Blogi

4.1.2019

Kevytyrittäjän vuosi ja tärkeät päivät 2019 – laita nämä muistiin!

Kevytyrittäjän vuosi ja tärkeät päivät 2019 – laita nämä muistiin!

Uusi vuosi ja uudet kujeet! Kokosimme kevytyrittäjän tärkeät päivät vuodelle 2019 – laita nämä muistiin ja pysy ajantasalla.

Kevytyrittäjän kevät 2019

Verotus 

Tuleva vuosi tuo tullessaan uudistuksia, kun marraskuussa auennut OmaVero mahdollistaa veroasioiden hoitamisen suurimmilta osin sähköisesti. Tältä näyttää kevytyrittäjän kevät verotuksen osalta:

 1. Tulorekisteri avautuu, mutta kevytyrittäjän puolesta palkkojen ilmoittamisen hoitaa laskutuspalvelu. Kevytyrittäjän tai hänen toimeksiantajansa ei siis tarvitse huolehtia laskutuspalvelun kautta ansaituista palkoista tai niiden ilmoittamisesta eteenpäin.
 2. Vuoden 2019 verokortti astuu voimaan 1.2.2019. Jos olet ehtinyt tehdä muutoksia uuteen verokorttiin, ovat ne voimassa heti tammikuusta lähtien.
 3. Esitäytetty veroilmoitus saapuu kevään aikana joko postitse tai sähköisesti. Jos huomaat korjattavaa, voit tehdä korjaukset OmaVerossa sähköisesti tai paperilla erilliselle, itse hankittavalle lomakkeelle.
 4. Korjattu veroilmoitus oltava perillä Verohallinnossa viimeistään veroilmoitukseen merkittynä päivämääränä.

Tiesithän? Laskutuspalvelun kautta toimivana kevytyrittäjänä voit hakea tulonhankkimisvähennyksiä, esimerkiksi palvelumaksun ja sosiaaliturvamaksun osalta. Lue lisää täältä.

YEL

YEL-vakuutus kartuttaa kevytyrittäjän eläkkeen määrää, mutta lisäksi se voi osaltaan vaikuttaa muun muassa sosiaaliturvaan. YEL on lähtökohtaisesti pakollinen myös kevytyrittäjille, kunhan työn jatkuvuus ja siitä ansaittu tulo täyttää tietyt rajat. Tältä näyttää kevytyrittäjän kevät YEL-vakuutuksen osalta:

 1. YEL-työtulon uudet rajat määritellään vuosittain ja astuvat voimaan aina tammikuussa. Samalla tarkistetaan myös esimerkiksi rajat yrittäjäkassaan kuulumisen osalta.
 2. Tarkista työtuloarvio ja varmista, että arvio on kohdallaan ja että olet tarvittaessa vakuuttanut itsesi myös kevytyrittäjänä karttuvien eläkemaksujen osalta. 
 3. Ensimmäinen tasauslasku erääntyy kesäkuussa, mikäli UKKO.fi hoitaa YEL-vakuutuksesi pidätykset ja maksut puolestasi. Jos olet arvioinut työtulosi kohdalleen niin, että pidätettyjä maksuja on tarpeeksi arvioosi nähden, ei sinulle tule tasauslaskua. Mikäli maksettavaa kuitenkin jää, saat kesäkuussa erääntyvän tasauslaskun toukokuussa.

Tiesithän? Vastuu oman työtulon määrittämisestä oikealle tasolle on kevytyrittäjällä itsellään, joten muista tarkistaa uudet työtulorajat sekä tehdä tarvittaessa muutoksia. Lue lisää YEL-vakuutuksesta täällä. 

Kevytyrittäjän syksy 2019

Verotus 

 1. Veronpalautukset maksetaan elo- ja joulukuun välisenä aikana
 2. Jäännösverojen, eli mätkyjen eräpäivät sijoittuvat elokuun 2019 ja helmikuun 2020 väliselle ajalle. Oman eräpäivän voi tarkistaa saamastaan verotuspäätöksestä.

YEL

 1. Toinen YEL-tasauslasku erääntyy joulukuussa, mikäli UKKO.fi hoitaa YEL-vakuutuksesi pidätykset puolestasi. Jos olet arvioinut työtulosi kohdalleen niin, että pidätettyjä maksuja on tarpeeksi arvioosi nähden, ei sinulle tule tasauslaskua. Aivan kuten keväälläkin. Mikäli maksettavaa kuitenkin jää, saat joulukuussa erääntyvän tasauslaskun marraskuussa.
 2. Seuraavan vuoden YEL-rajat julkaistaan yleensä jo edellisen vuoden lopun aikana. Mikäli loppuvuoden kiireet antaa myöden, on uudet rajat hyvä painaa mieleen jo nyt, niin osaat tarvittaessa muuttaa työtuloarviota keväällä oikeaan suuntaan.

Yleiset juhlapäivät 2019

Yleiset juhlapäivät eivät aina välttämättä näy yrittäjän tai kevytyrittäjän kalenterissa vapaina, mutta ne voivat silti olla mukavaa aikaa. Itsensätyöllistäjän kannattaakin valjastaa yleiset juhlapäivät ja niiden ympärille rakentuneet ilmiöt kaupallisesti hyödyksi. Katso alta yleisimmät juhlapäivät ja mihin ne osuvat vuonna 2019:

 • Tiistai 1.1. Uudenvuodenpäivä
 • Sunnuntai 6.1. Loppiainen
 • Perjantai 19.4. Pitkäperjantai
 • Sunnuntai 21.4. Pääsiäissunnuntai
 • Maanantai 22.4. Toinen pääsiäispäivä
 • Tiistai 30.4. Vappuaatto
 • Keskiviikko 1.5. Vappupäivä tiistaina
 • Sunnuntai 12.5. Äitienpäivä sunnuntaina
 • Torstai 30.5. Helatorstai
 • Sunnutai 9.6. Helluntai
 • Perjantai 21.6. Juhannusaatto
 • Lauantai 22.6. Juhannuspäivä
 • Lauantai 2.11. Pyhäinmiestenpäivä
 • Sunnuntai 10.11. Isänpäivä
 • Perjantai 6.12. Itsenäisyyspäivä
 • Tiistai 24.12. Jouluaatto
 • Keskiviikko 25.12. Joulupäivä
 • Torstai 26.12. Tapaninpäivä
 • Tiistai 31.12. Uudenvuodenaatto

Unohtuiko jokin päivä tai kevytyrittäjälle tärkeä kevään tai syksyn etappi listalta? Laita meille viestiä, niin lisäämme sen listaan!

Saara Teirivaara
Kirjoittaja

Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Lisää aiheesta

Mikä ihmeen verokortti?

Tiesithän, että verokortti muuttui vuoden 2019 alussa? Verokortteja on nyt vain yksi ja sama vuositulorajallinen verokortti käy nyt kaikille palkkatuloille. Muutos teki ennakonpidätyksestä yksinkertaisempaa...
13.1.2021 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.