Blogi

23.10.2018

Maailmanlaajuisten työelämä- ja yrittäjyysilmiöiden parissa Houstonissa – yhteistyö ja asenne ratkaisevat

pikkuyrittäjät usa

Pikkuyrittäjät-tiimi on viettänyt jenkkielämää Houstonissa viime viikolla ja tämä on blogisarjan toinen osa. Kaksipäiväinen International Partnership Networkin järjestämä Global Best Awards kokosi ympäri maailmaa oppimisen, yrittäjyyden ja yhteistyöverkostojen merkeissä useita eri toimijoita yhteen Houstonin Space Centeriin.

Tapahtumassa Pikkuyrittäjät oli edustamassa Yrittäjyys ja yrittäjämäiset taidot -kategoriassa, jossa ohjelma palkittiin tapahtumassa Euroopan parhaana yrittäjyyskasvatuksen ohjelmana. Tapahtuma itsessään ei ollut niinkään kilpailu, vaan tarkoituksena oli laajentaa verkostoja ja jakaa hyviä käytäntöjä eri puolilta maailmaa. International Partnership Networkin nimi kertoo myös jo toiminnan tarkoituksesta – monet ilmiöt oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän parissa ovat globaaleja ja yhteistyöllä on vaikutusta suuremmassa mittakaavassa.

pikkuyrittäjät houston

Tapahtuman ehdottomasti mielenkiintoisimpina puhujina toimivat avaruuskeskuksen teeman mukaisesti joukko NASA:n entisiä astronautteja. Mieleen jäi erityisesti yhdysvaltalainen naisastronautti Bonnie Dunbar, joka kertoi siitä, kuinka oli aikoinaan lähtenyt Outlook-nimisestä pienestä kaupungista maailmalle. Bonnie oli jo 9-vuotiaana päättänyt haluavansa avaruuteen. Hän osoitti, kuinka mikään ei ole mahdotonta sekä erityisesti sen, että astronautiksi päästäkseen ei tarvitse olla huippuälykäs tai -lahjakas. Bonnie korosti innostuksen oppimiseen olevan se tärkein työkalu menestykseen. Nykypäivän työelämässä tämä korostuu myös yhä enemmän, sillä asenne ratkaisee.

Toisena mieleenpainuvana tarinana kuulimme ex-astronautti Bill McArthurin uskomattomalta kuulostavia kokemuksia hänen avaruuslennoistaan sekä millaisena hän näkee avaruudenvalloituksen seuraavat vaiheet. Lisäksi esille nousi, kuinka vaikeaa astronautiksi pääseminen on, sillä McArthur itse oli pyrkinyt sisään 13 vuoden ajan ja oli päästessään sisään jo nelikymppinen.

Tämä palauttaa mieleen sen tosiasian, että avaruuslennot ja avaruuskävelyt ovat uskomattomuudestaan huolimatta työtä siinä missä mikä tahansa muukin, mutta vaatimukset ovat huippuluokkaa.

Bill McArthurin käsiin päätyi myös Suomi-tiimiltä lahjana paketti Pikkuyrittäjät-lakua.

pikkuyrittäjä usa

Inspiroivien tarinoiden lisäksi huomattavaa kilpailuun osallistuneista toimijoista oli se, että kehityksen kärki on monissa maissa sama. Esimerkiksi Kanadasta tullut nainen kertoi mallistaan, jossa tunnin aikana opiskelijat ratkaisevat jonkin työelämään liittyvän ongelman. Ajatuksena mallin takana on se, että opiskelijat oppisivat ratkaisemaan ongelmia yli oppiainerajojen. Pari vuotta sitten suomalaiseenkin koulujen opetusta ohjaavaan opetussuunnitelmaan otettiin käyttöön uusi käsite laaja-alainen oppiminen, eli juurikin oppiminen yli ainerajojen. Uudessa opetussuunnitelmassa myös työelämätaidot ja yrittäjämäisyys korostuivat aiempaa enemmän.

Pakko todeta tapahtumapäivien jälkeen, että Suomessa osataan ajatella koko työelämä- ja yrittäjyyspolkua hyvin yhteistyöhaluisesti ja pitkäkestoisesti.

Yrittäjyyskasvatus tarjoaa mahdollisuuden kokeilemiseen ja innostumiseen. Tämän jälkeen meiltä löytyy erittäin hyvät lähtökohdat lähteä jo nuorena jatkamaan yrittäjyyden parissa matalalla kynnyksellä; tähän kevytyrittäjyys on luonut oman paikkansa suomalaisessa työelämässä.

Arvelenkin, että tulevaisuudessa myös meidän Pikkuyrittäjämme tulevat näkemään työelämän yhä yrittäjämäisempänä ja projektiluontoisena. Omaa osaamista tulee kehittää jatkuvasti ja työn merkityksellisyys kasvaa yhä suuremmaksi.

Jokaisen tulisikin pystyä tulevaisuudessa tekemään juuri sitä, mitä rakastaa.

Tämä on blogitrilogian keskimmäinen kirjoitus. Kurkkaa blogisarjan ensimmäinen osa täältä!

Tomi Rytkönen
Kirjoittaja

Tomi Rytkönen

Tomi Rytkönen työskentelee yrittäjyyskasvatuksen parissa Nuori Yrittäjyys ry:llä, joka toimii yrittäjyyden kasvattiseurana luoden työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoisempia nuoria Suomeen.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta