Blogi

26.10.2018

Vieraskynä: Pikkuyrittäjät Yhdysvalloissa – Suomi maailmalle vai maailmalta Suomeen?

pikkuyrittäjät

Tämä on Pikkuyrittäjät-blogisarjan kolmas ja viimeinen osa!

Maailmalla Suomea on luonnehdittu maailman onnellisimmaksi, turvallisimmaksi ja vakaimmaksi maaksi. Lisäksi suomalaista opetusta on kehuttu parhaaksi, jota maapalloltamme löytyy.

Meidän väestömme kattaa kuitenkin vain 0,07 % koko maailman väestöstä, mutta siitä huolimatta olemme pystyneet saamaan vahvan aseman ainakin omasta mielestäni juuri oikeissa asioissa.

Kuinka asia onkaan yrittäjyyden parissa? Arvostetaanko suomalaista yrittäjyyttä ja yrittäjyyteen kasvattamista myös samalla tavalla maailman mittakaavassa? Otsikon mukaisesti, viemmekö viestiä suomalaisesta yrittäjyysosaamisesta maailmalle vai haemmeko vaikutteita maailmalta Suomeen?

Miten Pikkuyrittäjien menestys vaikuttaa Suomi-kuvaan?

Seuraavaksi haluan pohtia Pikkuyrittäjien äskettäisen Houstonin Global Best Awards -matkan vaikutuksia. Yhdysvalloissa Pikkuyrittäjien työ palkittiin Euroopan parhaana yrittäjyyskasvatusohjelmana; Miten kansainvälinen tunnustus vaikuttaa Suomessa suomalaiseen opetukseen? Entä miten se vaikuttaaa maamme tunnetuksi tekemiseen maailmalla yrittäjyyden osalta?

pikkuyrittäjät palkinto

Pikkuyrittäjät sait Houstonissa palkinnon, joka kantaa nimeä Entrepreneurship And Enterprise Skills, eli se kertoo ohjelman erinomaisesta yrittäjyyttä ja yrittäjämäisiä taitoja tukevasta otteesta. Palkintoa varten on haettu jokaisen mantereen parhaita käytäntöjä, joten paikalla oli oppimisen, yrittäjyyden, työelämän ja STEM-aineiden parhaita käytäntöjä Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta ja Australiasta.

Suomalainen opetus on saanut viime vuosikymmenen aikana kokea uudistuksen, jossa työelämä- ja yrittäjyys on tullut vahvemmaksi osaksi opetusta.

Suomessa halutaan siis määrätietoisesti kasvattaa työelämä- ja yrittäjyysvalmiita lapsia ja nuoria.

Nämä kansainväliset kilpailut ja tunnustukset ovat siinä mielessä tasavertaisia, että Suomi pystyy pienenä valtiona pärjäämään vähintään yhtä hyvin huomattavasti suurempia vastaan, sillä kilpailuissa punnitaan nimenomaan osaamista. Osaaminen ja kehittyminen ratkaisee, ja joskus pieni ja ketterä Suomi voi olla uusien toimintamallien ja yrittäjyyden edistämisen osalta oivallisessa tilanteessa.

Ei kuitenkaan pidä vetää pelkkää ylistyspuheenvuoroa ja tuudittautua menestykseen. Meidän vahvuutenamme tunnettu oppiminen on juuri se asia, joka pitää meidät ajan tasalla. Tärkeää onkin myös yhtä lailla tutkia ja nähdä maailmalla olevia ilmiöitä yrittäjyyden ja oppimisen parissa, sillä niistä voimme ottaa itsellemme opiksi. Vaikka täysin vastaavia toimintamalleja ei muualta löytyisikään, myös muualla tehdään erittäin hyvää työtä ja monia samankaltaisuuksia löytyy – yrittäjyys on kuitenkin ilmiönä maailmanlaajuinen.

Yrittäjyyskasvatus on jatkuvaa kehittämistä

En näe yrittäjyyttä ja yrittäjyyskasvatusta kuitenkaan paremmuuskilpailuna, vaan juurikin jatkuvana kehittämisenä ja asioiden eteenpäin viemisenä.

pikkuyrittäjät

Aiempaan kysymykseen vastauksena, viemmekö suomalaista yrittäjyyttä maailmalle vai haemmeko vaikutteita maailmalta Suomeen, meidän tulisi tehdä molempia. Suomessa kansainvälinen tunnustus tuo uskottavuutta siihen, että teemme hyvää työtä. Toki se tuo myös motivaatiota meille Pikkuyrittäjien parissa, kun saamme ylpeästi julistaa olevamme Euroopan parhaita.

Tärkeimpänä palkintona koen kuitenkin sen, että saamme olla tekemässä merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä valtakunnallisesti, jota arvostetaan myös kansainvälisillä pelikentillä.

Suomessa osataan kyllä yrittäjyyden parissa. Emme ehkä pidä siitä eniten ääntä, mutta tekomme toivottavasti osoittavat senkin, että voimme viedä osaamistamme myös maailmalle.

Lue myös blogisarjan kaksi ensimmäistä osaa!
Yrittäjyyteen kasvetaan tekemisen kautta
Maailmanlaajuisten työelämä- ja yrittäjyysilmiöiden parissa Houstonissa

Tomi Rytkönen
Kirjoittaja

Tomi Rytkönen

Tomi Rytkönen työskentelee yrittäjyyskasvatuksen parissa Nuori Yrittäjyys ry:llä, joka toimii yrittäjyyden kasvattiseurana luoden työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoisempia nuoria Suomeen.

Lisää aiheesta

Vieraskynä: 5 vinkkiä uramuutokseen

UKKO.fi:n vieraskynä-blogeissa eri alojen asiantuntijat kirjoittavat muun muassa yrittäjyydestä, työelämästä ja hyvinvoinnista oman erikoisalansa näkökulmasta. Tässä kirjoituksessa Muutostoimisto Tulevan Johanna Valovirta kertoo keinoja, joilla...
22.12.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.