Blogi

17.7.2017

Työelämän kysymykset puhuttivat vahvasti Porin SuomiAreenalla

SuomiAreena

12. SuomiAreena -tapahtuma on jälleen takana päin ja viikon ajan niin poliittiset kuin yhteiskunnallisetkin keskustelut ovat hallinneet Porin katuja 74 000 kävijän voimin.  Tämän vuoden teemoina keskusteluissa toistuivat useaan otteeseen erityisesti ympäristö, ilmastonmuutos, digitalisaatio, kasvuyrittäjyys sekä työelämän murros. Myös UKKO-palvelu oli Pohjola-Nordenin kutsumana mukana SuomiAreenassa keskustelemassa kevytyrittämisestä ja siitä, mistä koko kevytyrittämisessä oikein on kyse.

Viime viikon aikana useassa keskustelutilaisuudessa pohdittiin muun muassa digitalisoitumista ja robotisoitumista sekä näiden vaikutuksia työelämään. Keskustelijat ja panelistit pohtivat, onko digitalisoituminen mennyt jo liian pitkälle ja kuinka ihmiset enää voivat työllistyä, kun perinteiset työpaikat katoavat.

Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman totesi eräässä tilaisuudessa osuvasti: “Työn muoto on muuttunut radikaalisti ja ihmiset haluavat tehdä enemmän mielekästä työtä ja muun muassa uusi tekniikka on mahdollistanut sen”. Samassa keskustelutilaisuudessa AA Sakatti Miningin projektinjohtaja Jukka Jokela  kertoi, että palvelut ja palvelujen digitalisoituminen tuovat uutta työllisyyttä Suomeen. Juuri näistä asioista kevytyrittämissä on kyse eli palvelujen tuottamisesta mahdollisimman helposti.

SuomiAreenalla

Asiantuntijat löysivät digitalisoitumisesta valtavasti potentiaalia tulevaisuuden työelämään ja selittivät, miten digitalisoitumisen myötä Suomeen on tulossa valtavasti uusia työpaikkoja suomalaisen koulutuksen ja IT-osaamisen myötä. Keskusteluissa korostettiin yhä uudelleen ja uudelleen sitä, kuinka tämä murros pitää nähdä enemmän uutena mahdollisuutena kuin uhkana.

UKKO-palvelu oli esittelemässä perjantaina Pohjoismaisen yhteistyön teltalla kevytyrittämistä; kiinnostusta riitti ja paikalla olleiden ihmisten kysymykset vaihtelivat laidasta laitaan. Moni uteli esimerkiksi, että onko laskutuspalvelussa minimi- tai maksimilaskutussummaa ja toisaalta moni ihmetteli sitä, miten helpolta ja kevyeltä kaikki kuulostaa. Helppous onkin avainasia, jota kohden meidän palvelumme jatkuvasti pyrkii sitä laskutuspalvelumme käyttäjiltä saatujen palautteiden perusteella kehittäessämme. (Vastauksena ensimmäiseen kysymykseen: Mitään minimi- tai maksimilaskutussummaahan meillä ei ole, vaan jokainen kevytyrittäjä laskuttaa juuri sen verran, kuin parhaaksi näkee.).

SuomiAreenalla

Osa teltalle saapuneesta yleisöstä oli kuullut kevytyrittämisestä ja jopa jo käyttänyt UKKO.fi-palvelua. Monia kiinnosti juuri tällainen uusi keikkatyöllistymisen muoto. Kysymyksiä herätti luonnollisesti myös eläkkeen saaminen ja toukokuussa voimaan tulleet uudet tulkinnat kevytyrittäjien eläkkeistä. Nämä uudet säädökset ovat monella tapaa selkiyttäneet kevytyrittäjien eläketurvaa.

Koska kevytyrittäminen on yhä kasvava itsensä työllistäjien joukko, on koko ajan tärkeämpää, että päättäjät saavat lisätietoa kevytyrittämisestä ja sen vaikutuksesta suomalaiseen työelämään. Mitä selvempi lainsäädäntö on, sitä rohkeammin ihmiset uskaltavat aloittaa kevytyrittämisen ja testata omia liikeideoita ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittämisen myötä ihmiset voivat riskittömästi kokeilla omia liikeideoitaan ja mahdollisesti myöhemmin perustaa kannattavan yrityksen.

Oman kokemukseni mukaan Porissa vallitsi viime viikon erittäin yrittäjäystävällinen ilmapiiri, mikä UKKO-palvelun edustajana tuntui erityisen kotoisalta, sillä palvelun tarkoitus on juuri rohkaista, kannustaa ja tukea ihmisiä kokeilemaan omia ideoitaan ja tekemään juuri sitä mitä rakastaa.

SuomiAreenalla

Markus Lyyra
Kirjoittaja

Markus Lyyra

Markus toimii UKKO.se:n maajohtajana Ruotsissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.