Blogi

9.1.2020

Millaisia kevytyrittäjät oikein ovat?

millaisia ovat kevytyrittäjät

Moni miettii, millaisia kevytyrittäjät ovat. Tunnistaako kevytyrittäjän kävelytyylistä tai kädenpuristuksesta? Miltä kevytyrittäjä näyttää tai kuulostaa? Onkohan omassa lähipiirissä yrittäjämielisiä tai ihan vain satunnaisista keikoista laskuttavia?

Aivan näihin kaikkiin kysymyksiin emme löytäneet vastauksia vuosittaisessa käyttäjäkyselyssämme, mutta melkein kuitenkin! Tässä kirjoituksessa avaamme hieman sitä, millaisia Suomen suurimman laskutuspalvelun kevytyrittäjät ovat.

Toteutimme siis loppuvuodesta 2019 laajan kyselyn, jossa laskutuspalvelumme käyttäjiltä kysyttiin sähköisen työkalun avulla kevytyrittäjyyden taustoista ja motiiveista. Kyselyyn saimme yhteensä 1 409 vastausta.

Kevytyrittäjyyttä on kaikkialla

Kevytyrittäjiä on kaikissa ikäluokissa; nuorimmat UKKO.fi-palvelun käyttäjät ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat reilusti eläkeiän ylittäneitä, jopa yli 80-vuotiaita. Kevytyrittäjyys ei siis ole vain nuorten juttu, vaikka suurimmat ikäryhmät sijoittuvatkin ikähaarukan alapäähän. Kyselyn mukaan isoimmat ryhmät ovat 21–30-vuotiaat ja 31–40-vuotiaat, joita molempia on noin neljännes vastaajista. Vastaajista viidennes eli yli 20 % on kuitenkin 51–64-vuotiaita, kauas eivät siis jää hekään.

Kevytyrittäjyys painottuu vahvasti Etelä-Suomeen (60 % vastaajista), vaikka omaa osaamista voi yhtä hyvin myydä kaikkialta Suomesta käsin. Neljännes ilmoitti kotipaikakseen Länsi-Suomen; Itä- ja Pohjois-Suomea edusti yhteensä vain noin 15 % vastaajista.

millaisia ovat kevytyrittäjät

Kevytyrittäjissä on erittäin tasaisesti naisia ja miehiä – jos tällainen binäärinen jako ketään enää 2020-luvulla kiinnostaa. Tekemämme kyselyn mukaan naisia (50 %) on hitusen enemmän kuin miehiä (48 %).

Kevytyrittäjistä iso osa on sivutoimisia

Kevytyrittäjistä valtaosa on käynyt ainakin toisen asteen koulutuksen; ammatillinen koulutus on kuitenkin selvästi yleisin tausta, sillä sellainen on 35 % kevytyrittäjistä. Korkeakoulutettuja on silti yhteensä melkein puolet vastaajista. Alempi korkeakoulututkinto on 29 % ja ylempi 22 % kyselyyn vastanneista.

Mitä muuta kevytyrittäjä tekee kuin kevytyrittää?

Kyselyn mukaan miltei puolet laskutuspalvelun käyttäjistä toimii kevytyrittäjänä palkkatyön ohella, siis sivutoimisesti. Opinnot ja kevytyrittäjyyden yhdistää vajaa neljännes vastanneista.

Kevytyrittäjäkeikkoja tehdään myös töiden haun ohella työttömänä ollessa. Tämän vaihtoehdon ilmoitti kuvaavan itseään 14 % vastanneista. Kuten aiemmin todettiin, kevytyrittäjyys ei katso ikää tai elämäntilannetta, sillä se sopii oikeastaan kaikille. UKKO.fi:n käyttäjistä löytyykin myös eläkeläisiä, jotka haluavat hyödyntää karttunutta kokemustaan ja kontaktiverkostoaan vielä aktiivisen työuran jälkeenkin.

Kaikki laskutuspalvelun käyttäjät eivät kuitenkaan miellä itseään kokonaisvaltaisiksi kevytyrittäjiksi – kysyimmekin käyttäjäkyselyssämme sitä, miten palvelun käyttäjät itse määrittelisivät oman tilanteensa. Satunnaisesti laskuttava ja sivutoiminen kevytyrittäjä osoittautuivat miltei yhtä suosituiksi vaihtoehdoiksi yli 30 %:lla kumpainenkin.

Muurari, maalari ja graafikko

Kevtyrittäjät palvelevat asiakkaita lähes kaikilla yhteiskunnan toimialoilla. Kyselyn mukaan suosituin on kulttuuriala 15 %:lla. Toiseksi suosituin ala on miltei niin kaukana kulttuurista kuin vain mahdollista: 9 % ilmoittaa toimivansa rakennuksen ja remontoinnin parissa.

millaisia ovat kevytyrittäjät

Jaettua kolmatta sijaa pitävät PR ja markkinointi molemmat kahdeksalla prosentilla. Erilaisia luovien ja humanististen alojen töitä tekee siis iso osa kevytyrittäjistä.

Edellä mainittujen lisäksi kymmenen suurimman toimialan kärkeen kyselyssä nousivat asiakaspalvelu (7 %), IT-ala (7 %), liikunta- hyvinvointi ja kauneudenhoitoala (7 %), terveydenhuolto ja sosiaaliala (4 %), konsultointi ja valmennus (4 %) sekä koulutus ja opetus (4 %).

Millainen kyselyn perusteella voisi olla tyypillinen kevytyrittäjä?

Maalaamme vielä tähän yhteenvedon omaisesti kuvan kahdesta erilaisesta kevytyrittäjästä, jotka kyselyn mukaan voisivat olla tyypillisiä palvelumme käyttäjiä.

millaisia ovat kevytyrittäjät

Ensimmäinen kevytyrittäjätyyppi voisi olla vajaa 30-vuotias nainen, joka asuu Etelä-Suomessa, on käynyt alemman korkeakoulututkinnon ja työskentelee kulttuurialalla, esimerkiksi TV- tai teatterituotannoissa valoteknikkona.

Toinen täysin erilainen, mutta melkein yhtä tyypillinen kevytyrittäjä voisi olla alle 40-vuotias mies, joka asuu Länsi-Suomessa, on käynyt ammatillisen koulutuksen  ja työskentelee rakennusalalla vaikkapa maalarina.

Melko erilaisia tyyppejä, eikö totta? Esimerkit yläpuolella ovat kuvitteellisia, mutta Viikon kevytyrittäjä -blogisarjassamme pääset tutustumaan aivan todellisiin kevytyrittäjiin ja heidän tarinoihinsa.

millaisia ovat kevytyrittäjät

Kyselymme tuloksia kattavasti esittelevään raporttiin voit tutustua alla olevaa nappia klikkaamalla.

Näytä tulokset!

UKKO.fi on toteuttanut vastaavia kyselyitä käyttäjilleen vuosittain jo vuodesta 2013 lähtien. Kyselytutkimuksen yleinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä, jos luotettavuustaso on 95 prosenttia.

Katso myös toimialayhdistys Uusi työ ry:n tekemää tutkimusta esittelevä tiedote.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta

Mari Tastula

Mari Tastula laittaa yrityksen kerralla kuntoon

Kuka olet? Olen erilaisissa hankkeissa, kansainvälisissä ja kotimaisissa yrityksissä, myynnin ja markkinoinnin parissa työkokemuksensa hankkinut ”hands-on”-nainen. Monessa liemessä minua on keitetty ja pitkään marinoitu...
23.3.2020 Lue lisää »