ERP-käyttöönottoprojektia pääkaupunkiseudulla, joten junamatkat hieman venyttävät päivääni, kun menen asiakkaan luokse.

Aila

Kevytyrittäjyys on aivan oiva tapa heittää keikkaa silloin kun itselleni sopii ja alkuvaikeuksien kautta myös laskutusprosessi on myös onnistunut.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Teen päivän aina etänä Turussa eli palavereita asiakkaan kanssa tai toimittajien kanssa sekä projektidokumenttien työstämistä. Lähden aamusta junalla Turusta Helsinkiin silloin, kun minulla on projektin työryhmäpäivät asiakkaalla ja tulen illalla takaisin Turkuun. Tavallinen työpäiväni koostuu pitkälti projektin asioiden ympärillä ja toimittajien sekä asiakkaan kanssa palavereissa. Linjauksia ja datan harmonisointi sekä integraatioita muiden järjestelmien kanssa. Säästöjen hakemista korvausinvestoinnille sekä johtoryhmän kanssa työskentelyä.

Vapaapäivät voin itse laittaa kalenteriini ja joku viikko tehdä vähän useamman päivän, jotta projekti ei niistä kärsi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienoa on tietenkin onnistunut ERP-projekti ja lisäarvon tuottaminen asiakkaille. Oman osaamisen kehittäminen ja hands on -muutoksessa mukana oleminen ovat myös parasta työssäni.

Olen aina tykännyt opiskella jotain uutta ja olen kova lukemaan kirjoja, mutta nyt aika kuluu yrittäjänä vallan mainiosti asiakkaan kanssa, kun ratkotaan konkreettisia liiketoimintaprosessien kehittämistä. Vapaapäivät voin itse laittaa kalenteriini ja joku viikko voin tehdä vähän useamman päivän, jotta projekti ei niistä kärsi.

Kevytyrittäjyys on minun juttuni, kun heitän keikkaa 2–3 päivää viikossa ja vain osan vuotta.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Kun työkokemusta tulee iän mukana lisää, niin silloin pystyy ennakoimaan myös nuo projektien sudenkuopat, hyvä niin.

Aila

Projektit onnistuvat, mutta kyllä joskus tuntuu, että usein otan tikkarin pois ideointiriihien jäseniltä liian aikaisin eli olisi hyvä antaa nuoleskella vähän, että edes hyvä maku jäisi idean esittäjälle. ”Poikki ja pinoon”-tekemistä voisin hieman rajoittaa ja suorapuheisuuttani, mutta toisaalta asiakas maksaa tunneistani, joten…

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Rohkeasti yrittämään, sillä ei kannata pelätä epäonnistumista, sillä kuulemma kuolinvuoteella kadumme sitä, että emme edes yrittäneet.

Tietenkin olisi hyvä, jos sinulla olisi jo rekryfirman kautta asiakaskunta tiedossa tai sitten sinulla olisi vanhasta verkostosta yksi tai kaksi asiakasta valmiina.

Haluatko Ailan vetämään projektisi?

Ailan löytää LinkedInistä, sillä sieltä hän saa tiedot menossa olevista projekteista ja sieltä asiakkaat voivat käydä katsomassa hänen osaamistaan.

KOkeile kevytyrittäjyyttä ilman sitoumuksia!

pauliina
Kirjoittaja

Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta