Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työelämän trendit: mikä työelämässä puhuttaa?

tyoelaman-trendit-nainen-kadulla

Työelämä on trendikäs keskustelun aihe moneltakin kantilta tarkasteltuna.

Erityisesti digitalisaatio, automatisaatio ja muu teknologian kehitys aiheuttavat puhinaa ja pöhinää toistuvasti; milloin robotit vievät työmme, kun taas toiste teknologia luo Suomeen lisää työpaikkoja.

Mistä kaikesta työelämässä nyt keskustellaan? Mikä on pinnalla ja miltä työelämä näyttää näin 2020-luvun kynnyksellä? Etsimme puolestasi vastauksia näihin kysymyksiin.

Oppiminen on avaintaito

Teknologian kasvusta ja roolista päästään kätevästi toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen, nimittäin elinikäiseen oppimiseen. Oppiminen on tärkeä teema, sillä nykyisin meillä on monta uraa, koska harva jää eläkkeelle samasta paikasta, jonne päätyi suoraan koulunpenkiltä.

Työelämän trendit toimistolla

Monet työnantajat tarjoavat työntekijöille mahdollisuuksia kouluttautua ja päivittää osaamistaan, joissakin paikoissa jopa palkitaan itsensä kurssittamisesta ja hyödyllisten opusten lukemisesta.

Ura ei ole enää putki

Työelämä on muuttunut monimuotoisemmaksi ja sen myötä ihmisten urissa on monenlaisia mutkia ja haaroja. Välillä joku pysyy paikallaankin tai tekee totaalisen U-käännöksen ja löytää sitä myötä uuden uran ja ammatin.

Joillakin saattaa rinnakkain kulkea useita eri urapolkuja, kun toimistotyön ohella ohjataan vaikkapa jumppia.

Nykyinen työelämä myös sallii tämän aiempaa paremmin, sillä on olemassa joustavaa työtä, monenlaista alustatyötä ja paikkariippumatonta työtä – useanlaisia kiinnostuksen kohteita ymmärretään paremmin ja niille annetaan tilaa.

Työn monet muodot

Kuten edellä mainittiinkin, voi useimpia töitä tehdä nykyisin missä vain verkkoyhteydet toimivat. Työ ei ole enää paikasta ja ajasta riippuvainen.

Työpaikan ja -ajan lisäksi ovat muuttuneet työn tekemisen tavat. Moni tekee töitä palkkatyön ohessa yrittäjänä tai kevytyrittäjä, toiset keikkailevat omaan tahtiin rekryfirman hommissa ja joku tekee useaa eri työtä sivutoimisesti. Kaikki työntekemisen tavat ovat yhtä oikeita, jos ne tuntuvat tekijästä mielekkäältä tavalta toteuttaa itseään ja ansaita elanto.

Tämän myötä työelämässä korostuu yhä useammin vapauden ja vastuun suhde ja tasapaino. Voi yhä vapaammin valita omat työajat ja järjestää omat työt parhaaksi kokemallaan tavalla, mutta toisaalta vastuu omasta työstä, työnjäljestä ja oman työn johtamisesta kasvaa.

Vastuullisuus on trendikästä

Enää ei ole helppoa sanoa, onko vastuullisuudesta tullut trendikästä, koska siitä puhutaan paljon vai onko siitä vastuullisuus itsessään korostunut erityisesti nuorten työelämäarvoissa.

Työelämän trendit mies

Vastuullisuus työelämässä voi tarkoittaa vaikkapa eettisesti tai vihreästi toimivaa yritystä, henkilökunnan hyvinvointiin panostamista ja vain yleisesti toimimista avoimesti yrityksen arvojen mukaisesti.

Erityisesti nuorille, vasta työelämään siirtyneille, on tärkeää, että oma työnantaja tai asiakas jakaa samat arvot tai ei ainakaan toimi räikeästi niitä vastaan.

Millaisia huomioita sinä olet tehnyt nykyajan työelämästä? Mitkä aiheet nousevat tuon tuostakin esille ja mistä taas ei puhuta tarpeeksi? Kommentoi alle!

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Virpi ihmetteli, miten äiti ei tiennyt keittää kahvia kohta saapuville yllätysvieraille – nyt hän on työskennellyt selvännäkijänä 12 vuotta

    Virpi juoksi pihaleikeistä katsomaan, että keittäähän äiti kahvia kohta saapuville yllätysvieraille. Äiti katsoi tyttöä hämmästyneenä ja lähetti hänet takaisin leikkimään – ei ollut kahviaika, eikä vieraita kutsuttu. Virpin päästessä raput alas, yllätysvieraat jo kurvasivat pihaan. Virpi on tiennyt jo pikkutytöstä asti aistivansa enemmän kuin muut. Vieraskahvien keitto on ensimmäisiä muistoja, joissa Virpi muistaa aistineensa jotain, mitä muut eivät tienneet. Hämmästys…

    Lue lisää
  • Työelämä Naistenviikon kolumni: En valita, vaan totean

    Kuvitelkaa tilttiin mennyt puhelin, joka jumiutuu toistamaan biisin kertosäettä. Juuri siltä minusta tuntuu puhuessani joskus siitä, että tasa-arvon eteen pitäisi tehdä vielä enemmän töitä. Olen väsynyt, koska aihe on kerrassaan kulunut. Kulunut siksi, että samoja asioita toistetaan vuodesta toiseen. Silti muutos on ollut hidasta. Siksi olen päättänyt, että enää en valita, vaan totean. On ensiarvoisen tärkeää alleviivata sitä, että haluan…

    Lue lisää
  • Työelämä Työttömyyskorvaus

    Työttömyys on kurja tilanne, joka voi kohdata ketä tahansa. Myös yrittäjä voi jäädä työttömäksi, kun yrityksen toiminta hiljenee vaikkapa vaikean globaalin taloustilanteen vuoksi. Palkansaajat korjaavat taloudellista tilannettaan työttömyyskorvauksilla, joiden piiriin yrittäjäkin voi tietyin ehdoin päästä. Työttömälle maksettavat tuet Työtön voi saada työttömyyspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Työttömyyspäivärahaa maksetaan joko ansiosidonnaisena tai peruspäivärahana sen mukaan, kuinka pitkään työsuhde ennen työttömyyttä ehti jatkua. Ansiopäivärahan…

    Lue lisää