Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Aila Aaltonen keikkailee kevytyrittäjänä eläkkeellä: “Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla”

viikon-kevytyrittaja-aila-aaltonen

Aila Aaltonen päätti jäädä eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2016. Suomessa oli kuitenkin pulaa projektipäälliköistä IT-alalla, joten pyynnöstä hän aloitti osa-aikatyöt kevytyrittäjänä.

Olen Aila Aaltonen, turkulainen ICT-konsultointia tarjoava ammattilainen. ICT hommia olen tehnyt ikäni eli aloitin ohjelmointihommista ja viimeiset vuodet olin pörssiyrityksen tietohallintojohtajana.

Harrastan kuntosalilla käyntiä ja pelaan lentopalloa kaksi kertaa viikossa sekä kierrämme ikänaisturnauksissa 2–3 kertaa vuodessa. Asun aivan Turun keskustassa ja pidän siitä, että kaikki on lähellä. Perheeseeni kuuluu aviomieheni Pentti ja tyttäremme Sara, (tuleva IT-insinööri) joka asuu Hämeenlinnassa koiransa kanssa.

Minusta on kivaa seurata digitalisaation tuomaa muutosta yrityksissä.

Mitä teet?

Tarjoan yrityksille ICT-palveluita, lähinnä ERP-käyttöönottoja. Viimeisimmät työkeikat ovat olleet AX2012-käyttöönottoja, mutta aiemmin tein 12 kappaletta SAP-käyttöönottoja ympäri Eurooppaa.

Prosessien mallintaminen ja projektien veto sekä muutosjohtaminen ovat vahvuuksiani ERP-projekteissa. Minusta on kivaa seurata digitalisaation tuomaa muutosta yrityksissä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Päätin jää eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2016, mutta koska Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla, niin pyynnöstä aloitin osa-aikatyöt kevytyrittäjänä. Mieheni myi yrityksensä pois ja jäi eläkkeelle, mutta minä vielä heitän keikkaa 2–3 päivää viikossa.

Projektin kestot ovat olleet kuudesta kuukaudeta aina 1,5 vuoteen asti. Tällä hetkellä vedän ERP-käyttöönottoprojektia pääkaupunkiseudulla, joten junamatkat hieman venyttävät päivääni, kun menen asiakkaan luokse.

Kevytyrittäjyys on aivan oiva tapa heittää keikkaa silloin kun itselleni sopii ja alkuvaikeuksien kautta myös laskutusprosessi on myös onnistunut.

Aila Aaltonen kuva 2

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Teen päivän aina etänä Turussa eli palavereita asiakkaan kanssa tai toimittajien kanssa sekä projektidokumenttien työstämistä. Lähden aamusta junalla Turusta Helsinkiin silloin, kun minulla on projektin työryhmäpäivät asiakkaalla ja tulen illalla takaisin Turkuun.

Tavallinen työpäiväni koostuu pitkälti projektin asioiden ympärillä ja toimittajien sekä asiakkaan kanssa palavereissa. Linjauksia ja datan harmonisointi sekä integraatioita muiden järjestelmien kanssa. Säästöjen hakemista korvausinvestoinnille sekä johtoryhmän kanssa työskentelyä.

Vapaapäivät voin itse laittaa kalenteriini ja joku viikko tehdä vähän useamman päivän, jotta projekti ei niistä kärsi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienoa on tietenkin onnistunut ERP-projekti ja lisäarvon tuottaminen asiakkaille. Oman osaamisen kehittäminen ja hands on -muutoksessa mukana oleminen ovat myös parasta työssäni.

Olen aina tykännyt opiskella jotain uutta ja olen kova lukemaan kirjoja, mutta nyt aika kuluu yrittäjänä vallan mainiosti asiakkaan kanssa, kun ratkotaan konkreettisia liiketoimintaprosessien kehittämistä. Vapaapäivät voin itse laittaa kalenteriini ja joku viikko voin tehdä vähän useamman päivän, jotta projekti ei niistä kärsi.

Kevytyrittäjyys on minun juttuni, kun heitän keikkaa 2–3 päivää viikossa ja vain osan vuotta.

Aila Aaltonen 3

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Kun työkokemusta tulee iän mukana lisää, niin silloin pystyy ennakoimaan myös nuo projektien sudenkuopat, hyvä niin.

Projektit onnistuvat, mutta kyllä joskus tuntuu, että usein otan tikkarin pois ideointiriihien jäseniltä liian aikaisin eli olisi hyvä antaa nuoleskella vähän, että edes hyvä maku jäisi idean esittäjälle. “Poikki ja pinoon”-tekemistä voisin hieman rajoittaa ja suorapuheisuuttani, mutta toisaalta asiakas maksaa tunneistani, joten…

Mitkä ovat vinkkisi muille kevytyrittäjille?

Rohkeasti yrittämään, sillä ei kannata pelätä epäonnistumista, sillä kuulemma kuolinvuoteella kadumme sitä, että emme edes yrittäneet.

Tietenkin olisi hyvä, jos sinulla olisi jo rekryfirman kautta asiakaskunta tiedossa tai sitten sinulla olisi vanhasta verkostosta yksi tai kaksi asiakasta valmiina.

Ailan löytää LinkedInistä, sillä sieltä hän saa tiedot menossa olevista projekteista ja sieltä asiakkaat voivat käydä katsomassa hänen osaamistaan.

Ailan yrittäjätarina on julkaistu ensi kerran 17.12.2018.

Haluatko kertoa meille yrittäjätarinasi?

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Lue myös

Rakennusmestari Eero Mononen löysi kevytyrittäjyydestä toimivan ratkaisun

Näyttelijä Hannele Lauri on UKKO.fin tuore kevytyrittäjä: Osaamistaan ei saa myydä liian halvalla, eikä toisaalta saa olla ylihintainen

Toiminimen perustaminen eläkkeellä

Marja-Liisa puhui UKKO-yrittäjyydestä kriittisessä A-studiossa – soitimme perään ja kirjoitimme yrittäjätarinan, jossa syyt ja seuraukset on helppo ymmärtää

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: