Blogi

9.4.2019

Kesätöissä karttuu kokemus ja kukkaro

kesätöissä

Kevät on mainio vuodenaika, mutta joka vuosi se tuntuu kiitävän ohi yhä nopeammin. Tältä saattaa tuntua erityisesti kesätöitä metsästävästä nuoresta, joka ensin naputtaa hakemuksia sormenpäät kipeänä ja sitten odottaa ja odottaa kutsua haastatteluun ja sitten vihdoin sitä pelastavaa myöntävää vastausta.

Vaikka kesätöiden hakuprosessit ovatkin aikaistuneet vuosi vuodelta, ei kannata vaipua epätoivoon, jos oma kesäduuni on vielä huhtikuun alkupuolella saamatta. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa avoimet kesätyöpaikat erilaisilta työpaikkoja listaavilta sivustoilta.

Kesätyö saattaa löytyä vielä aivan viime metreillä ystävän, sukulaisen, naapurin tai harrastusverkoston kautta – kannattaa siis sanoa ääneen, että on kesätyötä vailla ja kysellä aktiivisesti tutuilta ja somesta vapaita paikkoja.

Nykyisin on aivan oiva keino tarjota omaa osaamistaan kiinnostavalle työnantajalle sosiaalisen median kanavien kautta. Joskus työpaikkoja avautuu nopeallakin varoitusajalla, kun työntekijät vaihtuvat ja sesongista muotoutuukin yritykselle ennakoitua kiireisempi.

Kesätöissä voi olla myös oman itsensä pomo

Jos kesän ajan kalenteri näyttää pelkkää tyhjää, voi tekemistä ja työtä keksiä itsekin. Monet innovatiiviset nuoret työllistävät itsensä kesäksi vaikkapa vahtimalla tuttuja lapsia, ulkoiluttamalla naapuruston koiria tai hoitamalla niitä lomien ajan, tekemällä pihatöitä tai pesemällä autoja tai ikkunoita. Mieti, mikä olisi sellainen työtehtävä, jonka tekemisestä joku muu maksaisi sinulle palkkaa.

kesätöissä

Itsensä työllistäminen on nuorenakin helppoa, sillä erilaiset laskutuspalvelut ja kevytyrittäjyyspalvelut sekä keikkasovellukset ovat vain muutaman klikkauksen päässä. Kevytyrittäjyys sopii joustavuutensa vuoksi erinomaisesti määräaikaiseen kesätöiden tekoon – syksyllä keikkailua voi halutessaan jatkaa omien aikataulujen mukaan osa-aikaisesti.

Itsensä työllistäminen on oivallinen tapa kartuttaa sekä kokemusta että tilipussia. Vastuuta omasta oppimisesta ja työn tekemisestä on aivan eri tavalla kuin perinteisessä palkkatyössä. Käytännön asioihin saa apua laskutuspalveluiden asiakasneuvonnasta, oman alueen uusyrityskeskukselta tai 4H-toiminnasta, joten yksin ei yrittäjän taivalta tarvitse aloittaa.

Kokemusta voi kartuttaa muuallakin kuin kesätöissä

Kun mikä tahansa kesätyö tai työkeikka on päättymässä, kannattaa pomolta tai asiakkaalta muistaa pyytää todistus hyvin tehdystä työstä. Yrittäjän kannattaa myös kysyä, saako tyytyväistä asiakasta käyttää referenssinä vaikkapa omilla verkko- tai Facebook-sivuilla.

Työtodistus ja suosittelija, joka on nähnyt paneutumisesi työhön sekä työsi jäljen, on arvokas kontakti tulevia työpaikkoja ajatellen.

Jos kuitenkin kaikista vinkeistä ja sitkeästä yrittämisestä huolimatta jäit ilman kesätöitä, mieti, mitä sellaista voisit kesällä tehdä, mistä olisi hyötyä tulevaisuudessa työpaikkoja hakiessasi. Voisitko esimerkiksi opiskella kesällä jotakin sinua kiinnostavaa? Kirjoittaa tai kuvata? Opetella kokoamaan mopoja tai tekemään manikyyrejä? Haluaisitko ehkä oppia enemmän eläintenhoidosta tai vaikkapa kokeilla maalaamista? Ryhdy tuumasta toimeen ja tee tulevasta kesästä itsesi näköinen!

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.