Blogi

5.9.2019

Yrittäjän päivänä voimme kaikki juhlia

yrittäjän päivä

Syksyn saapumisen huomaa ensimmäisenä hieman viilenneistä aamuista, mutta toinen varma merkki tästä on joka vuosi syyskuun alussa vietettävä Yrittäjän päivä.

5.9. on yrittäjän päivä ja tässä jutussa kerromme, miksi meidän jokaisen pitää tai kannattaa juhlistaa tätä päivää. Blogikirjoituksessa pohditaan lisäksi sitä, mitä me kaikki voimme oppia yrittäjiltä.

Juhlan kunniaksi päätimme tempaista myös kilpailun sosiaalisessa mediassa – jos siis mielit palkinnoille, lue artikkeli loppuun asti!

Muista yrittäjäystävää

Onko lähipiirisissäsi yrittäjiä? Kivijalkayrittäjiä, yksinyrittäjiä, freelancereita, kevytyrittäjiä tai muita itsensätyöllistäjiä? Kun mietit tarkemmin, huomaat varmasti tuntevasi ainakin jonkun hierojan, kampaajan, valokuvaajan, muusikon tai personal trainerin, joka toimii yrittäjänä vähintään sivutoimisesti.

Mitä sinulle tulee mieleen, kun ajattelet näitä lähipiriisi yrittäjiä?

He ovat rohkeita, innokkaita ja ahkeria ihmisiä, joilla on visio – eivätkö olekin? Monella heistä on useampia taitoja, kokemusta eri aloilta ja sitkeyttä, joka ei ota loppuakseen.

Melkoisen hyviä ominaisuuksia, eikö totta? Entäpä muistatko, milloin viimeksi keskustelit tuttavapiiriisi kuuluvan yrittäjän kanssa? Jos siitä on ehtinyt kulua niin paljon aikaa, ettet muista, tänään on hyvä päivä laittaa viesti tai lounaskutsu yrittäjätutulle ja onnitella samalla juhlapäivänä.

yrittäjän päivä

Mutta miksi yrittäjäkavereiden kanssa kannattaa viettää aikaa ja miksi heitä kannattaa kuunnella? He eivät toki ole sen parempia ihmisiä kuin palkkatöissä ahertavatkaan, mutta tavallisesti yrittäjillä on sellaista tietoa, kokemusta ja ominaisuuksia, joista jokainen meistä voi ottaa oppia.

Kysy yrittäjältä vaikkapa siitä, mikä on hänen uransa pahin moka ja mitä hän on siitä oppinut tai pyydä kertomaan niistä onnistumisen hetkistä, jotka ovat jääneet kirkkaimpina mieleen. Saamasi vastaukset saavat sinut takuulla ajattelemaan ja inspiroitumaan. Voitte myös kilistää yhdessä Yrittäjän päivän ja yrittäjien kunniaksi!

Voin taata, että yksin työskentelevä yrittäjäystävä ilahtuu yhteydenotostasi, sillä monella ei arjen aherruksessa ole työkaveria, jonka kanssa jakaa päivän ilot ja murheet.

Yrittäjät myös työskentelevät tavallisesti palkansaajia enemmän, joten on erittäin relevanttia kysyä yrittäjänä toimivalta ystävältä helppo ja yksinkertainen kysymys: ”Miten voit?”.

Tue yrittäjää jakamalla positiivinen kokemus

Seuraava kysymys on ehkä vielä edellistäkin vaikeampi: muistatko, milloin viimeksi ostit jotakin suoraan yrittäjältä?

Lähipiiriin kuuluvia yrittäjiä voit tukea paitsi kysymällä kuulumisia ja ostamalla heidän tuotteitaan ja palveluitaan, myös suosittelemalla heitä ihmisille, jotka mahdollisesti heidän apuaan tarvitsisivat.

Lähipiirin yrittäjien lisäksi voi olla mukava ajatus tukea myös lähialueen tai vaikka oman mökkikunnan yrittäjiä vierailulla ja jakamalla positiivinen kokemus sosiaalisessa mediassa.

Kesäisin some täyttyykin usein mukavista kertomuksista, kun mökkikunnassa on poikettu paikallisessa puodissa, leipomossa tai matkailukohteessa – monesti paikkaa pyörittävä herttainen tai rempseä yrittäjä jää asiakkaan mieleen, vaikka ostettava artikkeli ei olisi kahvikupillista kummempi.

Kesä on myös otollista aikaa lukea kaikista paikallislehdistä intoa puhkuvista nuorista, jotka ovat joko tekemisen puutteesta tai pelkästään luovuuttaan perustaneet omia yrityksiä pitkin Suomen kylänraitteja, uimarantoja ja radanvarsia.

Tämä, jos mikä on inspiroivaa! Nuoret valjastavat oman intonsa myyntivaltikseen ja kaikkea, mitä ei osata, opetellaan; siinä on sellaista asennetta, josta moni aikuinenkin voisi ammentaa itselleen. Lienet itsekin ollut hymyssä suin sen jälkeen, kun pihapiirin nuori yrittäjä on käynyt leikkaamassa ruohosi tai kun uimareissulla sait koko perheen janon sammutettua polkupyörän nokassa myyntikärryä kuljettavan nuoren ansiosta?

yrittäjän päivä

Suomalainen yrityskenttä koostuu valtaosin näistä pienistä ja pienenpienistä yrityksistä, jotka eivät välttämättä työllistä kuin yrittäjän ja silloin tällöin jokusen kiireapulaisen. Suorien työllisyysvaikutusten lisäksi kannattaa kuitenkin huomata, että näiden yksinyrittäjien alihankintaketjut ja verkostot ovat omalta osaltaan korvaamattomia palasia siinä, miten Suomen talouden valtaisat rattaat pyörivät.

Urapomppu omannäköiselle uralle?

Rohkeus kokeilla, into yrittää, halu oppia. Nämä ovat asioita, joita myös me haluamme olla tukemassa ja ne ovatkin avaimia UKKO.fi:n olemassaoloon. Me nimittäin haluamme, että jokainen voisi tehdä työkseen sitä mitä rakastaa. Toivomme ja teemme parhaamme, jotta Suomessa jokaisella olisi mahdollisuus luoda juuri itsensä näköinen työura.

Kun nautimme siitä, mitä teemme, on työn jälki parempaa ja me olemme onnellisempia – näin on myös helpompaa löytää tasapaino työn ja muun elämän välille, kun näiden kahden elämän osasen ei välttämättä tarvitse olla toisensa pois sulkevia.

Yrittäjän päivä kunniaksi meitä kiinnostaakin nyt, mitä kaikkein eniten haluaisit tehdä työksesi? Mikä siis on unelma-ammattisi tai mihin käyttäisit aikasi, jos taloudellista puolta ei tarvitsisi miettiä, vaan voisi heti hypätä uudelle uralle?

Kerro tästä meille lisäämällä Instagram-tilillesi kuva, jossa kerrot työunelmista tai urahaaveistasi. Liitä kuvatekstiin aihetunniste #urapomppu ja merkitse kuvaan myös @ukko.fi.

urapomppu

Voit osallistua kisaan myös kommentoimalla kisapostauksia somessamme eli Instagramissa, Facebookissa ja LinkedInissä.

Kilpailun raati valitsee yhden mielenkiintoisen urasuunnitelman tai unelma-ammatin. Voittajaa autamme pomppaamaan eteenpäin urallaan, sillä hän saa itselleen minitrampoliinin.

Voittajan lisäksi tuemme kehitysmaiden naisia kohti itsenäistä yrittäjyyttä tekemällä lahjoituksen kisan voittajan nimissä Naisten pankin yrittäjyyskoulutukseen.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan myös Finnkinon elokuvalippuja.

Kisan säännöt voit halutessasi lukea täältä.

Mainiota yrittäjän päivää ja menestyksekästä syksyä!

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta