Blogi

20.2.2020

Kevytyrittäjyyden ensiaskeleet: laskunteko-ohje

Oletko saanut ensimmäisen toimeksiantosi kevytyrittäjänä? Onneksi olkoon! Keikan jälkeen onkin sitten vuorossa laskun luominen. Tämä kirjoitus on laskunteko-ohje aloittelevalle kevytyrittäjälle. Kerromme myös seikoista, jotka tulee huomioida jo ennen työn aloitusta ja sen aikana. Nappaa vinkit muistiin!

Valmistaudu laskun luomiseen jo ennen työn aloitusta

Uutena kevytyrittäjänä sinun on tehtävä työnaloitusilmoitus ennen ensimmäistä keikkaasi; tämä kannattaa hoitaa heti toimeksiannon sopimisen jälkeen. Pääset tekemään ilmoituksen omasta hallintapaneelistasi, ja tämä vie vain muutaman minuutin.

Työnaloitusilmoituksen mukana palveluumme sisältyvät tapaturma- ja vastuuvakuutus astuvat voimaan!

Täydennä ilmoitukseen työn aloitusajankohta ja arvioitu päättymispäivä. Ilmoita Työnkuvaus-kentässä työtehtäväsi, toimeksiantajasi ja työntekemispaikka. Tässä esimerkki tietojen merkitsemisestä:

 1. Työtehtävä/ala: Rakennustyöt
 2. Paikka, jossa työ suoritetaan: Mallikatu 1, 00100 Helsinki
 3. Työn tilaaja: Esimerkki Oy, Yrjö Yhteyshenkilö

Työstä kannattaa tehdä kirjallinen toimeksiantosopimus. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta se saattaa myöhemmin säästää sekä sinut että asiakkaasi hankalilta selvittelyiltä. Kirjallinen sopimuksen avulla teidän on helpompi myöhemmin arvioida, onko työ hoidettu, kuten olitte sopineet.

Voit sopia asiakkaan kanssa myös maksuehdoista ja eräpäivästä jo etukäteen.

laskun luominen

Sopimusta tehdessä kannattaa huomiota kiinnittää myös laskutusasioihin – tarjoathan osaamistasi laskuttaaksesi keikasta rahaa. Kun mietit palvelusi hinnoittelua, pohdi ainakin sitä, kuuluvatko hintaan vai laskutetaanko erikseen

 • matkakulut
 • materiaalit
 • arvonlisävero
 • muutokset ja korjaukset

Lähetä verokorttisi meille hyvissä ajoin, sillä käsittely saattaa toisinaan viedä aikaa. Lähetys onnistuu hallintapaneelisi kautta. Verokortin on oltava toimitettuna UKKO.fi:lle ennen kuin ensimmäinen laskusi saapuu asiakkaaltasi; muuten UKKO.fi:n täytyy toimittaa ennakonpidätys automaattisesti 60 %:n suuruisena.

Käsittelemme normaalitilanteessa arkipäivinä klo 16 mennessä vastaanotetut verokortit saman päivän aikana, jos siinä ei ole epäselvyyksiä. Saat ilmoituksen sähköpostiisi, kun verokorttisi tiedot on päivitetty käyttäjäprofiiliisi.

Työn aikana

Muista säilyttää kaikki keikkasi aikana kertyneet kuitit ja tositteet, sillä tarvitset näitä laskutuksessa. Jos työhön sisältyy matkustusta, kirjaa tästä tiedot huolellisesti ylös.

Selvitä myös oman työsi verokanta. Jos et ole tästä varma, ole yhteydessä asiakaspalveluumme – he auttavat sinua mielellään kysymyksissäsi!

Laskunteko-ohje: näin luot laskun oikeaoppisesti!

Laskun luominen käy palvelussamme helposti ja nopeasti! Saat tehtyä sen valmiiseen pohjaan, jonka löydät hallintapaneelisi laskut-osiosta. Lasku kannattaa hoitaa heti työn valmistuttua, jotta saat palkan tilillesi mahdollisimman nopeasti.

Jotta laskuttamisprosessi sujuisi mahdollisimman hyvin, tulisi lasku täyttää mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Muista siis ainakin seuraavat:

 • Varmista, että tarvittavat yhteystiedot on merkitty oikein
 • Merkitse selkeästi, kuka suoritti työn ja milloin
 • Kerro tarkkaan tekemäsi keikan sisällöstä ja muista siihen liittyvistä asioista
 • Merkitse kulut
 • Aseta laskun eräpäivä 

laskun luominen kulut

Laskupohjassa on Kulut-kohta, johon voit lisätä erilaisia työhön liittyviä kuluja laskutettavaksi asiakkaalta. Voit myös merkitä siihen kuluja, joista ei palkanmaksun yhteydessä toimiteta ennakonpidätystä. Merkitse kulut ennen laskun hyväksymistä.

Liitä mukaan myös tarvittavat tositteet, jotta näemme, millaisesta kulusta on kyse. Tarvittaessa pyydämme lisäselvityksen; tällöin sinulla on kaksi viikkoa aikaa korjata ja täydentää pyydetyt merkinnät ennen kulujen hylkäämistä.

Verotuksessa vähennyksenä huomioitavia kuluja ovat matkakustannusten ohella laskutettavaan työsuoritteeseen liittyvät tarvike- ja materiaalikulut. Täältä voit lukea tarkemmin, millaiset kulut ovat vähennyskelposia kauttamme ja mitkä taas eivät.

Laskun eräpäivä kannattaa miettiä järkevästi. Se ei saisi tulla asiakkaalle liian pienellä varoitusajalla, mutta ei myöskään liian pitkän aikaa laskun lähetyksen jälkeen; tällöin asiakas unohtaa sen helpommin.

Maksunvalvonnan ollessa käytössä on sekä yksityishenkilön että yrityksen laskutuksen minimipituus 14 vuorokautta. Jos kevytyrittäjä ei ole valinnut valvontaa, on 14 vuorokautta yksityishenkilöä laskuttaessa silloinkin minimi; yrityksen laskutuksessa maksuehdon taas voi valita alkaen 7 vuorokaudesta.

Kun olet saanut laskun valmiiksi, lähettää palvelumme sen eteenpäin. Maksamme tämän jälkeen laskusta kaikki vaadittavat sivukulut ja tilitämme palkan pankkitilillesi.

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.