Blogi

6.6.2018

Hinnoittelu ei ole magiaa, mutta ei se helppoakaan ole

oman työn hinnoittelu - kevytyrittäjä / prissättning lättföretagare

Itsensä työllistäjien ja freelancereiden ikiaikainen ongelma on se, kuinka oma työpanos tulisi hinnoitella.

Hinnoittelu ei ole helppoa, mutta on monia keinoja, joilla siitä voi tehdä helpompaa. Samat lainalaisuudet pätevät useammalle eri alalle ja niitä seuraamalla moni itsensä työllistäjä ja yrittäjä voikin päästä alkuun miettiessään omien tuotteidensa ja palveluidensa hintaa.

Koska olemme vastikään julkaisseet päivitetyn version suositusta Hinnoitteluoppaastamme, päätin sen kunniaksi jakaa muutamia perustavanlaatuisia ja hyväksi havaittuja vinkkejä toimintaansa aloittelevalle itsensä työllistäjälle, freelancerilla, kevytyrittäjälle tai vaikka ihan yrittäjällekin.

Laskutussumma on eri asia palkkasumma

Monelle ainoastaan perinteisessä työsuhteessa olleelle voi olla hankala hahmottaa kaikkia niitä kuluja, jotka olisi syytä huomioida oman palvelun hinnoittelussa. Vaikka työsuhteessa työnantaja maksaakin erilaisia palkan sivukuluja, eivät ne usein näy palkansaajalle. Bruttopalkan lisäksi työnantajelle tulee maksettavaksi muun muassa erilaisia eläke- ja sosiaaliturvamaksuja.

Myös Kevytyrittäjän on hyvä huomioida hinnoissa se, että laskutussumma ei ole sama kuin palkkasumma, joka tilille kilahtaa. UKKO.fi:n kevytyrittäjien palkoista tilitetään mahdollisten eläkemaksujen lisäksi muun muassa laskutuspalvelun palkkio ja  sosiaaliturvamaksu.

Näiden sivukulujen lisäksi oman työn hinnoittelussa on paljon muitakin kuluja, joita olisi hyvä ottaa huomioon mietittäessä omalle palvelulle hintaa.

Laskutussummaan pitäisi sisällyttää myös

 • arvonlisävero,
 • palkan sivukulut,
 • materiaalit ja tarvikkeet,
 • matkakulut,
 • työvälineet,
 • työtilat,
 • puhelinkulut ja internetyhteys,
 • markkinointikulut,
 • ammattitaidonylläpitoonliittyvät koulutukset,
 • loma- ja sairausajan toimeentulo,
 • muut mahdolliset kulut.

On myös hyvä huomata, että perinteisissä työsuhteissa saat kuukausipalkkaa, vaikka jokainen työtuntisi ei olisikaan ollut tuottava. Kevytyrittäjänä tämä on otettava huomioon siten, että et varsinkaan alkuvaiheessa saa jokaista työtuntiasi myytyä.

Aseta tavoite tulo ja laske, miten pääset siihen

Hinnoittelu kannattaa aloittaa miettimällä, kuinka paljon tienaamalla olisit tyytyväinen tuloihisi. Mieti summaa sekä kuukausi- että vuositasolla. Tämän jälkeen voit laskea, paljonko sinun on laskutettava tietyssä ajassa, että pääset haluamaasi tulotasoon kaikkien kulujen jälkeen.

Ota seuraavaksi huomioon se, ettet voi laskuttaa koko vuoden tai kuukaudenkaan palkkaa ensimmäiseltä asiakkaaltasi. Nyt sinun tulee siis laskea se, kuinka monta asiakasta sinulla on oltava esimerkiksi päivässä tai kuukaudessa. Asiakasmäärän jälkeen pääset arvioimaan työhön käytettävää aikaa eli sitä, paljonko kullekin asiakkaalle tai tehtävälle tulee varata aikaa.

Muista myös varata aikaa myynnille ja markkinoinnille, sillä harvemmin asiakkaat ilmestyvät tyhjästä!

Lisäksi kannattaa muistaa ottaa huomioon erilaiset sesongit, sillä asiakkaita ei juuri millään alalla tule tasaisesti läpi vuoden. Voi olla, että kaikkein hiljaisimpina  aikoina asiakkaita ei ole lainkaan.

Haluatko oppia hinnoittelusta lisää? Hienoa! Lue myös blogikirjoituksemme hinnoittelutavan valinnasta sekä 7 vinkkiä oman työn hinnoitteluun.

Monelle yrittäjälle oman työn hinnoittelu on hankala paikka. Miten voi tietää, mikä oman työpanoksen arvo oikein on? Tästä aiheesta keskustelemmekin tänään tiistaina 15.5. myös Twitterissä kello 12 tunnisteella #UKKOtuokio – tule mukaan keskustelemaan!

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Psst! Päivitetty hinnoitteluopas on vain rajatun ajan kaikkien saatavilla – lataa siis opas itsellesi heti!

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta