Blogi

11.9.2018

Huomenta Suomi: Kevytyrittäjyysilmiö jatkaa kasvuaan

huomenta suomi

Tiistaina 11.9. käsiteltiin MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa kevytyrittäjyyden suosion kasvua sekä kevytyrittäjän työttömyysturvaa ja juridista asemaa.

Studiossa aiheesta olivat keskustelemassa Uusi työ ry:n puheenjohtaja Aleksi Rautavuori sekä YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund. Eklund tiivisti vastikään ansiokkaasti kevytyrittäjän työttömyysturvan yhteen tiiviiseen pakettiin YTK:n julkaisemaan kevytyrittäjän työttömyysturvaoppaaseen. Oppaan löydät kätevästi YTK:n verkkosivuilta tätä kautta.

huomenta suomi petja eklund

Kevytyrittäjyys on vakiintunut ilmaus, vaikka lainsäädäntö ei termiä tunne

Rautavuori määrittelee keskustelun aluksi kevytyrittäjä-termin:

“Vakiintunut luokittelu on, että kevytyrittäjä on henkilö, joka myy omaa osaamistaan, mutta hänellä ei ole omaa y-tunnusta.”

Kevytyrittäjän juridinen asema on kuitenkin mutkikas, sillä  lain silmissä ketään ei luokitella kevytyrittäjäksi, kertoo Eklund.

Tilausta kevyyrittäjyydelle kuitenkin on. Uusi työ ry:n tilastojen mukaan kevytyrittäjyys on viisinkertaistunut viidessä vuodessa ja kevytyrittäjiä on Suomessa tällä hetkellä yli 100 000.

Työmarkkinoiden kuumat alat näkyvät kevytyrittäjyydessäkin. Rakentaminen vetää hyvin ja myös ammattitaitoisille siivoojille ja kokeille on kysyntää, luettelee Rautavuori ja lisää, että kovilla ammattilaisilla on työvoimapulaaloilla mahdollisuus pyytää hyvä korvaus työstään.

Eklundin näkemyksen mukaan kevytyrittäjyys vastaa kysyntään tilanteessa, jossa työmarkkinoille on pirstaloitunut paljon tekemätöntä työtä, jota ei voida välttämättä muuttaa suoraan työsuhteeksi. Moni tekee myös keikkamuotoista työtä osa-aikaisesti muun työn ohella.

Katso koko tiivis seitsemänminuuttinen keskustelu Katsomo-palvelusta.

 

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Lomalta paluu – näin selätät bluesin!

Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä niin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä blogissa, kuinka...
5.8.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.