Blogi

28.1.2020

Näitä tärkeitä taitoja opit kevytyrittäjyydestä!

Kevytyrittäjyys on hyödyllistä toimintaa monellakin tavalla. Sen kautta pääset toteuttamaan itseäsi ja ottamaan intohimosi käyttöön.

Lisäksi omaksut uusia asioita, joilla saat lisää väriä työelämätaitojesi palettiin! Tässä kirjoituksessa kerromme osan niistä, ja niihin liittyen antaa kommenttinsa myös muutama käyttäjämme.

Suomen suurin yrittäjäkoulu on eräs nimitys – ja samalla missio – jonka me UKKO.fi:llä olemme omaksuneet. Tämä siksi, että palvelumme kautta käyttäjämme pääsevät kokeilemaan siipiään yritystoiminnassa käytännön välinein, ja moni heistä onkin innostunut perustamaan myöhemmin oman toiminimen.

Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan ole hyödyllistä pelkästään yrittäjyyttä ajatellen. Toiminnan mukana pääsee harjoittamaan lukuisia tärkeitä taitoja, joista on apua ylipäänsä työ- ja muussakin elämässä!

Opit itsesi johtamista ja organisointitaitoja

Mikä tahansa itsensä työllistämisen muoto tuo vapautta, johon kuitenkin liittyy samalla vastuu. Kevytyrittäjällä ei monesti ole tarkkoja työaikoja eikä kukaan yleensä patista häntä töihin – paitsi hän itse.

”Kevytyrittäjyys sopii tähän aikaan ja antaa vapautta sopia työajat ja -tehtävät. Parhaiten tämä sopii, jos on valmiita verkostoja ja selkeä erityisosaaminen. Johdonmukainen ja kriittinen kannattaa olla – itsensä johtamisen taidot ovat tässä tärkeämpiä kuin peruspalkkatyössä.” Riitta Nyberg, sisällöntuottaja

Asiakkaan kanssa sovitaan deadline, johon mennessä toimeksiannon on oltava suoritettuna. Kevytyrittäjän vastuulle jää kuitenkin se, millaisella aikataululla ja tuloksilla tähän päästään.

Oman ajankäytön resursointi käy toisinaan hankalaksi monelle kokeneellekin työtekijälle, mutta itsensä työllistäjälle tämä on avaintaito. Kevytyrittäjän tulisikin alkaa tietoisesti toteuttaa tehtävien järkevää organisointia ja ajanhallintaa heti toimintaa aloitellessa.

näitä taitoja opit kevytyrittäjyydestä

Hänen kannattaakin tehdä mahdollisimman tarkka liiketoimintasuunnitelma, jolla toiminnan tavoitteet ja kulku selkiytyvät. Hyvä tapa on myös suunnitella kunkin työviikon, -päivän tai -projektin alkaessa sen kulkua ja miettiä tehtävien tärkeysjärjestys.

Toiminta kevytyrittäjänä opettaa organisoinnin ohella vastuunkantoa. Kun kevytyrittäjä oppii ensin huolehtimaan omasta toiminnastaan, saa hän eväitä isommankin kokoluokan projektinhallintaan – ja voi toimia näin esimerkiksi tiiminvetäjänä tulevaisuudessa!

Markkinointitaidot ja oman osaamisesi myynti kehittyvät

Oman itsen markkinointi tuntuu varmasti jännittävältä ja jopa pelottavalta kenestä tahansa, jos sitä ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Se on kuitenkin kevytyrittäjän tärkeimpiä taitoja.

Saat asiakkaita huomattavasti helpommin, kun ihmiset tietävät sinut ja toimintasi sekä sen, mitä voisit heille tarjota. Itsensä työllistäjät eivät vaatimattomuudella pitkälle pötki, oli kyse mistä ammattikentästä tahansa.

Uskaltakaa tehdä sitä, mitä rakastatte ja opetelkaa myymään itsenne hyvin. – – Se, että on hyvä siinä mitä tekee – sen voi ja saa sanoa myös ääneen! Lauri Majamaa, valokuvaaja

Kevytyrittäjän pulmaksi koituu usein rajallinen markkinonitibudjetti; valtavaan ulkomainoskampanjaan ei monilla ole varoja eikä esitteiden jakaminen ostarilla nappaa. Aikakin on rajallista.

Olemme kirjoittaneet kevytyrittäjien markkinointivinkeistä aiemminkin esimerkiksi täällä, ja koostimme heille myös markkinointisuunnitelman mallin vuodelle 2020. Tässä kuitenkin tiivistettynä kätevimmät vinkit oman toiminnan markkinointiin:

  1. Tee hyvät verkkosivut
  2. Osallistu alaasi liittyviin keskusteluihin ja tapahtumiin
  3. Liity freelancer-palveluihin
  4. Tee itsellesi toimiva hissipuhe

Hinnoittelu ja sopimusasiat helpottuvat

Tämäkin tuottaa monille itsensä työllistäjille päänvaivaa. Moni päätyy alihinnoittelemaan työnsä, mutta toisaalta aloittelevana toimijana ei kannattaisi pyytää markkinoinnin korkeinta hintaa. Miten siis olisi paras?

”Terveisinä muille kevytyrittäjille, että uskaltakaa tehdä jopa vaikeilta tuntuviakin töitä ja pyytää kunnon palkkaa työstänne!” Anna Pihlainen, restauroija

Mieti tarkkaan, mihin hintaan suostuisit työsi suorittamaan ja ota laskutussummassa huomioon myös työnteosta sinulle aiheutuvat kulut. Lopullinen hinta kannattaa perustella asiakkaalle korostaen sitä, mitä kaikkea työ pitää sisällään. Hyödynnä suunnittelussasi hinnoitteluopastamme ja laskuriamme!

Kauttamme toimiessasi saat tärkeitä oppeja myös sopimusten tekemiseen. Moni käyttäjämme on todennut sopimusten laatimisen toimeksiantajansa kanssa hankalaksi. Olemmekin laatineet ohjeeksi kirjoituksen aiheesta; löydät sen kautta myös erillisen sopimuspohjan, jota voit hyödyntää!

Tärkeimpiä ohjeitamme kevytyrittäjillemme on, että työstä kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus.

Tämä ei toki ole pakollista, mutta voit välttää sen avulla monia ikäviä tilanteita. Ellei asiasta ole mustaa valkoisella, on jälkikäteen vaikea todistaa, mitä alun perin on sovittu, jos sinulle ja toimeksiantajallesi tuleekin asioista eriäviä näkemyksiä.

Treeniä ihmisten ja asiakkaiden kohtaamiseen

Kuten kaikessa liiketoiminnassa, myös kevytyrittäjyydessä keskiössä on myynti. Tällöin on tärkeää kohdata asiakas, tunnistaa hänen tarpeensa ja ongelmansa ja palvella niitä parhaan mukaan – silloinkin, kun tilanne ei ole ihanteellinen.

Hyvät asiakaspalvelutaidot toimivat käyntikorttinasi!

Asiakaspalvelun ja -hankinnan lisäksi hyvät ihmistaidot toimivat kevytyrittäjällä verkoston rakennuksen tukena. Hyvänä tyyppinä jäät mieleen niin asiakkaille ja yhteistyökumppaneillesi kuin verkostosi muillekin jäsenille, jolloin he hakeutuvat luoksesi vastedeskin ja suosittelevat sinua eteenpäin.

Hyvät ihmistaidot eivät kuitenkaan kuulu pelkästään itsensä työllistämiseen tai myyntityöhön. On arvioitu, että ne – empatia ja toisten ihmisten aito kohtaaminen etunenässä – tulevat olemaan 2020-luvun työelämässä yhä vain tärkeämmässä asemassa. Itse kunkin olisi siis tärkeää hallita nämä!

näitä taitoja opit kevytyrittäjyydestä

Ihmisten kanssa työskentely on omiaan kehittämään joustavuutta ja ymmärrystä toisia kohtaan. Et voi välttyä erimielisyyksiltä ja hankalilta tilanteilta  – mutta mitä enemmän niitä kohtaat, sen paremmin opit niitä käsittelemään!

Kehität rohkeuttasi ja tunnistat omat taitosi

Liiketoiminnan aloittaminen on aina yhtä aikaa innostavaa ja jännittävää! Vaikka yrittäjämäinen toiminta kiehtoo monia, he kuitenkin epäilevät omia kykyjään tai toiminnan kannattavuutta. Kevytyrittäjyys onkin toimiva vaihtoehto heille, se kun on helppoa ja riskitöntä.

“Mielestäni tärkeintä on vain lähteä rohkeasti tekemään ja kokeilemaan erilaisia juttuja käytännössä. Vain siten voimme kehittyä ja oppia paremmaksi. Samalla se on myös keino varmistaa, onko koko juttu meitä varten. Epäonnistumisen pelko on luonnollista, mutta sen ei tulisi estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme tehdä.” Netta Nevalainen, yritysviestinnän ammattilainen

Laskutuspalvelun kautta toimiminen on mainio tapa harjoitella yrittäjyyteen liittyviä asioita. Jos myöhemmin toteaa, että oma toiminta on kannattavaa ja asiakkaita riittää, voi lähteä kohti toiminimiyrittäjyyttä.

Sen lisäksi, että kevytyrittäjänä voi treenata yrittäjyyteen kuuluvia taitoja ja vastuita, voi löytää itsestään aivan uusia taitoja ja intohimoja. Ehkä oletkin luulojesi vastaisesti erinomainen asiakaspalvelija tai sytyt toimintasi markkinoinnista odotettua enemmän?

“Toivoisin, että yhä useampi kuuntelisi omaa sydäntään ja vaistojaan ja uskaltautuisi kokeilemaan omia intohimojaan tai vaikkapa harrastuksiaan työnä, edes osittain. Uskon, että ihminen on onnellinen saadessaan toteuttaa itseään, kehittyessään ja laajentaessaan osaamistaan.” Eeva Roots, sosiaalisen median vaikuttaja

Mikäli oman itsesi työllistäminen siis innostaa sinua tai sinulla on jo mahtava liikeidea mielessäsi, lähde rohkeasti kokeilemaan! Kevytyrittäjyys onnistuu loistavasti myös sivutoimisesti päivätyön tai opintojen ohessa.

Milla-Maria Karvinen
Kirjoittaja

Milla-Maria Karvinen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.