Blogi

23.1.2019

Mistä kesätyö? Vielä ehdit työllistää itsesi kesäksi!

kesätyö kesätyöt

Kesätyö – kaikki siitä puhuu, jokainen sen haluaa, mutta harva sen saa. Suuri osa yrityksistä on valmiita palkkaamaan työntekijöitä kesäksi, sesonkiavuksi tai projekteihin, vaikka yrityksellä ei olisikaan julkisesti avoimia työpaikkoja. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit kesätyöpaikkojen etsimiseen ja oman kesäduunin löytämiseen.

Kerromme, mistä kesätöitä vielä saa ja miten niihin tulee hakea. Lue kirjoituksemme nyt ja löydä unelmiesi kesätyöpaikka!

Kesätyöpaikkojen sesonki on kuumimmillaan

Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja kuumin hakusesonki aikaistuu vuosi vuodelta. Ensimmäiset kesätyöpaikat tulevat hakuun jo ennen joulua, mutta selvästi eniten kesätyöpaikkoja ilmoitetaan alkuvuodesta heti vuodenvaihteesta helmi-maaliskuulle.

kesätyö kesätyöt

Kevään hiipiessä pidemmälle käy kuitenkin niin, että moni on jäänyt ilman kesätyöpaikkaa. Aivan viime tinkaan kesätöiden hakemisen jättämistä ei voi suositella, mutta on mahdollista löytää kesätöitä vielä aivan kesän kynnykselläkin. Allekirjoittanutkin haki taannoin yhtenä kesänä lasten pesäpallokoulun ohjaajan paikkaa vielä aivan toukokuun loppupuolella ja saikin mukavan osa-aikatyön kansallispelimme parissa koko kesäksi.

Kannattaa myös laittaa hakemuksia menemään niihin kivalta kuulostaviin paikkoihin, joihin ensinäkemältä ei vaikuttaisi omaavan osaamista.

Oma pesäpallokoulun ohjaajan pestini tuli sikäli yllätyksenä, etten ole koskaan pelannut pesäpalloa muualla kuin koulussa. Älä siis etukäteen riistä itseltäsi mahdollisuutta päästä mukavaan kesätyöhön jättämällä kokonaan hakematta.

Avoimia työpaikkoja kannattaa seurata suoraan kiinnostavien yritysten verkkosivuilta ja somekanavista, mutta perinteiseen tapaan myös TE-palveluiden Avoimet työpaikat -sivu on myös hyvä kesätyöpaikkojen etsimisen lähde.

Kaikki työpaikat eivät ole julkisessa haussa

Vaikka kesätöiden haku voi tuntua rankalta ja miltei ylivoimaiselta tehtävältä, on työntekijöiden rekrytointi myös yrityksille haastava prosessi. Satojen hakemusten läpikäyminen ja ehdokkaiden haastattelu vie hirveän määrän tuottavaa työaikaa. Tämän vuoksi monet yritykset eivät välttämättä edes ilmoita avoimista työpaikoista julkisesti, vaan etsivät työntekijöitä omien verkostojensa kautta. Tämä voi olla myös yksi syy, miksi työpaikat tuntuvat menevän niin usein ohi suun ja työpaikat saadaan niin sanotusti suhteilla.

Tämän tosiasian havaitseminen avaa kuitenkin uusia mahdollisuuksia. Kannattaa ottaa itse suoraan yhteyttä yrityksiin, joissa haluaisi työskennellä. Myös kaikkein kiinnostavimpien organisaatioiden kaikkia sosiaalisen median kanavia kannattaa seurata. Monet yritykset saattavat nimittäin ilmoittaa vapaasta positiosta LinkedInissä, Facebookissa, Twitterissä tai jopa Instagramissa – sen mukaan, missä yritys ajatteee potentiaalisten hakijoiden olevan läsnä. Ota sinäkin kaikki irti somesta työnhaussa – lue täältä miten!

kesätyö kesätyöt

Esimerkiksi meillä UKKO.fi:ssä on jatkuvasti etsinnässä iloisia ja ripeitä asiakaspalvelijoita sekä taitavia koodareita. Emme kuitenkaan ole koko ajan ilmoittamassa näistä paikoista, mutta sopivan henkilön ilmaantuessa olemme valmiita tekemään rekrytoinnin.

TE-palveluiden ja organisaatioiden omien sivujen lisäksi verkossa on myös lukemattomia palveluita, joissa listataan yritysten kesätyöilmoituksia.

Täältä löydät parhaat kesätyöpaikat:

Muista myös mobiilisovellukset

Nykyään monia työpaikkoja voi etsiä ja hakea myös puhelimeen ladattavilla sovelluksilla. Sovellusten käyttö on näppärää ja ne ilmoittavat profiiliisi sopivista työpaikoista ja niiden kautta voit myös usein jättää hakemuksen suoraan. Tällaisia työnhakusovelluksia ovat muun muassa seuraavat:

Erotu eduksesi täydellisellä työhakemuksella

Työpaikan saamisessa kirjallisella työhakemuksella on todella iso rooli. Muista, että tuleva työnantajasi ei tiedä mitään, mitä hakemuksessasi ei kerrota. Työhakemusta kirjoittaessa onkin hyvä ajatella asiaa erityisesti työnantajan näkökulmasta. Rekrytoija saa eteensä sata työhakemusta, joista esimerkiksi puolet on karsittava heti joukosta. Miten juuri sinun työhakemuksesi erottuu edukseen? Jo huoliteltu ulkoasu ja kirjoitusvirheiden tarkistaminen vievät yleensä alkukarsinnan läpi. Tämän jälkeen ruvetaan tutkimaan hakemuksen sisältöä.

Tee selkeä työhakemus ja nosta hyödyt esiin

Työhakemuksen tulee olla selkeä ja jo ensi silmäyksellä pitäisi käydä ilmi, millainen työntekijä olet. Tuntuu tyhmältä kirjoittaa vanhoja ja kuluneita adjektiiveja, kuten sosiaalinen, dynaaminen, motivoitunut, innovatiivinen ja tiimipelaaja. Nämä kuitenkin jäävät työnantajan mieleen ja antavat yleiskuvan siitä, miten itse näet itsesi.

Parhaiten tuot ominaisuuksiasi kuitenkin esiin kertomalla, kuinka ominaisuudet näkyvät työssäsi ja toiminnassasi. Korosta hakemuksessa erityisesti sitä, miten nämä ominaisuudet hyödyttäisivät rekrytoivaa yritystä, jos he palkkaisivat sinut. Käännä siis ominaisuudet hyödyksi.

Vertaa seuraavia esimerkkejä:

  1. “Olen sosiaalinen verkostoituja. Pidän ihmisten seurasta ja osaan kuunnella muiden mielipiteitä. Olen ollut töissä Puhelinmyyntiyritys Oy:lla sekä Ovelta Ovelle Myynti Oy:ssä.”
  1. “Olen sosiaalinen verkostoituja. Aiemmassa työssäni Ovelta Ovelle Myynti Oy:ssä tapasin satoja ihmisiä ja loin laajat ja hedelmälliset verkostot, joista on ollut hyötyä myös muissa työtehtävissäni. Puhelinmyyntiyritys Oy:lla tein yrityksen myyntiennätyksen vuonna 2013. Tässä työssä opin ahkeruuden vaikutuksen tuloksiin hyvin omakohtaisesti. Uskon, että näistä taidoista on hurjasti hyötyä myös tarjoamassanne työssä.”

On tavallista, että työhakemuksessa on mukana myös hakijan valokuva. Kuva ei kuitenkaan ole pakollinen ja yhä useammat tahot ovat päätyneet ainakin testaamaan anonyymia rekrytointia, jossa kaikki henkilöä yksilöivät tiedot on häivytetty haun alkuvaiheessa. Rekrytoija ei tällöin vielä haastatteluun valittaessa tiedä esimerkiksi henkilön nimeä, ikää tai sukupuolta.

Jos kuitenkin liität hakemukseesi valokuvan, valitse itsestäsi mahdollisimman edustava kuva tai ota itsestäsi tuore otos. Jos olet epävarma, millainen kuva on hyvä, käyät ohjenuorana sitä, että kuva tulisi ola lähempänä passikuvaa kuin lomakuvaa tai bileissä otettua selfietä.

kesätyö kesätyöt kesätyöpaikat

Kiinnitä huomiota myös pieniin yksityiskohtiin. Älä ilmoita sähköpostiosoitteeksesi tai . Käytä mieluummin koulun virallista sähköpostiosoitetta tai rekisteröi uusi gmail-osoite omalla nimelläsi.

Hyviä vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen löydät esimerkiksi henkilöstövuokrausyritys UKKO Workin blogista.

Eikö kesätöitä löydy?

Tekemällä kaikki edellä mainitut asiat huolellisesti voit moninkertaistaa mahdollisuutesi saada töitä. Tästä huolimatta voi olla, että työpaikkaa ei täksi kesäksi löydy. Tässä siis muutama vinkki opiskelijan kesään ilman töitä.

Voit hakea toimeentulotukea tai opiskelijana ollessasi opintotukea ja opintolainaa. Myös alle 18-vuotias voi tietyin reunaehdoin saada toimeentulotukea. Kela vastaa nykyisin perustoimeentulotuesta, kunnat taas täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. Lisätietoja toimeentulotuesta löydät tästä. Saat henkilökohtaista neuvontaa oman paikkakuntasi Kelan tai sosiaalitoimen palvelupisteestä.

Opintotuki ja opintolaina

Jos opinahjossasi on tarjolla sopivia kursseja tai tenttejä kesäksi, voit hakea kesäksi opintotukea ja opintolainaa. Opintotuen saamisen edellytyksenä on kurssien käyminen. Jos kesäksi ei ole tarjolla sopivia kursseja tai et voi esimerkiksi edistää opinnäytetyötäsi, opintotukea ei voida tällöin myöntää. Lisätietoja kesäopinnoista löydät tästä.

Opintotuen saamisen edellytyksenä on opintosuunnitelman tekeminen kesäksi ja sen noudattaminen. Opiskelija voi samalla hakemuksella hakea myös oikeutta opintolainaan. Monet yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat yhä enemmän kurssivaihtoehtoja kesäksi. Opintotuki voidaan periä myöhemmin takaisin, mikäli kesän aikana ei ole suoritettu tarpeeksi opintoja. Kannattaa siis olla tarkkana sen kanssa, kuinka monta tukikuukautta kesälle hakee.

Toimeentulotuki opiskelijalle

Opiskelijan viimeinen vaihtoehto on toimeentulotuki. Tämä tulee kyseeseen silloin, kun töitä ei ole löytynyt ja koulu ei tarjoa sopivia kesäkursseja tai -tenttejä. Opiskelijan on haettava ja nostettava opintolainansa ennen kuin toimeentulotukea voidaan myöntää. Lue opiskelijan toimeentulotuesta tästä.

Entä jo työllistäisit itsesi?

Mikäli sinulla riittää intoa ja aktiivisuutta, voit työllistää itse itsesi kesällä. Miltä kuulostaisi omana pomonaan oleminen kesän ajan? UKKO.fi:n avulla voit toimia itsenäisesti ja laskuttaa työsuoritteesi kätevästi yksityihenkilönä ilman omaa yritystä.

kesätyö

Kesällä on tarjolla monenlaisia lyhyempiä työrupeamia nurmikon leikkuusta toimistotöihin. Palvelumme avulla voit tehdä kesän aikana töitä myös usealle eri toimeksiantajalle. Monet palvelumme nuoremmat käyttäjät ovat esimerkiksi ottaneet yhteyttä sukulaisiinsa ja naapureihinsa ja käyneet tekemässä pieniä kunnostustöitä. Tässä Helsingin Sanomien uutisessa on hyvä esimerkki aktiivisista vantaalaisista nuorista, jotka työllistivät itsensä kätevästi naapurustossa.

UKKO.fi mahdollistaa myös helpon työllistymisen yrityksiin. Yritykset eivät usein halua palkata työntekijää muutamaksi päiväksi, koska tästä aiheutuu niin paljon paperitöitä ja byrokratiaa. Kun kerrot tekeväsi töitä kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta, voi vastaanotto olla yllätävän positiivinen ja erotut samalla kätevästi muista hakijoista! Kannattaa ehdottomasti lukea myös aiempi artikkelimme Käykö kesätyöksi mikä vain?

Tee kesätyötä UKKO.fi:n kautta

UKKO.fi mahdollistaa oman työn myymisen ilman yritystä. Työsuoritteet laskutetaan UKKO.fi-palvelun kautta ja me maksamme sinulle tehdystä työstä palkkaa. Sinun tai työn tilaajan eli toimeksiantajasi ei tarvitse huolehtia paperitöistä. Työn suorittajan eli sinun täytyy ainoastaan syöttää tehdyn työn tiedot helppokäyttöiseen järjestelmäämme ja toimittaa meille verokorttisi.

Ja mikä parasta! Jos töitä ei ole, ei sinulla ole kulujakaan. Maksat palvelun käytöstä vain silloin, kun töitä sinulla on keikkoja. Huolehdimme kaikista sivukuluista sinun ja toimeksiantajasi puolesta, joten voitte molemmat keskittyä siihen, mikä on tärkeää eli varsinaiseen työntekoon.

Voit siis helpottaa yrityksen työsarkaa laskuttamalla työsi itse. Samalla erotut varmasti muista työnhakijoista!

UKKO.fi:n kautta voi laskuttaa sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Palveluumme voi rekisteröityä kuka tahansa yli 15-vuotias. Jos olet alle 18-vuotias, toimitathan huoltajien suostumuksesta kertovan luvan asiakaspalveluumme ennen töiden aloittamista.

Miten homma toimii?

  1. Sovi toimeksiannosta asiakkaasi kanssa.
  2. Tee työnaloitusilmoitus.
  3. Tee sovitut työt ja luo lasku.
  4. Asiakkaasi maksaa laskun.
  5. UKKO.fi maksaa palkan tilille.

Rekisteröidy ilmaiseksi ja sitoumuksetta UKKO.fi-kevytyrittäjäpalveluun heti!

Kesätyö kevytyrittäjänä

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.