Blogi

12.10.2017

Kevytyrittäjien sosiaaliturva yksissä kansissa

Kevytyrittäjän sosiaaliturvaopas

Kevytyrittäjyyden määritelmää ei löydy laista ja eri viranomaisten suhtautuminen kevytyrittäjyyteen vaihtelee. Nyt kevytyrittäjät toimivat yrittäjän ja työntekijän välimaastossa alueella, joka on lainsäädännön ja viranomaiskäytäntöjen osalta uusi.

Kevytyrittäjien asemassa onkin tapahtunut viime aikoina paljon muutoksia; lainsäädännön ja viranomaiskäytäntöjen suhteen kevytyrittäjyyteen liittyvät käytännöt ja tulkinnat ovat yhtenäistyneet viime vuosina, mikä on vaikuttanut myös kevytyrittäjien työttömyys- ja sosiaaliturvaan positiivisesti. Tämä on hienoa, sillä se kielii siitä, että eri tahot reagoivat ja tunnustavat jatkuvasti kasvavan alan olemassaolon.

Lakeihin ja tulkintoihin tehdyt muutokset ovat kuitenkin lisänneet tarvetta selittää, selventää ja koota näitä eri viranomaisten tulkintoja kevytyrittäjyydestä yhteen ja samaan paikkaan. Olemme UKKO.fi:ssä koko palvelun olemassaoloajan neuvoneet ja opastaneet käyttäjiämme ymmärtämään heidän omaa sosiaaliturvaansa. Apua on saanut ja saa edelleen henkilökohtaisesti asiakasneuvojiltamme ja vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin löytää myös verkkosivuiltamme.

Kevytyrittäjän sosiaaliturvan kaikki puolet

Olemme kuitenkin nyt koonneet kevytyrittäjän sosiaaliturvan yksiin kansiin oppaaseen, joka johdattaa sinut keskeisiin käsitteisiin ja auttaa ymmärtämään kunkin viranomaisen suhtautumista kevytyrittämiseen. Vaikka vastuu omasta sosiaaliturvasta on aina kevytyrittäjällä itsellään, tahdomme aktiivisesti auttaa käyttäjiämme löytämään oikeat vastaukset ja tahot kaikkiin eteen tuleviin tilanteisiin.

Oppaassa käymme läpi eri tahojen tämän hetkisiä tulkintoja kevytyrittäjien statukseen liittyen sekä mahdollisuuksia etuuksiin eri tilanteissa. Jaamme oppaassa myös hyödyllisiä linkkejä sekä avaamme kevytyrittäjien YEL-maksuvelvollisuutta sosiaaliturvan näkökulmasta. Opas ei ole tarkoitettu auktoriteetiksi, mutta se toivottavasti toimii apuvälineenä, silloin kun oma sosiaaliturva kevytyrittäjänä askarruttaa.

Toivomme, että oppaasta on apua, kun törmäät kevytyrittäjänä tilanteeseen, jossa sosiaaliturvan keskeiset käsitteet askarruttavat.

Työttömyysturvalaki muutoksessa

Erityisesti työttömyysturvalakiin on viimeisten vuosien aikana lisätty paljon itsensä työllistäjiä koskevia kohtia. Tämän lisäksi tänä vuonna ovat muuttuneet työttömyysvakuutusrahaston sekä Eläketurvakeskuksen linjaukset.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti syyskuun lopussa, että hallitus esittää eduskunnalle työttömyysturvalain muuttamista siten, että työtön voisi aloittaa yritystoiminnan ja saada työttömyysetuutta neljältä kuukaudelta yritystoiminnan estämättä työttömyysetuuden saantia. Läpi mennessään laki tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Esitetty lakimuutos on erittäin tervetullut, sillä kaikki muutokset, jotka mahdollisimman selvästi linjaavat työttömyysturvasta, alentavat kevytyrittämisen ja kaiken muunkin yrittämisen aloittamiskynnystä.

Toimeentulo koostuu yhä useammin puroista

Kokopäivätyön tekeminen tai saaminen ei ole enää normi Suomessa. Yhä suuremman ihmisjoukon toimeentulo koostuu – joko omasta tahdosta tai pakon sanelemana – useasta purosta. Tämä on todellisuutta, johon julkisen sektorin on vastattava.

Vastikään eduskunnalle esitetty neljän kuukauden automaattinen sivutoimisuustulkinta työttömyyden aikana aloitetulle yritysmäiselle työlle onkin yksi askel oikeaan suuntaan esteiden purkamisessa. Kevytyrittäjyyden asemaan suomalaisessa yhteiskunnassa on palattava myös tämän lakiehdotuksen jälkeen. Esimerkiksi yhdistelmävakuutus, joka huomioisi niin palkka- kuin yrittäjätulot ja kerryttäisi työssäoloehtoa molemmilla saroilla tehdystä työstä, olisi toivottu uudistus.

Näiden toimenpiteiden toteuttamisella on kiire, sillä joka päivä jää työtä tekemättä kannustinloukkujen vuoksi. Kansantaloudelle tämä tarkoittaa menoja ja menetettyjä verotuloja.

Yksilöille taas on kyse työmarkkinoille palaamisesta, työuran jatkamisesta tai oman yritysidean testaamisesta joko itselleen tuttua osaamista hyödyntäen tai jopa täysin uudella alalla. Nyt onkin hyvä aika raivata näitä hallinnon esteitä ja entisestään selkeyttää kevytyrittäjien asemaa, jotta aktiivisilla suomalaisilla olisi yhä paremmat mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen ja työntekoon.

Jatkamme aktiivista vaikuttamista ja keskusteluun osallistumista muuttaaksemme kevytyrittäjien yhteiskunnallista asemaa haluttuun suuntaan. Samaan aikaan tiedotamme tulevista muutoksista ja lisäksi neuvomme sekä opastamme käyttäjiämme ymmärtämään omaa asemaansa ja viestimään eri viranomaistahojen kanssa.

Tartu siis uusimpaan oppaaseemme kevytyrittäjän sosiaaliturvasta ja ota siitä kaikki hyöty irti!

Tutustu samalla myös muihin jo julkaistuihin oppaisiimme.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.