Blogi

17.12.2015

Uusi Työttömyysturvalaki meni läpi – mitä se tarkoittaa Kevytyrittäjälle?

tyottomyysturvalaki

Hallituksen esitys 94/2015 työttömyysturvalakia koskevista muutoksista hyväksyttiin 15.12. eduskunnassa.

Olimme mukana antamassa oman lausuntomme, jossa esitimme, että kevytyrittäjät katsottaisiin työttömyysturvassa palkansaajaksi. Meidän ja lukuisien ammattijärjestöjen ponnisteluista huolimatta laki meni läpi hallituksen esityksen mukaisena.

Mikä muuttuu?

Tulevan lakimuutoksen myötä aiemmin omassa työssä työllistyviksi katsotut kevytyrittäjät määritellään jatkossa työttömyysturvan osalta yrittäjiksi. Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2016.

Yrittäjäksi luokittelu ei kuitenkaan lain valmistelijoiden mukaan vaikuta TE-toimistojen arvioon siitä, onko työ ollut sivu- vai päätoimista. Jos toiminta on sivutoimista, voi kevytyrittäjällä edelleen olla mahdollisuus soviteltuun päivärahaan.

Yrittäjyyden sivutoimisuuden arvioimisen kannalta merkityksellistä on työn vaatima työmäärä, eikä siitä saatavan palkan määrä. Mikäli työmäärä ei estä kokoaikatyön vastaanottamista, voidaan yrittäjyys katsoa sivutoimiseksi.

Me emme tee päätöksiä työttömyysturvan suhteen, joten suosittelemme aina olemaan yhteydessä TE-toimistoon ennen töiden laskuttamista, mikäli olet aikeissa hakea työttömyyskorvausta.

Miten me UKKO.fi:ssä voimme auttaa?

Helpottaaksemme työttömyysturva-asioiden selvittämistä, olemme koonneet UKKO.fi-hallintapaneeliin perustiedot siitä mihin korvauksiin saatat olla oikeutettu ja millä perustein TE-toimisto arvioi tilannettasi.

Voit saada työttömyyskorvausta tai soviteltua päivärahaa esimerkiki seuraavissa tilanteissa:

 • Toiminta on sivutoimista
 • Toiminta on päättynyt
 • Olet palkansaajaan rinnastettava yrittäjä

Näiden tukien ja korvauksien saamista varten teemme pyynnöstäsi sopimuksen ja todistuksen toimeksiannoistasi. Palkkatodistukset ovat ladattavissa suoraan omasta hallintapaneelistasi.

Klikkaa tästä ja tutustu työttömyysturva-dokumentteihin hallintapaneelissa.

Positiivista

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lisäsi mietintöönsä edellytyksen siitä, että TE-toimistojen käytäntöjä on mitä pikimmin yhtenäistettävä. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa TE-toimistojen päätökset ovat yhä paremmin ennakoitavissa, eivätkä ne vaihtele paikkakuntien tai käsittelijöiden mukaan.

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Sivutoiminen yrittäjänainen läppärin kanssa

Mitä on sivutoiminen yrittäjyys?

Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa perehdymme mm. siihen, kuka on sivutoiminen yrittäjä, onko sivutoiminen yrittäjä...
11.5.2020 Lue lisää »

Kommentit

 1. JP sanoo:

  “Tulevan lakimuutoksen myötä aiemmin omassa työssä työllistyviksi katsotut kevytyrittäjät määritellään jatkossa työttömyysturvan osalta yrittäjiksi. Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2016.”

  Osaisiko joku vastata sitten seuraavaan kysymykseen:

  Jos kerran kevytyrittäjät luokitellaan yrittäjiksi, onko kevytyrittäjällä oikeus yrittäjän ansiosidonnaiseen turvaan?

  1. Saara Teirivaara sanoo:

   Moikka JP!

   Mikäli maksat YEL-maksuja yli 12 564 € ylittävien tulojen perusteella, on silloin mahdollista
   liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja alkaa kerryttää työssäoloehtoa sinne. Oman TE-toimistosi virkailijan kanssa kannattaa myös selvittää, josko voisit harjoittaa ns. “kokeilevaa yrittäjyyttä”. Tällöin voit yritystoiminnan ohella kuulu 18 kk ajan palkansaajien työttömyyskassaan ja nauttia samalla soviteltua ansiosidonnaista päivärahaa.

   Olemme viikko sitten julkaisseet myös uuden oppaan “Kevytyrittäjän sosiaaliturva 2017” ja sen voi ladata veloituksetta luettavaksi täältä. Jaamme oppaassa tämän hetkistä tietoa eri etuuksiin ja tahoihin liittyen – kannattaa siis kurkata!

   -Saara

 2. Jani sanoo:

  Käsitin Oulun työvoimatoimistosta tiedustellessa että myös sivutoimisena voi markkinoida toimintaansa kotisivujen avulla. Asia voi olla silloin toinen jos sivusto on sellainen josta selvästi näkee että toiminnassa työllistyy myös ns. työttömänä ollessaan. Olettaisin että vaikkapa verkkokauppasivuston pitäminen voidaan katsoa sellaiseksi.

 3. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Juha,

  palkasta maksetaan TyEL-maksu. Lakimuutos koskee ainoastaan työttömyysturvaa, jonka osalta kevytyrittäjät määritellään jatkossa yrittäjiksi.

  -Sanna

 4. Juha Evesti sanoo:

  Jos minut rinnastetaan palkanmaksun yhteydessä yrittäjään, onko silloin sovellettava yrittäjäeläkelainsäädäntöä? Jos näin on niin on otettava huomioon se että yritystuloissa on alaraja jonka alle jäävästä työtulosta ei tarvitse maksaa yrittäjäeläkemaksua, -tietääkseni. Eli sovellatteko YEL vai TEL lakia palkanmaksussa?

 5. minä sanoo:

  Sivutoimisen yrittämisen ehtona ettei markkinoi työtänsä. Toisin sanoen työttömyysturvan ehtona on ettei koita saada työtä. Tuntuu taas hieman järjettömältä tää touhu.

  1. Peter sanoo:

   Etteikö saisi markkinoida itseään ja/tai osaamistaan? Ottaisin mielelläni vastaan tietoa mistä tämäkin löytyy mustana valkoisella.

 6. Kalle Alho sanoo:

  Ymmärsinkö oikein: jos työskentelee osuuskunnassa päätoimisesti, MUTTA on työsuhteessa osuuskuntaan (jossa on yli 7 jäsentä), niin on (voi olla) edelleen oikeutettu työttömyysturvaan?

 7. Matti Kiviharju sanoo:

  Minä olen työkyvyttömyyseleäkkellä ja tämä ei koske näin ollen minua. Saan eläkettä jos en tienaa yli 740 € / kk. Mutta tämä tarkoittaa, että minun pitää perustaa Toiminimi ja nostaa n. 600 € / kk ettei minun tarvitse maksaa YEL:llä koska minun liikevaihdolla ei ole varaa maksaa n. 600 € / kk minimiä. Loput rahat minun on tuhlattava yrityksen kuluhin ja ammatinharjoittamiseen tarvittaviin työvälineisiin tai muuten menetän eläkkeen.

 8. Antti Kiviranta sanoo:

  Kiitos asiantuntevasta ja lakimuutosta hyvin selventävästä blogista.

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.