Blogi

21.2.2019

Käyttäjämme sen kertovat – kevytyrittäjyyden vapaus ja joustavuus houkuttelee 

Kevytyrittäjyys on yhä suositumpi työn tekemisen muoto ympäri Suomen. Sen joustavuus ja erilaisiin elämäntilanteisiin sopiva työskentelytapa houkuttelee sivutoimisuuden ohella myös täysipäiväiseksi yrittäjiksi haaveilevia.

Toteutimme viime vuoden lopulla jälleen käyttäjäkyselyn, jossa kysyimme kevytyrittäjiltämme heidän elämäntilanteestaan ja toiveistaan päättäjille. Sivutoimisuuden ohella kevytyrittäjämme ovat kiinnostuneita oman yrityksen perustamisesta, mutta huolta herättää kevytyrittäjien asema ja kohtelu verrattuna palkansaajiin muuttuvassa työelämässä.

Sivutoiminen kevytyrittäjyys suosiossa

Käyttäjäkyselystämme on helppo havaita, että kevytyrittäjät ovat täyttäneet tämän maan. Teitä on alalla kuin alalla. Enemmistö (26 %) on suuntautunut media- ja kultturialan syövereihin, toiseksi eniten käyttäjämme toimivat rakennusalalla (10 %) ja markkinoinnin (9 %) parissa.

Kevytyrittäjyys istuu joustavasti mihin tahansa elämäntilanteeseen. Kyselyn perusteella lähes 73 % käyttäjistämme työskentelee sivutoimisesti palkkatyön, opiskelun, työnhaun ja eläkkeen ohessa. Osa vastanneista työskentelee myös keikkailemalla, ja osa sairasloman, vanhempainvapaan ja lomautuksen aikana.

UKKO.fi Käyttäjäkysely 2018 TULOKSET finalkäyttäjäkysely 2018

Juuri sivutoimisuus ilmentää kevytyrittäjyyden houkuttelevuutta parhaiten. Se on keino ansaita lisätienestiä opiskelun tai palkkatyön ohessa ja tapa testata rakkaan harrastuksen kantokykyä ansainnan välineenä.

Kevytyrittäjät toivovat, että heitä kohdeltaisiin kuten palkansaajia

Käyttäjäkyselyssä tiedustelimme tällä kertaa myös toimintaympäristön muutokseen kohdistuvia toiveita, jotka vaikuttaisivat merkittävällä tavalla heidän toimintaansa.

Vastaajista 41 % kaipasi etenkin kevytyrittäjyyden selvempää käsittelyä laissa. Eräs vastaaja ilmaisi toimintaympäristön nykyisen haasteen osuvasti:

”Systeemin tulisi paremmin huomioida työelämän muutos, eikä tehdä kahtiajakoa palkansaajien ja yrittäjien välille. Itselläni ansiot tulevat monesta eri osoitteesta, joskus säännöllisestä osa-aikatyöstä ja joskus enemmän freelancer-työstä.” 

Työttömyysturvan kehittämistä toivoi 25 % ja eläkesäästämisen kehittämistä 17 % vastanneista. Työttömyysturvan osalta kevytyrittäjämme kokivat työttömyysturvan etujen menettämisen riskinä yrittäjyydessä. Vastaajista 34 % toivoikin, että kevytyrittäjiä kohdeltaisiin kuten palkansaajia.  Eläkeasioissa käyttäjiemme suurin toive (33 %) oli joustavampi ja selkeämpi kohtelu, kevytyrittäjien eläkekassan perustaminen ja eläkkeen kerryttäminen palkansaajien tyyliin.

Oman yrityksen perustaminen kiinnostaa

Monille kevytyrittäjyys on loistava väylä pohtiessa omia mahdollisuuksia palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Kyselymme mukaan merkittävimmät syyt ryhtyä kevytyrittäjäksi ovat kiinnostus itsensä työllistämiseen, mahdollisuus yhdistää yrittäjän vapaus ja palkkatyön helppous sekä lisätulojen hankkiminen.

Yrittäjäksi ryhtyminen saattaa usein mietityttää, vaikka potentiaalinen liiketoimintasuunnitelma olisikin valmiina. Tähän tilanteeseen kevytyrittäjyys voi olla sopiva välivaihe tai ensiaskel matkalla kohti yrittäjyyttä. Jopa 60 % kevytyrittäjistämme haaveileekin oman yrityksen perustamisesta, ja merkittävä osa kokee kevytyrittäjyyden helpottavan siirtymistä yrittäjäksi. Ei voi väittää, etteikö suomalaisista siis löytyisi yrittäjähenkisyyttä!

Kysely toteutettiin loppuvuodesta 2018 ja siihen vastasi 712 UKKO.fi:n käyttäjää ympäri Suomen.

Käyttäjäkyselyn tulokset löytyvät täältä.

Kiinnostaako aihe? Lue lisää kevytyrittäjästä yrittäjäksi siirtymisestä aiemmista kirjoituksistamme täältä ja täältä.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.