Blogi

21.8.2019

Miten löytää se oikea työ?

se oikea työ

Työurat eivät ole enää entisenlaisia; tuskin enää kukaan on perinteisessä palkkatyösuhteessa samalla työnantajalla koko työuraa kisällistä mestariksi. On tavallista, että työurat kulkevat eteenpäin menemisen lisäksi myös sivuille ja välillä jopa taaksepäin.

Yhä useammalla on työuransa aikana lukuisia eri ammatteja – välillä joillakin jopa yhtä aikaa. Päivisin ohjelmistoja kehittävä voi viikonloppuisin olla joogaopettaja tai koomikko.

Ennusteiden mukaan merkittävä osa nykyisistä ammateista tulee katoamaan. Myös moni meistä nyt työelämässä olevista tarvitsee siis varasuunnitelman ja halukkuutta oppia uusia taitoja tai peräti kokonaan uuden ammatin.

Mutta miten löytää itselle sopiva, se oikea työ? Entä kuinka alaa vaihdetaan? Kokosin tähän postaukseen ison liudan vinkkejä sekä hyödyllistä tietoa näihin teemoihin liittyen.

Onko alanvaihtaja outo hiihtäjä työmarkkinoilla?

Yksinkertainen vastaus tähän on, että ei ole. Alanvaihtaja voi itse asiassa olla haluttu työnhakija, sillä tavallisesti hän on työelämän kokenut konkari, joka pystyy alalle tullessaan ravistella pinttyneitä toimintatapoja. Alaa vaihtaneella on myös takuuvarmasti monia työelämässä arvokkaita ominaisuuksia, kuten muutoksen ja epävarmuuden sietokyky sekä kyky oppia uutta.

Alanvaihtajat eivät ole vain työhönsä kyllästyneitä oman edun tavoittelijoita, vaan syitä alan vaihtamiseen on lukuisia.

Joku voi vaihtaa alaa, koska loppuun palaminen vei edellisessä työssä kaikki mehut. Myös uteliaisuus tai oman unelman toteuttaminen voivat olla syitä alan vaihtoon. Syyt voivat olla myös terveydellisiä – raskas fyysinen työ ei enää sovikaan tai allergia maaleja tai pesuaineita kohtaan voi pakottaa vaihtamaan uraa. Muuttunut perhetilanne voi taas vaikuttaa siihen, että esimerkiksi tietyissä vuoroissa tehtävä työ ei enää sovikaan omaan tai perheen elämänrytmiin.

se oikea työ

Perinteisesti alanvaihto on voinut tulla kohdalle sellaisille henkilöille, joiden työ nykyisellä työnantajalla on syystä tai toisesta päättynyt. Kuuluisimmat alanvaihtajat lienevät Nokia-insinöörit, joista tulikin yllättävän paljon esimerkiksi sairaanhoitajia ja yrittäjiä, koska korkeanteknologian työtä ei kotipaikkakunnalla enää ollut tarjolla.

Miten alaa voi vaihtaa?

Yleisin väylä uudelle uralle käy opintojen kautta. Myös aikuisiällä voi opiskella aina tutkintoon saakka. Vaihtoehtoina on myös käydä erilaisia syventäviä opintokokonaisuuksia ja laajentaa jo olemassa olevaa ammatillista osaamista tai vaikkapa ottaa haltuun jokin uusi teknologia, lainsäädännön muutos tai ohjelmisto.

Opiskelu kasvattaa tietämyksen lisäksi myös itseluottamusta.

se oikea työ

Joskus voi myös käydä niin, että uuden uran suunta löytyykin omasta harrastuksesta. Pieninä ystävänpalveluksina alkaneet keikat johtavat yllättävän usein uuteen ammattiin. Taitava valokuvaaja voikin pian huomata olevansa tilanteessa, jossa tehdystä työstä pitäisi pystyä laskuttamaan ja viidakkorummun soidessa pian voi olla edessä yrittäjyys tai alan vaihtaminen kokonaan.

Jos kysyntää osaamisellesi harrastuspiireissä riittää eikä toiminta vaadi muodollista pätevyyttä, voi kevytyrittäjyys olla hyvä tapa haistella uuden toimialan tuulia. Päätyön ohessa ansaittu lisätienesti voi olla tervetullutta sekä taloudellisesti että mentaalisesti – mielekkään harrastuksen avulla murheet unohtuvat ja uuden asian tekeminen saa aivojen eri osat vilkastumaan.

Mitä alan vaihtaja tarvitsee?

Uudelle alalle pyrkivä saattaa tarvita koulutusta tai tutkinnon voidakseen alkaa harjoittamaan uutta ammattia.

Muodollisten todistusten lisäksi alanvaihtajalla olisi hyvä olla päättäväisyyttä ja rohkeutta lähteä tavoittelemaan tuntematonta. Vaikka uusi ura tuntuukin etäältä ajateltuna houkuttelevalta ja arki näyttää nykyiseen verrattuna lasten leikiltä, kannattaa mukana pitää myös realismi. Ennen lopullisten peliliikkeiden tekemistä on hyvä tehdä kattava analyysi siitä, mitä kaikkea alan vaihtaminen voi tuoda tullessaan.

Vaikka työkokemusta uudelta alalta ei vielä olisikaan, on jo työelämässä marinoituneilla paljon muunlaista kokemusta, josta saattaa olla hyötyä uudella uralla.

Uuden alan töitä hakiessa kannattaa siis muistaa painottaa oman motivaation lisäksi taitoja, joita voi tuoda mukanaan uuteen työhön.

Tällaiset siirrettävät taidot ovat esimerkiksi yleisiä työelämätaitoja; kukapa ei tarvitsisi työssään viestintätaitoja, ongelmanratkaisukykyä, tiimityötaitoja ja (oman tai muiden työn) johtamiseen liittyvää osaamista.

Työelämätaitojen lisäksi uudelle uralle voi ottaa mukaan myös suoraan aiempaan ammattiosaamiseen liittyviä taitoja, kuten vaikkapa tuotteistaminen, palvelumuotoilu, asiakaslähtöinen innovointi, ryhmätyötaidot monikulttuurisessa tai vaikka monipaikkaisessa työyhteisössä.

Mistä unelmien työ?

Pänniikö työn teko, mutta sinulla ei ole aavistustakaan, millainen työ voisi olla kiinnostavampaa? Ei hätää! Apua uuden uran löytämiseen on nimittäin tarjolla.

Voit aloittaa miettimällä asioita, joista nautit.
Mikä vain asia tässä vaiheessa käy! Pidätkö leipomisesta? Rakastatko eläimiä? Onko urheilu sinulle tärkeää? Voit halutessasi lisätä listalle myös asioita, joita inhoat.

se oikea työ

Kun olet saanut listattua asioita, joista pidät, siirry luettelemaan ominaisuuksiasi, joissa olet hyvä tai joissa haluaisit olla hyvä.

Nämä listat ovat hyvä alku, kun alat miettiä vaihtoehtoja uudelle uralle. Lue verkosta löytyviä erilaisia ammattilistauksia ja niissä olevia ammattikuvauksia ja -vaatimuksia. Jos löydät jonkun kiinnostavan ammatin ja tunnet alalta jonkun, hyödynnä verkostoasi ja kysy rohkeasti tarkemmin työn sisällöstä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään, joten tällainen kiinnostus tuntuu varmasti monesta imartelevalta!

Tiesitkö, että paikallinen TE-toimisto tarjoaa ilmaisia uraohjaukseen ja ammatinvalintaan liittyviä palveluita? Kannattaa tutustua oman alueesi palveluihin ja hyödyntää vaikkapa käyntiä ammatinvalintapsykologin luona.

Jos olet liikkeellä vähän kevyemmällä mielellä, voin suositella sinulle myös omaa työtalenttitestiämme – sen tekemällä saat takuuvarmasti uutta inspiraatiota urallesi.

TEE TESTI!

Oletko sinä joskus vaihtanut alaa? Miten päädyit uudelle uralle ja miten kaikki sujui? Kerro alla kommenteissa! Tai jos haluat jakaa tarinasi blogimme lukijoille, ota yhteyttä , niin sovitaan haastatteluaika.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta