Blogi

27.7.2017

Tehokkuus, luovuus ja muut syyt, miksi keikkatöitä tekevät ovat hyviä työntekijöitä

Päivätyön ohella yhä useammat työskentelevät sivutoimisesti jonkin harrastuksensa tai sellaisesta kehittyneen sivutyönsä parissa. Keikkatöitä saatetaan tehdä työsuhteessa, mutta osalle sopii paremmin sivutoiminen yrittäjyys tai kevytyrittäjyys laskutuspalvelun kautta.

Keikkatöitä on monenlaisia: Suorittavaa työtä tekevät saattavat kaivata vapaalla luovan tekemisen, kuten käsitöiden, kirjoittamisen tai kuvaamisen pariin ja toimistotyöntekijä taas nauttii personal trainerin ammatista tai muusta liikunnallisesta työstä toimistotyöaikojen ulkopuolella.

Syyt sivutöihin ryhtymisen taustalla voivat olla kirjavia: syy voi intohimossa tai luovuuden kaipuussa, kuten palo toteuttaa itseään tai sitten sivutöitä tekevällä on käytännönläheisempi motiivi, kuten ylimääräisen rahan tarve.

CareerBuilder-sivuston tuoreen raportin mukaan 29 %:lla kyselyyn vastanneista oli toinen työ. Keikkatöiden tekeminen on suosituinta milleniaalisukupolven keskuudessa, sillä heistä sivutöitä teki jopa 44 %.

Monet yritykset eivät salli sivutöitä työntekijöilleen tai niiden suorittamiseen vaaditaan vähintäänkin yrityksen johdon lupa. Näin ei kuitenkaan kannattaisi olla, sillä tutkimuksen mukaan 71 % haastatelluista ei halunnut muuttaa sivutyötään päätoimiseksi, vaan he olivat tyytyväisiä senhetkiseen asetelmaan työrintamalla.

Keikkatyötä tekevät työntekijät ovat usein tehokkaampia ja luovempia arjessa ja lisäksi he omaavat myös muita työnantajia kiinnostavia ja ennen kaikkea hyödyttäviä luonteenpiirteitä.

Alla on lueteltu vielä lisää syitä, miksi sivutöitä tekevät loistavat myös päätoimisessa työssään.

Keikkatöissä taidot karttuvat kellon ympäri

Rakentaessaan omaa valtakuntaansa oppii työntekijä samalla käytännön taitoja, jotka voivat olla erittäin hyödyllisiä myös heidän päivätyössään. Aivan toisen alan sivutyöt voivat kehittää konkreettisten taitojen lisäksi myös luonnetta. Esimerkiksi palkanlaskija, joka toimii iltaisin verkkosivujen kehittämisen parissa, saa tästä sivutyöstä varmasti eväitä luovaan ongelmanratkaisuun myös päivätyöhönsä.

Yrittäjämäinen asenne tekee työnhakijasta halutun

Itseohjautuvat, innovatiiviset ja proaktiiviset työntekijät auttavat yritystä menestymään. Nämä luonteenpiirteet ovat juuri sellaisia, joita jokainen työnantaja toivoo palkollisiltaan ja toki juuri näitä piirteitä yritetään kartoittaa myös kaikilta työnhakijoilta rekrytointeja tehtäessä.

Sivutöitä tekevät pyörittävät keikkojensa mahdollistamiseksi usein omaa yritystä tai ainakin he huolehtivat töidensä laskuttamisesta itse; näin he saavat kokemusta yritysmaailman lainalaisuuksista sekä muun muassa ongelmanratkaisusta. Palkkatyössä keikkoja tekevien taas on hallittava kalenteriaan ja oltava suunnitelmallisia, jotta sivutöiden sovittaminen päivätyön ja muun elämän oheen onnistuu.

Palkankorotus ei ole jatkuvasti keikkatöitä tekevän mielessä

Keikkoja päivätyön ohessa tekevät eivät välttämättä tee sitä rahasta; heitä saattaa yhtä hyvin motivoida intohimo tehtävää työtä kohtaan. Huolimatta tästä, saa extratöistä extrarahaa taskun pohjalle, joten on suuri todennäköisyys, että he eivät ole päivätyössään pyytämässä palkankorotusta jokaisella neljänneksellä.

Boksin ulkopuolelta ajattelu

Yrittäjänä toimivat työntekijät tai yrittäjämäisen asenteen omaavat palkkatyöläiset ovat usein luovia ajattelijoita ja he innostuvat helposti haasteista. Haasteet nähdään mahdollisuuksina kehittyä ja viedä omaa tekemistä jälleen seuraavalle tasolle. Yrittäjyys onkin monesti uuden luomista; jos yrityksen idea, uusi tuote, palvelu tai prosessi  vaatii tuoreita silmiä tai sparraajaa, kannattaa pyytää rakentavaa palautetta omaa bisnestä pyörittävältä työtekijältä.

Työnantajan kannattaa toki aina muistaa suojella omaa liiketoimintaansa mahdollisilta riskeiltä ottamalla huomioon kaikki liiketoiminnan kannalta tärkeät seikat, haasteet ja uhat. Luottamus omiin työntekijöihin onkin tässä kaiken avain.

Läpinäkyvyys on luottamuksen ydin

Sivutöitä paiskivan työntekijän, kuten kaikkien muidenkin työntekijöiden, tulisi tuntea olonsa turvalliseksi työpaikallaan, jotta hän tohtii kertoa keikkatyöstään pomolleen. Tämä varmistaa läpinäkyvyyden, joka on hyväksi sekä työntekijälle että työnantajalle. Läpinäkyvyys on oleellista luottamuksen rakentamisessa ja luottavainen ilmapiiri työpaikalla mahdollistaa sen, ettei työntekijöillä ole mitään salattavaa työnantajaltaan.

Lisäksi työntekijän täytyy muistaa tehdä työnantajalleen selväksi, että hän ei aio käyttää työtuntejaan omien keikkojensa järjestelyyn tai sivutöidensä tekemiseen. Luottamuksen vallitessa tämä on usein molemmille itsestään selvää.

Työnantajan kanssa ei kilpailla

Työntekijän pitää vakuuttaa työnantajansa siitä, ettei sivutoiminen keikkatyö häiritse tai kilpaile päätoimisen työn kanssa. Työntekijän ei siis pidä kilpailla suorasti tai edes epäsuorasti työnantajansa kanssa samoista potentiaalisista asiakkaista.

Iltaisin tai viikonloppuisin työskentely oman intohimon parissa antaa energiaa arkityöhön ja se voi tehdä ihmisestä jopa paremman työntekijän. Työnantajan tilanteeseen ja asemaan asettuminen on helpompaa, jos tietää oman kokemuksen kautta, kuinka liike-elämän prosessit sujuvat ja millaisia ongelmia tai haasteita yritystoimintaan liittyy.

Olemme kirjoittaneet sivutöistä aiemminkin, lisää kiinnostavia artikkeleita löydät täältä ja täältä.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Sivutoiminen yrittäjänainen läppärin kanssa

Mitä on sivutoiminen yrittäjyys?

Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa perehdymme mm. siihen, kuka on sivutoiminen yrittäjä, onko sivutoiminen yrittäjä...
11.5.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.