Blogi

12.2.2020

Tilaa tekemätön työ kätevästi kevytyrittäjältä!

Työelämä on pirstaloitunut, ja erilaiset työnteon muodot samalla lisääntyneet. Kevytyrittäjyys on näistä yksi; se on joustava tapa toteuttaa itseä työnteon kautta ja toimia omilla ehdoilla. Se on myös kätevä tapa hoitaa toisen tekemätön työ – kuten olohuoneen maalaus tai aidan korjaus.

Voit hyödyntää kevytyrittäjän osaamista, kun tarvitset tekijää erilaisiin keikkahommiin; tämä on kätevää ja turvallista!

Me kaikki törmäämme arjessamme erilaisiin vastuisiin ja tilanteisiin, joiden hoitamiseen oma aika tai taidot eivät riitä. Tällainen voi olla esimerkiksi olohuoneen maalaus, puutarhan trimmaus tai asunnon viikottainen siivoaminen. Moni kuitenkin hoitaa juuri tällaisia askareita kevytyrittäjänä!

Mitä kevytyrittäjät siis tekevät?

Lyhyesti selitettynä kevytyrittäjät ovat henkilöitä, jotka tekevät erilaisia keikkatöitä ja hoitavat niiden laskuttamisen laskutuspalvelun kautta. Toiminta muistuttaa yrittäjyyttä, mutta omaa yritystä siinä ei perusteta. Kevytyrittäjä ei myöskään ole kirjanpitovelvollinen.

Toiminta sopii niille, joita oman osaamisen myyminen kiinnostaa, mutta yrittäjyys ei. Ilman byrokratiaa kevytyrittäjä saa itse keskittyä asiakashankintaan, työn suorittamiseen ja taitojensa kehittämiseen!

Kevytyrittäjyyttä harjoitetaan erilaisilla aloilla ja monin tavoin. Kokopäiväisesti sitä tekee moni projektimuotoisissa töissä toimiva; heihin kuuluvat esimerkiksi kouluttajat sekä rakennus- tai kauneusalan osaajat.

Useat kevytyrittäjät kuitenkin myyvät osaamistaan varsinaisen palkkatyönsä tai opintojensa ohessa, ja saattavat tehdä tätä vain harvakseltaan.

Tällä tavoin he hankkivat lisätienestiä ja pääsevät kehittämään taitojaan tai harjoittamaan mielihyvää tuottavaa harrastustaan. Siinä, missä jotkut myyvät vaatekorjauspalveluaan, pesevät toiset lähiseudun ikkunoita tai oikolukevat tekstejä.

Tekemätön työ tulee hoidettua helposti!

Kaipaako keittiösi remonttia, tai etsitkö meikkaajaa hääpäivääsi varten? Tarvitseeko kenties lemmikkisi hoitajaa reissusi ajaksi? Tällaisiin hommiin suostuu monesti oma tuttava, ja hän saattaa tehdä sen palkatta. “Ulkopuoliselle” osaajalle on kuitenkin yleensä maksettava korvaus, eikä sitä missään nimessä kannata maksaa pimeästi.

Kevytyrittäjyys kannattaa, sillä hyödytte siitä molemmat.

Tekemätön työ on helppo hoitaa, jos se tehdään laskutuspalvelun kautta; tämä on myös turvallisempaa. Keikasta tehdään tällöin yleensä toimeksiantosopimus, jolloin sovitusta työstä on mustaa valkoisella. Laskutuspalvelu hoitaa perinnän kevytyrittäjän puolesta, jos toimeksiantaja jättäisikin palkan maksamatta. Kevytyrittäjä on lisäksi vakuutettu keikan ajan!

maalaus tekemätön työ

UKKO.fi:n kevytyrittäjälle kuuluvat tapaturma- ja vastuuvakuutus. Tapaturmavakuutus vakuuttaa kevytyrittäjän, vastuuvakuutus taas esimerkiksi toimeksiantajan omaisuuden; jälkimmäinen kattaa toiminnan 2 miljoonaan euroon saakka vakuutusehtojen puitteissa.

Mikäli alihankinta isoilta yrityksiltä tuntuu liian raskaalta, voit työllistää tehokkaasti osaavan kevytyrittäjän!

Saatatkin tietää työllesi jo valmiiksi hyvän tekijän, jolla ei kuitenkaan ole toiminimeä. Tällöin sinun kannattaa neuvoa häntä rekisteröitymään laskutuspalveluun ja laskuttamaan tehdystä työstä sen kautta. Saatte näin kuntoon sekä vakuutukset että mahdolliset kotitalousvähennykset!

Työn teettäminen sujuu joustavasti tarpeidesi mukaan, sillä kevytyrittäjää eivät sido työajat. Voitte siis sopia toimeksiannon aikataulusta vapaasti. Itsensä työllistäjinä kevytyrittäjät ovat myös motivoituneita ja tarkkoja työnsä laadusta!

Kuinka toimeksiantosuhde toimii?

Kauttamme toimiva kevytyrittäjä sopii ehdot toimeksiantajansa kanssa, minkä jälkeen hän suorittaa työn niitä noudattaen. Työn valmistuttua kevytyrittäjä luo laskun palvelussamme, ja se lähetetään kevytyrittäjän asiakkaalle.

UKKO.fi maksaa kevytyrittäjilleen palkkaa. Kun asiakas on maksanut laskun, veloittaa UKKO.fi siitä palvelumaksun ja maksaa loppusumman kevytyrittäjän tilille.

Huomioi, että laskutuspalvelu sopii toimeksiantosuhteessa tehtäviin työsuorituksiin; kauttamme voi laskuttaa vain tällaisista. Työn laskutuksessa ei siis voi käyttää laskutuspalvelua, jos se on tehty työsuhteessa. Jos toimit toimeksiantajana, olisi sinun hyvä olla tietoinen näiden suhteiden eroavaisuuksista.

tekemätön työ

Toimeksiantosuhteen tunnusmerkkejä ovat ansiotarkoitus, yrittäjän riski ja vastuut sekä oikeus päättää siitä, milloin työ suoritetaan. Toimeksiantaja ja työnsuorittaja – eli asiakas ja kevytyrittäjä – ovat solmineet toimeksiantosopimuksen, eikä heidän välillään ole työsuhteeseen verrattavaa direktio-oikeutta. Työnsuorittajalla voi myös olla useampikin asiakas.

Kaikkien mainittujen tunnuspiirteiden ei kuitenkaan tarvitse täyttyä, jotta kyseessä on toimeksiantosuhde. Tarkemmin työsuhteen ja toimeksiantosuhteen eroista voit lukea esimerkiksi täältä!

Ota myös huomioon, että aivan kaikille aloille tai työtehtäviin toimeksiantosuhde ei sovellu. Työsuhdetta ei myöskään tule naamioida toimeksiantosuhteeksi.

Ole toki yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli sinua toimeksiantajana mietityttää jokin toimeksiantosuhteeseen liittyen! Jos sinulla taas on tarvetta työllistää useita kevytyrittäjiä, ota yhteyttä kumppanuusvastaavaamme.

Näin löydät kevytyrittäjiä!

Kevytyrittäjiä ei voi etsiä suoraan UKKO.fi:n kautta – tosin tiettyjen alojen toimijoita saattaa löytyä Viikon kevytyrittäjä -artikkeleistamme. Niistä moniin sisältyy myös linkki kyseisen kevytyrittäjän verkkosivuille tai somekanaviin!

Suurin osa kevytyrittäjistä luo itselleen kotisivut, ja niitä löydät googlailemalla. Voit etsiä eri alojen kevytyrittäjiä myös hashtagien avulla  sosiaalisesta mediasta, etenkin Facebookista ja Instagramista.

Facebookista löytyy myös esimerkiksi Kevytyrittäjyys-ryhmä, jossa voi suoraan kysellä tekijöitä keikkoihin. Moni freelancerin nimikkeellä toimiva on niin ikään kevytyrittäjä, joten tekijöitä voi huhuilla erilaisilla freelancer-palstoilla.

Älä siis edistä harmaata taloutta, vaan teetätä tekemätön työ mieluummin innokkaalla ja motivoituneella kevytyrittäjällä! Tätä kautta hän saa tärkeää kokemusta ja rohkeutta toimintansa harjoittamiseen.

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.