Blogi

3.6.2020

Hyödynnä kausityöttömyys ja muu töiden välissä kikkailu – kehitä itseäsi ammatillisesti!

Kausityöttömyys – kuten muukin työttömyys – kannattaa käyttää hyödyksi! Tämän voi tehdä esimerkiksi omaa osaamistaan kehittäen ja uutta hankkien. Kerromme tässä kirjoituksessa, kuinka se onnistuu!

Kausityöttömyys tarkoittaa vuodenaikoihin liittyvää työttömyyttä. Kausitöihin kuuluvat matkailu- ja rakennusalojen lisäksi esimerkiksi puisto- ja puutarhatyöt, torimyyjän työt sekä monet kahvila- ja ravintolatyöt.

Monella kausityössä toimivalla on työttömän kauden jälkeen paikka odottamassa joko samalla tai toisella työnantajalla. Kaikilla ei kuitenkaan välttämättä näin ole; kun työttömyys tulee töiden loputtua vastaan, on heillä edessä uusi hakuprosessi.

Työttömyys on valtaosalle meistä stressaava tila, jota haluaisi vältellä viimeiseen asti. Siihen kannattaa kuitenkin asennoitua positiivisesti; työttömyyden voi käyttää rauhoittumiseen, itsensä kehittämiseen ja muihin asioihin, joihin ei jäisi ehkä muuten aikaa.

Oletko itse kausityöttömänä tai jäänyt muuten hiljattain työttömäksi? Kerromme tässä tekstissä, kuinka voit kehittää taitojasi ja tehdä itsestäsi halutun tekijän työmarkkinoille!

Tee itsellesi selväksi, mitä haluat ja mihin aiot pyrkiä

Onko mielessäsi jo joitain tiettyjä taitoja tai muita asioita, joita haluaisit itsessäsi kohentaa? Tai tahtoisitko kenties oppia jotain täysin uutta?

Kausityöttömänä sinulla saattaa olla jo olemassa tietty paikka, jossa jatkat työskentelyä hiljaisen kauden päätyttyä. Oman alan kehityksessä kannattaa kuitenkin pysyä mukana kaiken aikaa, muuten taidot alkavat helposti ruostua – riippuu toki alasta, kuinka nopeaa muutos on.

Pysyttele mukana alasi kehityksessä työttömän kautesi aikana!

Lue siihen liittyviä uutisia ja alan ajankohtaista kirjallisuutta. Ota selvää myös uusista trendeistä ja toimintatavoista, joita työpaikallasi on mahdollista soveltaa. Näin olet mukana kuvioissa, kun kausityöttömyys päättyy ja palaat työpaikallesi!

Kausityöttömyys itsen kehittäminen

Jos taas olet muuten työttömänä, sinulla on ehkä mielessäsi tietty yritys, johon suunnittelet hakemuksen lähettämistä. Tällöin sinun on hyvä tutustua etukäteen kyseiseen paikkaan mahdollisimman hyvin; tämä onnistuu verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta. Voit myös tilata heidän uutiskirjeensä! Tällöin kyseisen yrityksen työt, arvot ja toimintatavat selviävät sinulle paremmin.

Sinun kannattaa myös selvittää, millaisia taitoja ja muita ominaisuuksia yritys arvostaa työntekijöissään. Pitävätkö he plussana esimerkiksi jonkin tietyn kielen taitoa tai osaamista tietyssä ohjelmistossa? Tai kaipaavatko he asiantuntijaa, joka voisi opastaa kollegojaan työssä?

Kun olet selvittänyt itsellesi tavoitteesi ja kehityskohteesi, ryhdy tuumasta toimeen! Tällainen opettelu käy työstä, ja siihen saa helposti käytettyä pitkiä päiviä. Jos aikatauluttaminen ja aikarajojen asettaminen on sinulle toimivaa, kannattaa sitä hyödyntää myös tässä tapauksessa; tämä on omiaan lisäämään motivaatiota.

Ammattitaito huippukuntoon opiskelulla!

Seuraava askel on miettiä keinot, joiden kautta pääset tavoitteisiisi.

Jos sinulla on budjetti kunnossa ja kaipailet takaisin koulunpenkille, voit tarkastella kaupunkisi kurssitarjontaa! Työttömyys tuo hyvin aikaa uusien asioiden opiskelulle.

Muun muassa avoimet yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä kansalais- ja työnväenopistot tarjoavat monipuolista opetusta; tästä voit saada runsaasti uutta tietoa ja taitoja, joita työpaikallasi varmasti arvostetaan.

Työttömät saavat monesti myös alennusta kursseista.

Moni on kuitenkin työttömänä tarkka rahankäytöstään, eivätkä suuret sijoitukset opiskeluun tule tällöin kysymykseen. Onneksi mahdollisuuksia itseopiskeluunkin löytyy runsaasti – ja näistä monet ovat maksuttomia.

Itseopiskelun suhteen internet on oikea aarreaitta!

Moni yritys tarjoaa ilmaiseksi erilaisten aiheiden pariin opastavia webinaareja sekä oppaita, jotka ovat ladattavissa niiden sivuilla. YouTube taas tarjoaa valtavasti erilaisia tutoriaaleja, joissa asiat ohjeistetaan alusta asti; videoita voi löytää niin suomeksi kuin englanniksi. Internetistä löytyy myös erilaisia maksuttomia ohjelmistoja uusien taitojen opetteluun.

Kausityöttömyys opiskelu

Kuten ylempänä jo mainittiin, on kausi- ja muidenkin työttömien kannattavaa pysytellä mukana oman alansa kehityksessä uutisten ja alan kirjallisuuden avulla. Näitä voit käydä etsimässä kirjastoista ja äänikirjapalveluista; jälkimmäisissä ehtii kuunnella montakin teosta kuukausimaksua vastaan, ja ensimmäinen kuukausi on monesti ilmainen.

Mahdollisuuksia itseopiskeluun on lähes rajattomasti, joten itseohjautuvana ja motivointuneena pääset pitkälle! Oppiakseen on kuitenkin oltava ahkera. Uutta tietoa tulee selvittää ja sisäistää lähes joka päivä.

Kausityöttömyys voi innostaa myös vaihtamaan alaa

Jotkut kausitöissä olevat nauttivat siitä, että heillä on työskentelyn vuosikellossaan vapaita kausia; he keräävät säästöjä palkastaan ja käyttävät vapaan ajan rentoutumiseen. Kaikkien mieleen tällainen työttömyys ei kuitenkaan ole.

Tällöin sinun kannattaa harkita työpaikan vaihtoa. Jos nautit työstäsi itsessään, niin seuraile vastaavia, alallesi kuuluvia työpaikkoja, joissa töitä riittää vuoden ympäri. 

Yhä useampi innostuu myös jossain vaiheessa työelämäänsä vaihtamaan alaansa täysin. Oletko esimerkiksi töissä kesäkahvilassa, mutta olet taitava piirtäjä ja graafinen suunnittelu on aina kiehtonut sinua? Jos intohimoa uutta alaa kohtaan löytyy, voi sitä käydä kokeilemassa kursseilla.

Myös vapaaehtoistyöt ovat erinomainen keino testata uutta alaa ja kehittää taitojaan!

Jos kokeilemasi ala alkaa tuntua oikealta, etsi tietoa eri tavoista, joilla voit siirtyä sen pariin. Alanvaihto vaatii usein sopivia opintoja, mutta ei aina kokonaista tutkintoa. Töiden ja vapaaehtoistoiminnan kautta hankittu käytännön kokemus on sekin erinomainen ansio, joka hyödyttää sinua varmasti.

Asioiden selvittely, itseopiskelu ja vapaaehtoistyöt osoittavat motivaatiota. Jos siis haet uusiin töihin, tuo nämä asiat ehdottomasti esiin hakemuksessasi ja työhaastettaluissa; tällaista rekrytoijat arvostavat!

Kevytyrittäjyys on yksi tie alanvaihtoon

Kevytyrittäjäksi ryhtymiseen on monia eri syitä. Yksi yleisimmistä on tietyn työnkuvan testaaminen sekä se, kuinka hyvin omat taidot sopivat siihen.

Moni kevytyrittäjistämme harjoittaa toimintaansa päivätyönsä sivussa, ja monilla se sivuaakin omaa ammattia. Näin on esimerkiksi Juuso Korhosella, joka on finanssialalla ja tarjoaa digimarkkinointipalveluita. 

”Yrittäjän vapaus, vastuu ja mahdollisuudet kiinnostavat – sekä se, millainen urapolku tästä voisi tulla”, Juuso kertoo. “Katsotaan, olisiko tästä mahdollista tehdä ihan kunnon yrittäjän uraa!”

Juuson mukaan yritykset ovat myös olleet kiinnostuneita tavasta, jolla hän kevytyrittäjänä voi tarjota palveluitaan: “Minä saan vähän lisähommia, ja yritys taas saa kokeilla palveluitani matalalla kynnyksellä.”

Työttömyys kevytyrittäjä

Kevytyrittäjyys voi toimia myös porttina täysin uuteen alaan. Sen kautta pääsee paitsi kokeilemaan omaa tietotaitoaan, myös yrittäjyystoimintaa ja asiakkaiden kiinnostusta oma työtarjoomaa kohtaan.

Esimerkiksi Jami Ivanoff innostui valokuvaamisesta jääkiekkouransa päätyttyä, ja alkoi toteuttaa liiketoimintaansa kevytyrittäjänä. Asiakkaita ja keikkoja alkoi vähitellen tulla jatkuvasti lisää. 

“Päädyin perustamaan yrityksen ja siitä se sitten lähti. Sain paljon tukea kollegoilta, jotka osasivat auttaa yrittäjyyden alkutaipaleella; sen myötä kaikki sujui kuin rasvattu.”.

Jos tällainen muutos kiinnostaa sinua, ota osaamisesi ja intohimosi hyötykäyttöön kevytyrittäjänä! Aloittamaan pääset klikkaamalla alta.

 

 

Liity kevytyrittäjäksi

 

 

 

Milla-Maria Karvinen
Kirjoittaja

Milla-Maria Karvinen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Lomalta paluu – näin selätät bluesin!

Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä niin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä blogissa, kuinka...
5.8.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.