Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Satun yrittäjätarina: Kestävää hyvinvointia rakentamassa

satu_pallo_nelio-scaled

Nuorena rakensin elämääni kuten 80- ja 90-luvuilla tehtiin: yliopistoon ja sieltä uraputkeen. Vapauden kaipuuni vei kuitenkin pian voiton ja perustin ensimmäisen yritykseni vuonna 2001 (osakeyhtiön osakkuus, 1/3-osuudella).

Lieneekö ollut se kuuluisa keski-iän kriisi, joka käynnisti vakavan itsetutkiskelun, joka johti vuonna 2014 osakuudestani luopumiseen, avioeroon ja uuden opiskeluun (mm. geronomi AMK).

Halusin käyttää loppuelämäni johonkin merkitykselliseen, mutta en tiennyt vielä miten.

Tähän ihmettelyn ja pohtimisen vaiheeseen UKKO.fi-kevytyrittäjyys sopi mainiosti. Se ei sitonut mihinkään, mutta mahdollisti erilaisten viestintätöiden ja projektien laskutuksen sujuvasti.

Yrittäjä, etsijä, ihmettelijä

Kuka minä siis olen? Ei ollenkaan helppo kysymys! Aiemmin olisin luetellut pitkän listan koulutuksia (filosofian maisteri kulttuuri- ja yhteiskuntatieteistä, geronomi AMK, personal trainer, NLP Master ja lukematon määrä muita akateemisia opintoja terveys-, liikunta- ja ravitsemustieteistä, johtamisesta, markkinoinnista…) ja työtitteleitä (kustannusjohtaja, yrittäjä, valmentaja, toimitusjohtaja, freelancer…). Mutta eivät ne todellista minua määrittele.

Kuka minä olen määrittyy elämän merkityksellisyyden kautta. Peruslähtökohta merkityksellisyydelle on mahdollisuus elää omien arvojeni mukaista elämää.

Merkityksellisyyttä etsimässä – uusi yritys syntyy

Ilman merkityksellisyyden tunnetta ihmisellä ei ole motivaatiota huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Se on alku turhalle raihnaistumiselle, toimintakyvyn heikentymiselle ja pahoinvoinnille. Tämän polun me haluamme katkaista.

Geronomiopintojeni aikana oivalsin, että hyvän vanhuuden rakentaminen on aloitettava ennen varsinaista vanhuutta. Kun olemme päätyneet ”hoitoputkeen”, vanhuspalvelujärjestelmämme ei tule kuntouttamaan meitä, vaikka kuntoutuminen lähes viimeiseen hengenvetoon saakka mahdollista onkin.

Pidetään siis itsestämme ja toisistamme huolta ja ennaltaehkäistään turha toimintakyvyn heikkeneminen. Paljon nimittäin voimme tehdä itse.

Tämän ajatusketjun tuloksena syntyi yhdessä opiskelijakollegani Jaana Rossin kanssa OmaGeronomi-palvelu, joka tuottaa yksilöllisiä koti- ja liikuntapalveluja senioreille. Taustalle pystytettiin Kohto Oy, jonka missioksi määriteltiin kestävä hyvinvointi. Kestävä viittaa myös koko elämän kestävään.

Vanhuudesta ja ikääntymisestä puhuminen karkottaa asiakkaat, koska kukaan ei halua uskoa raihnaisen tulevaisuuden koskevan juuri itseään. Sen vuoksi rakensimme keski-ikäisille suunnatun Voimavuodet-palvelun, joka tuottaa tietoa sekä yritys- ja henkilökohtaista valmennusta. Kohto Oy:n siipien alle on siis rakennettu kestävää hyvinvointia tuottava tuoteperhe, joka kehittyy edelleen.

Kenelle yrittäjyyttä voi suositella?

Yrittäjyys vaatii ennen kaikkea pohjatonta itseluottamusta ja epävarmuuden sietokykyä – uskoa siihen, että elämä kantaa ja kaikki järjestyy.

Jos elät pelosta ja uhkakuvista käsin, en suosittele sinulle yrittäjyyttä. Jos sen sijaan arvostat vapautta ja haluat aidosti toteuttaa unelmasi, lopeta haaveilu ja käy toimeen!

Opettele kuitenkin ensin yritystoiminnan perusteet. Yrittäjän on nimittäin osattava todella paljon asioita – vaikka käyttäisit asiantuntijapalveluita, silti asiat täytyy ymmärtää myös itse, oli sitten kyse markkinoinnista, kirjanpidosta tai verkkobisneksestä.

Asioiden osaamisesta huolimatta mikään ei kuitenkaan koskaan ole varmaa. Ole siis ketterä ja muuta tarvittaessa suuntaa. Jos jokin idea ei toimi, luovu siitä. Opi virheistäsi ja mene eteenpäin. Älä turhaan jossittele menneitä – tulevaisuutesi on vielä tyhjä sivu, jolle voi kirjoittaa mitä tahansa. Usko, että pystyt ja onnistut!

Tärkein oppini uusille yrittäjille

Tue ja kannusta muita yrittäjiä ja tee rohkeasti yhteistyötä. Toisten menestys ei ole sinulta pois vaan kaikki voittavat.

Jos senioribisnes kiinnostaa, meille saa ehdotella yhteistyötä. Verkostoissa on voimaa!

Yrittäjyyden iloa toivottaen
Satu Riihelä
toimitusjohtaja, Kohto Oy

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

    YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

    Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja. Mitä teet? Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä! Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minulla on…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Antista tuli metsäpalveluita tarjoava yrittäjä ja työnantaja kevytyrittäjyyden kautta!

    Hei! Olen Antti Kiviranta, perheenisä ja metsäpalveluyrittäjä Pohjois-Satakunnan Pomarkusta. Elämäni on mennyt metsään jo pienestä pojasta alkaen. Rakkaan setäni mukana sain olla metsätöissä jo alakouluiästä alkaen. Kuokan, kirveen ja raivaussahan kanssa opeteltiin metsänhoitoa. Monet syys- ja hiihtolomat menivät sedän kanssa taimikoita hoitaessa, ojia avatessa tai mummoni kotitilan rajoja tarkistaessa. Setäni kanssa joskus istuttiin ojanpenkalla ja huutelimme korpille evästauolla. Kerran hassutimme…

    Lue lisää