Blogi

31.10.2017

Vieraskynä: Kevytyrittäjä ja työttömyysturva

Kevytyrittäjän asema työttömyysturvajärjestelmässä on elänyt läpi muutosten. Viimeisimpänä muutoksena tuli työeläkeyhtiöiden tulkintaan muutos kevytyrittäjien eläkevakuuttamisesta keväällä. YEL-vakuutusvelvollisuus koskee sellaisia yrittäjiä, joiden työtulo ylittää 7 645,25 € (2017) vuodessa ja joiden yrittäjänä toimiminen kestää yhdenjaksoisesti neljä kuukautta.

Kuinka eläkevakuuttamiseen tullut muutos liittyy kevytyrittäjän työttömyysturvaan? Erittäin olennaisesti.

Aiemmin kevytyrittäjän tuloista perittiin työntekijän eläkevakuutusmaksu, jolloin yrittäjän ei ollut mahdollista kerryttää yrittäjän työttömyysturvaa, vaikka status olikin työttömyysturvalain mukainen yrittäjä. Nyt YEL-vakuutettu kevytyrittäjäkin voi vakuuttaa itsensä yrittäjän työttömyyskassassa ja yksi sosiaaliturvan väliinputoamismahdollisuus on tukittu.

Kevytyrittäjä kerryttää itselleen yrittäjän työssäoloehdon toimimalla vähintään 15 kuukautta yrittäjänä siten, että YEL-vakuutus on otettu vähintään 12 564 € (2017) vuosityötulolle. Yrittäjän työssäoloehto kertyy ainoastaan kassan jäsenenä. Jäsenyys on vapaaehtoinen, kuten palkansaajillakin ja jää monesti hoitamatta kuntoon. Kassan jäsenyys on kuitenkin mitä suurimmassa määrin vakuutus – puhdasta riskien hallintaa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että yrittäjäkassan jäsenyys koskee päätoimisia yrittäjiä. Jos kevytyrittäjänä työllistyminen tapahtuu päätoimisen palkkatyön ohessa, on oikea osoite pääsääntöisesti palkansaajakassa. Oma tilanne kannattaa aina varmistaa kassasta.

Kuten muuhunkin yritystoimintaan, myös kevytyrittäjyyteen liittyy yllätyksiä ja riskejä, joita ei aina tule huomioitua. Ne voivat liittyä terveydentilan muutoksiin, paikkakunnalta toiseen muuttamiseen tai vaikka muutoksiin palvelun tai tuotteen markkinoilla – johonkin yleensä yllättävään seikkaan. Tässä tilanteessa kassan jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva voi olla ratkaisevan tärkeää uusia työhaasteita hakiessa.

Työelämä on menossa kiihtyvää vauhtia siihen suuntaan, että työtä tehdään eri muodoissa, palkansaajana, yrittäjänä tai näiden yhdistelmänä.

Itsensä työllistäjien (kevytyrittäjät mukaan lukien) asemaan on haettu parannusta pitkään ja hallituksen puoliväliriihessä ns. yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton valmistelu päätettiin aloittaa ja tavoitteena on uudistaa lainsäädäntöä, jotta yhä useammat saadaan mukaan työttömyyspäivärahan piiriin. Uudistuksen aikataulu on vielä avoin, on puhuttu 2019 ja 2020 aluista. Tätä kokonaisuutta määrittelee myös maakuntauudistus, ns. kansallinen tulorekisteri ja työ- ja elinkeinotoimistojen toimintojen siirtäminen kassoille, Kelalle, maakunnille ja yksityisille toimijoille.

Yhdistelmävakuutuksella haetaan sitä, että työttömyysturvassa olisi mahdollista vakuuttaa itsensä samanaikaisesti sekä palkkatyöstä, että yrittäjyydestä. Näin esim. kevytyrittäjät voisivat täydentää työttömyysturvaansa palkkatyöllä tai pääsääntöisesti palkkatyön kautta työllistyvät voisivat täydentää turvaansa yritystoiminnan tuloilla. Toisin sanoen, jatkossa työttömyysturvan kannalta ei olisi väliä, mistä ansaittu tulo on tullut. Yhdistelmävakuutus voi tulla voimaan monenlaisessa muodossa, jäämme innolla odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tällä saralla tullessaan.

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi!

Sami Aapro
Kirjoittaja

Sami Aapro

Sami Aapro on AYT-kassan kassanjohtaja, lakimies. Kokemusta hänellä on työttömyysturvan tiimoilta yli 15 vuotta kolmesta kassasta. Sami seuraa innoissaan, pysyykö lainsäädäntö mukana kiihtyvällä vauhdilla työn eri muotojen huomioonottamisessa suomalaisessa sosiaaliturvassa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

  1. Matti Kiviharju sanoo:

    Aika vaikea tienata vuodessa edes 6000 € yrittäjänä, paisi jos pääsee 12 kk sopimuksella alihankintasuhteeseen niin työtulon saaminen 100000 € / vuosi on hyvinkin mahdollinen. Mutta IT-alalla pitäisi muuttaa Helsinkiin, että näitä 12 kk tai jopa vakituisia soppareita voisi saada joten hähän heikkoa jos asuu Tampereella.

  2. Klaus Hemanus sanoo:

    Suunta on oikea!

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.