Blogi

19.1.2017

Työministeri: Työttömyysturvaselvityksen ehdotuksia viedään käytäntöön

Itsensä työllistäjien työttömyysturvasta on puhuttu mediassa ahkerasti työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen julkaisemisen jälkeen. Markkinointijohtajamme Olli Kopakkalan mielipidekirjoitus aiheesta julkaistiin Helsingin Sanomissa 9.1. Kirjoituksen kärkenä todettiin, että itsensä työllistäjien työttömyysturvaa tulee parantaa, sillä yhä suuremman ihmisjoukon toimeentulo koostuu – joko omasta tahdosta tai pakon sanelemana – useasta purosta.

Samana päivä HS julkaisi myös Nina Nores-Syväsen kirjoituksen, jossa hän kuvaa, kuinka aktiivisuus työnhakijana on aiheuttanut ainoastaan vaivaa, odottelua ja ansion menetyksiä. Nores-Syvänen kertoo opiskelleensa ja tehneensä keikkatöitä työttömyyden aikana: “Olin kuvitellut, että työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, jos työtön ei hakeudu aktiivisesti töihin tai pyri muuten edistämään työllistymistään. Omalla kohdallani työttömyysturvan menettämisen riski on tähän mennessä ­ollut opintojen ja työnteon vuoksi, eli vain siksi, että olen ollut aktiivinen.”

Tänään torstaina 19.1. oikeus- ja työministeri Jari Lindström kirjoitti Helsingin Sanomissa, että työttömyysturvajärjestelmän tulisi kaikissa tilanteissa kannustaa työntekoon sekä olla selkeä ja oikeudenmukainen. Kirjoituksessaan ministeri kertoo myös, että hallitus päätti viime viikon kilpailukykytyöryhmässä edistää selvityshenkilöiden joulukuisessa selvityksessä esittämiä ehdotuksia. Näillä ehdotuksilla ministeri tarkoittaa erityisesti työttömänä aloitetun yrittäjämäisen työn pitämistä automaattisesti sivutoimisena ensimmäisen neljän kuukauden ajan ja näin oikeus työttömyysetuuteen säilyisi. Yrittäjämäisestä toiminnasta kertyneet tuloa kuitenkin huomioitaisiin maksettavan työttömyysetuuden määrässä.

Ministeri Lindströmin mukaan “hallitus arvioi yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta koskevaa ehdotusta ­yhteistyössä keskeisten työelämän järjestöjen kanssa helmikuun loppuun mennessä”. Tämä tarkoittaa, että jos ehdotus toteutetaan, tehdään varsinainen lainvalmistelu kuluvan kevään aikana, ja jos eduskunta hyväksyy muutokset, voisi laki tulla voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.