Blogi

28.4.2017

Työelämän sivupolkuja ei kannata väheksyä

Iltalehdessä oli sivutöitä käsittelevä juttu, jossa siteerattiin amerikkalaista liikkeenjohdon konsulttia Steve Tobakia. Tobak oli huolissaan työurien haarautumisesta useaan polkuun: sen sijaan hänen mukaansa olisi syytä keskittyä siihen, minkä osaa parhaiten.

Olen Tobakin kanssa samaa mieltä siitä, että jokaisen on syytä huolehtia omasta työhyvinvoinnistaan. Varsinkin itsenäisesti työskentelevältä se vaatii itseohjautuvuutta ja kykyä aistia oman työkuorman painavuutta.

Mutta muuten konsultin näkökulma osoittaa jonkinasteista ymmärtämättömyyttä työelämän realiteetteihin sekä pientä yksilöiden aliarviointia.

Kuten Iltalehden juttukin toteaa, on itsensä työllistäminen selvässä kasvussa. Princetonin yliopiston mukaan itsensä työllistäjien osuus työvoimasta on noussut vuosikymmenessä 10 prosentista 16 prosenttiin. Suomessa itsensä työllistäjiä on jo noin 190 000.

Osa itsensä työllistäjistä on varmasti vain hakemassa pientä lisätienestiä opiskelujen tai kokopäivätyön rinnalla. Mutta moni myös tekee sivutöitä ns. tositarkoituksella. He kokeilevat siipiään ja katsovat, voisiko unelmasta tulla totta.

Toisin sanoen kevytyrittäjän sivutyö on hyvin monille juuri se intohimo, jonka parissa he mieluiten työtuntinsa viettäisivätkin. Sivupolkuja ei siis kannata väheksyä.

Sitä varten myös UKKO.fi on olemassa: antamassa mahdollisuuden omien kykyjen kehittämiseen työmarkkinoilla helposti ja vaivattomasti.

Osalle meistä monien työtehtävien parissa ahertaminen on itse asiassa erittäin mieluisaa. Tunnen itsekin monia niin sanottuja silpputöitä tekeviä, jotka nauttivat monipuolisesta ja vaihtelua tarjoavasta toimenkuvasta.

Eikä tässäkään ole mitään tuomittavaa: itse asiassa se voi olla jopa järkevää. Työmarkkinoiden jatkuvasti muuttuessa voi monipuolinen osaaminen tarjota juuri sitä muutosturvaa, jonka avulla löytää uuden uran vaikka toinen työpolku päättyisikin.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.