Blogi

24.4.2020

Liikeidean kehittäminen poikkeusaikaan sopivaksi – näin mukaudut muutokseen!

Yrittäjyys poikkeusaikana on käynyt monilla hankalaksi, ja haasteiden voittamiseksi on nyt punnittava erilaisia keinoja. Keskeistä olisi oman liikeidean kehittäminen ja soveltaminen mahdollisuuksien mukaan niin, että se toimisi myös näinä muuttuneina aikoina. Toiminnan sopeuttaminen on monesti haastavaa, mutta monilla aloilla se kuitenkin onnistuu.

Kerromme keinoja ja esimerkkejä, joista voit soveltaa vinkkejä omaan liiketoimintaasi!

Koronavirusepidemia ja siitä aiheutunut poikkeusaika ovat muuttaneet elämäämme monin tavoin. Tilanne on luonnollisesti herättänyt paljon huolta ja kysymyksiä tulevaisuuteen liittyen. Mitä tapahtuu poikkeusajan jälkeen? Mitkä asiat palautuvat ennalleen, mitkä eivät?

Moni yrittäjäkin on joutunut pohtimaan omaa liiketoimintaansa ja sitä, kuinka sen saisi kukoistamaan haastavina aikoina. Bisneksen olisi selvittävä paitsi nykytilanteesta, myös sen jälkeen koittavista ajoista. Yrittäjän muutoskyvykkyys ja resilienssi ovatkin nyt todellisessa testissä.

Avainkeino olisi liikeidean kehittäminen tai muuttaminen niin, että se vastaisi ihmisten tarpeisiin muuttuneissa olosuhteissa mahdollisimman hyvin.

Annamme tässä kirjoituksessa muutaman idean siihen, kuinka voit yrittäjänä tai muuna itsensätyöllistäjänä sopeutua poikkeusaikaan ja selviytyä sen yli. Meillä ei tietenkään ole kristallipalloa, joten tulevan kertominen suoraan on mahdotonta. Toivomme kuitenkin vinkkiemme antavan inspiraatiota ja auttavan sinua keksimään hyviä ratkaisuja toimintaasi!

Liikeidean kehittäminen lähtee reagoinnista muutokseen

Koska tilanne on ollut päällä jo pidemmän aikaa, on siihen liittyen jaettu runsaasti toimintaohjeita – myös suoraan yrittäjille ja esimiehille suunnattuja. Toimi niiden mukaisesti ja sovella neuvoja arjessasi!

Useissa ammateissa suurin osa töistä toteutetaan omalla tietokoneella, ja näiden alojen tekijöiltä työskentely onnistuu mainiosti myös kotitoimistolta! Moni onkin tottunut tekemään työt etänä ja hoitamaan liiketoimintaansa verkossa jo kauan ennen koronaepidemiaa.

Toki etätyöskentely on siirtynyt aivan uusiin mittasuhteisiin nyt, kun ulkona liikkumista on vältettävä, eikä työpaikalle lähteminen ole monille edes vaihtoehtona.

Jos sinulla on itselläsi alaisia, joilta työskentely onnistuu kotoa käsin, salli tämä heille. Toimistolle ei kannata turhaan lähteä, jos työskentely, suunnittelu ja palaverit käyvät hyvin etänäkin. 

Liikeidean kehittäminen

Näinä aikoina avoin viestintä ja tiedottaminen on keskeistä! Tiedota siis alaisiasi, asiakkaitasi ja yhteistyökumppaneitasi liittyen fyysiseen etäisyyteen; kerro, kuinka se mahdollisesti vaikuttaa liiketoimintaasi ja työskentelyynne, niin hyvässä kuin pahassa. Suunnitelkaa yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.

Aivan kaikessa eivät digitaaliset ratkaisutkaan auta, mutta ainakin yhteydenpidon ja läsnäolon ne tekevät fyysisen etäisyyden aikana monin verroin helpommaksi.

Yhteydenpito on niin ikään tärkeää, sillä moni kokee helposti yksinäisyyttä etätöiden keskellä. Alaisten ja yhteistyökumppanien kanssa voikin palaverien lisäksi pitää kuulumisten vaihteluja ja yhteisiä kahvitaukoja. Ainakin alaisten kanssa tällaisia voisi olla hyvä pitää muutaman kerran viikossa tai jopa päivittäin.

Me UKKO.fi:lläkin olemme joissain tiimeissä siirtyneet päivittäisiin kuulumisten vaihteluihin!

Uudista tarjontaasi tai palvelusi verkkoon

Sinun ei ehkä ole mahdollista tarjota palvelujasi sellaisenaan juuri nyt – ainakaan, jos työ on fyysistä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että sinun pitäisi laittaa liiketoimintasi kokonaan jäihin.

Moni yritys on uudistanut viime aikoina tuotevalikoimaansa ja tuonut sinne tuotteita, joille on varmasti tällä hetkellä kysyntää. Näin ovat tehneet esimerkiksi Kyrö Distillery Company sekä The Helsinki Distilling Co., jotka ryhtyivät valmistamaan käsidesiä! Mellakkavarusteita valmistava C.P.E. Production taas aloitti suojavisiirien valmistuksen nopealla aikataululla.

Mieti, voisitko tarjota asiakkaillesi jotain verkossa?

Esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveydenhuollon ammattilaisten palvelut perustuvat pääasiassa ihmiskontakteihin. Moni heistäkin pystyy pitämään vastaanottoaan etänä; kaikkein parasta on, jos tämän pystyy tekemään videopuheluiden avulla. Terapeutit, fysioterapeutit ja hammaslääkäritkin pitävät juuri nyt paljon etävastaanottoja.

Myös esimerkiksi liikunnanohjaajat, kouluttajat ja valmentajat voivat ylläpitää toimintaansa etänä! Asiakkaat eivät voi tällä hetkellä osallistua ryhmäliikuntatunneille tai mennä kuntosalille, mutta se ei ole vienyt ihmisten liikkumisintoa pois.

Todella monet kaipaavat harrastuksiaan ja muutakin liikuntaa juuri nyt, kun kotona tulee vietettyä niin paljon aikaa. Onneksi kunnon ylläpitäminen onnistuu mainiosti myös siellä!

Moni ei kuitenkaan ole välttämättä innokas tekemään harjoituksia oma-aloitteisesti, vaan kaipaisi ohjausta. Personal trainerit, joogaohjaajat ja muut kouluttajat voivatkin lähettää ohjattavilleen ohjelmia, joita nämä voivat tehdä kotona ylläpitääkseen kuntoaan poikkeustilan aikana. Tunteja ja koulutuksia voi lähettää niin livenä kuin etukäteen taltioitunakin!

Ota luovuutesi ja muut taitosi käyttöön

Jos nykyisen liiketoimintasi toteuttaminen ei kerta kaikkiaan ole etänä mahdollista, on aika ottaa luovuus käyttöön. Olisiko jotain muuta, mitä voisit toteuttaa liiketoimintana verkossa? Hyödynnä ja sovella kykyjäsi!

Onko esimerkiksi liiketoiminnassasi mukana jokin ”tukitoimi”, jonka voisit muuttaa pääasialliseksi toiminnaksesi tässä tilanteessa?

Esimerkki: monen valokuvaajan työ on pääasiassa juhlissa, festivaaleilla ja muissa tapahtumissa kuvaamista. Tällä hetkellä isommat julkiset kokoontumiset eivät kuitenkaan ole sallittuja, joten monet hääjuhlat ja festivaalit on peruttu tulevalta kesältä. 

Valokuvaaminen itsessään ei valitettavasti etänä oikein onnistu. Kuvaaja voi kuitenkin ylläpitää palveluaan tarjoamalla vaikkapa kuvanmuokkaustaitojaan! Asiakkaat voivat lähettää hänelle valokuviaan, jolloin hän muokkaa ja parantelee niitä toiveiden mukaisesti.

Tämän lisäksi valokuvaaja voi etsiä nyt arkistojensa kätköistä kuvia, joita hän ei ole toistaiseksi hyödyntänyt missään. Niitä hän voi tarjota medioille tai kuvapankeille stokkikuviksi, ja saada tästä lisätienestiä.

Toinen esimerkki ovat lastenhoitajat, joiden työt ovat niin ikään vähentyneet huomattavasti. He ovat kuitenkin tottuneet toimimaan lasten kanssa ja keksimään heille ajanvietettä päivittäin. Lomautetulla lastenhoitajalla voikin olla runsaasti erilaisia ideoita leikkeihin, peleihin tai muuhun hauskaan toimintaan.

Lapset taas helposti tylsistyvät ollessaan nyt kotona päivästä toiseen. Isommat lapset keksivät jo paremmin tekemistä itselleen, mutta pienet vaativat enemmän huomiota. Niin sanottu etäleikittäminen onkin loistava apu vanhemmille, jotka ovat nyt kotona pienten lastensa kanssa!

Etäleikittäjiä toimii myös UKKO.fi:n käyttäjinä!

Etäleikittäjät voivat järjestää lapsille suunnattuja ”webinaareja”, joissa he juttelevat lapselle, leikkivät hänen kanssaan ja keksivät hänelle muutakin hauskaa tekemistä. Tämän ohella leikittäjä voi tarjota vanhemmille konsultointiaan ja keksiä heidän kanssaan uusia ideoita lapsen viihdyttämiseksi.

Alasi ammattilaisena voisit myös harkita tutoriaalien ja ohjeiden tarjoamista. Jos olet esimerkiksi maskeeraaja, ammattikokki, kampaaja tai koirankouluttaja, onnistuu palvelujesi tarjonta hyvin näinkin! Kuten mainittu, voi tutoriaaleja pitää asiakkaille suorana tai lähettää taltioinnit heille jälkikäteen.

Voisitko opettaa muita?

Koska ihmiset viettävät juuri nyt paljon aikaa kotona, he ovat innostuneita kehittämään taitojaan ja oppimaan uusia asioita. Jos uskot, että voisit opettaa muille esimerkiksi ammattitaitoosi liittyviä asioita tai jotain muuta hyödyllistä, voisit jakaa tietämystäsi järjestämällä verkkokursseja tai webinaareja!

Webinaarit ovat nyt suuressa suosiossa, ja moni pitää niitä maksutta. Tarpeeksi innostunut yleisö on kuitenkin valmis osallistumaan verkkokursseille myös veloitusta vastaan!

Webinaarin aiheen suhteen vain taivas on rajana. Jos olet esimerkiksi graafikko, voisit järjestää sellaisen aiheella ”Adobe Illustratorin alkeet” tai ”Näin hyödynnät luovuutta työssäsi”. Tai jos toimit esimiehenä ja sinulla on mielessäsi hyviä ideoita poikkeusajan johtamiseen, voisi aiheenasi olla ”Johtajuus ja viestintä korona-aikana”.

Liikeidean kehittäminen webinaari

Voit keksiä aiheen myös rakkaasta harrastuksestasi – oli se sitten akvarellimaalaus, käsitöiden tekeminen, tanssi tai jokin itsepuolustuslaji. Ihmiset kaipaavat nyt poikkeusaikana myös uusien taitojen oppimista ja harrastuksia, ja he ottaisivat varmasti mielellään oppeja sinulta!

UKKO.fi panostaa tällä hetkellä etäammatti-ideoihin ja poikkeusaikana toimivien käyttäjiemme tukemiseen. Kauttamme toimii tällä hetkellä muun muassa joogaohjaajia, lähettejä, koirankouluttajia, personal trainereita, kokkikurssin vetäjiä ja henkisen hyvinvoinnin osaajia. Uusia ideoita etätöille nousee esiin jatkuvasti!

Jos vastaava kouluttaminen kiinnostaa sinua, käy rekisteröitymässä kevytyrittäjäksemme – se on helppoa ja maksutonta.

 

 

Liity kevytyrittäjäksi

Onko sinulla mielessäsi idea jostain uudesta tavasta toimia, joka voisi auttaa myös muita – mutta johon tarvitset tekijän, yhteistyötahon tai markkinointia? Anna meidän auttaa sinua onnistumaan ja tekemään samalla hyvää taloudelle! Yhdessä voimme kääntää poikkeustilanteen kullanarvoiseksi mahdollisuudeksi. Ilmoita ideastasi täällä!

 

 

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.