Blogi

27.10.2017

Follow up or FAIL

Mukavan kohtaamisen jälkeen sinun kannattaa aina laittaa viestiä perään. Kissan hännän nostaa kissa itse eli juuri sinun kannattaa olla valmis olemaan hyvin aktiivinen oman verkostosi ja yritystoimintasi kehittämisessä. Kun tekee paljon, saa paljon. Kannattaa luopua ajatuksesta, että maailmassa olisi jokin “kaikki vuorotellen” tai “50-50”-sääntö. Ei ole. Tee paljon keskustelunavauksia, kontaktipyyntöjä, tapaamisehdotuksia ja yhteydenpitoa, niin totut siihen ja pääset nauttimaan erittäin mieluisista seurauksista. Tässä postauksessa kerron, millaisia viestejä verkostoitumisessa kannattaa jatkuvasti laittaa uusille tutuille.

Miksi tutustuminen ei usein lähde liikkeelle

Antamisen jälkeen seuraavaksi tärkein asia verkostoitumisessa on tutustumisen jatkaminen viestillä ensimmäisen kohtaamisen jälkeen. Moni meistä tapaa usein töissä tai vapaalla jonkun uuden tyypin, jonka kanssa on lyhyt mukava keskustelu, ja siihen se kontakti sitten jääkin. Kun ottaa follow upin tavaksi, tutustumiset jatkuvat pidemmälle ja elämään löytyy ennemmin tai myöhemmin kaikenlaisia uusia mahdollisuuksia. Jos sinulla ei ole aiemmin ollut tapana toimia tällä tavalla, se voi aluksi tuntua vaikealta tai oudolta. Lupaan kuitenkin, että tähänkin tottuu. Sadas toisto on helppo, tai ainakin helpompi kuin ensimmäiset 20.

Follow up kannattaa tehdä samana tai seuraavana päivänä kohtaamisesta. “Eikö tämä heti viestin laittaminen ole vähän tyrkkyä”, saatat miettiä. Ei ole, vaan toimivaa ja fiksua. Aktiiviset hyvät tyypit eivät tuhlaa ajatusta sille, ovatko he jonkun mielestä tyrkkyjä vai eivät. He tutustuvat ihmisiin, tekevät asioita ja keskittyvät omaan elämäänsä. Follow up on myös luonnollisinta lähettää pian, koska silloin kohtaaminen on vielä vastaanottajan (ja sinun) muistissa. Jos olet jutellut jonkun kanssa seminaarin buffetin vieressä 5 min, niin tuntuu aika oudolta saada siitä viesti 2 viikon tai kuukauden kuluttua kohtaamisesta.

Mitä kirjoittaa kaikille uusille tutuille eli hyvä follow up -viestin sisältö

Follow up -viestin sisältö on seuraava:

 • Tervehdys ja toisen nimi
 • Oli hauska tavata + tapaamispaikka
 • Kysymys/toteamus/linkki keskustelusta
 • Ei-painostava ehdotus seuraavasta tapaamisesta ilman aikaa
 • Hyvää viikonloppua tms. toivotus

Viestin voit laittaa tilanteesta riippuen esim. Linkedinissä, Facebookissa tai sähköpostilla. Ihmisen mielen mystisistä liikkeistä johtuen on todellakin parempi, että viestin tapaamisehdotus on sopivan epämääräinen. Tällöin tutustuminen alkaa rennosti eikä painostavasti. Esimerkiksi viesti voi kuulua: “Hei Pekka! Oli kiva tavata Emman tupareissa. Mielenkiintoista kuulla digimarkkinoinnin uusista tuulista. Voitaisiin jatkaa juttua joskus lounaalla. Mukavaa uuden viikon alkua! Karla”. Toisen vastauksesta voit päätellä, kannattaako lounasta ehdottaa nyt, myöhemmin vai ei ollenkaan. Sitä ei kannata seurata, kuka vastaa ja kuka ei. Ehkä puolet ehtivät vastata, ja ne jotka eivät vastaa, ovat kiireisiä tai unohtivat. Jos sinulla on kiire, niin viesti ilman tapaamisehdotusta tai pelkkä kontaktipyyntö somessa voi myös toimia oikein hyvin.

Jokainen virtuaalinen tai kasvokkainen kohtaaminen tutustuttaa

Aina, kun tapaat jonkun, laitat jollekin viestin tai joku näkee nimesi netissä, olet kerännyt yhden kohtaamisen. Kun näitä kohtaamisia kertyy riittävästi, koette tuntevanne toisenne ja myös yritysyhteistyö helpottuu. Kun verkostosi on kunnossa, avun pyytäminen, myyminen ja myös hauskanpito on helppoa. Sarjan seuraavassa osassa kerron vinkkejä siihen, miten oman osaamisensa voi tehdä näkyväksi ja päästä siten nauttimaan tunnetun asiantuntijan asemasta verkostoitumisessa. Tsemppiä follow uppeihin ja hauskoja lounaita!

Erinomaiset ihmissuhdetaidot tekevät elämästä mukavaa töissä & vapaalla, ja kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä.  Lisää vinkkejä verkostoitumiseen ja ihmissuhdetaitoihin löydät Olet hyvä tyyppi -kirjasta ja Jäänmurtajat-blogista.

Rekisteröidy tänään!

Karla Nieminen
Kirjoittaja

Karla Nieminen

Ihmissuhdetaitokouluttaja & DI Karla Nieminen tietää, miten kehittyä, koska on ollut aiemmin niin huono. Tammikuussa 2017 ilmestyi Karlan kirja “Olet hyvä tyyppi - Opas sujuviin ihmissuhteisiin (Otava)”. Jäänmurtajat Oy ihmissuhdetaitokoulutus on perustettu 2011.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

blogin kirjoittaminen

10 + 1 vinkkiä blogin kirjoittamiseen

Miten kirjoitetaan erinomaista blogia? Ja miksi blogipostauksia kannattaa ylipäänsä kirjoittaa? Blogit voivat tuoda osaamisesi helposti ihmisten tietoisuuteen. Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita ja jos annat...
19.11.2019 Lue lisää »

Kommentit

 1. Karla N. sanoo:

  Kiitos kannustavista kommenteista Sisko ja Erkki! 🙂

 2. Erkki sanoo:

  Järkeviä ajatuksia. Kiitos niistä. Odottelen jatkoa.

 3. Sisko siivittäjä sanoo:

  Mainio, selkeä, kannustava, raikas viesti 🌀

  K I I T O S.

  Jaan ajatuksesi myös lähipiirilleni,, verkostoilleni

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.