Blogi

1.6.2020

Uusi videosarja: Aatu ja kevytyrittäjät koronan keskellä

Sarjassa kevytyrittäjämme Aatu Itkonen haastattelee kolmea muuta kevytyrittäjäämme etäyhteyden kautta. Hän selvittää, kuinka nämä ovat saaneet ylläpidettyä liiketoimintaansa koronan keskellä.

Katso videot selaamalla alaspäin!

Taikurina, juontajana ja puhujana toimiva Aatu on tehnyt kevytyrittäjistämme aiemminkin videosarjan nimellä Kevytyrittäjyys Talkshow. Nyt hän totesi, että negatiivissävyisen koronauutisoinnin keskeltä tulisi nostaa esiin myös positiivisia, innostavia kertomuksia.

Aatu ryhtyi jälleen tuumasta toimeen, ja lopputuloksena on kolmiosainen Aatu ja kevytyrittäjät koronan keskellä. Inspiroidu Juuson, Pirittan ja Katjan kertomasta ja kuule heidän vinkkinsä korona-ajasta selviytymiseen sekä oman uran kehittämiseen!

Jakso 1 – Juuso Korhonen: Kevytyrittäjyys onnistuu päivätyön ohessa

Juuso toimii finanssialan päivätyönsä lisäksi kevytyrittäjänä tarjoten digimarkkinoitipalveluita yksityishenkilöille ja erilaisille yrityksille. Idea kevytyrittäjyyteen tuli, kun muuan asiakas kyseli Juuson kiinnostusta toimialaan liittyvän työkeikan suorittamiseen, ja tälle työlle oli keksittävä hinta.

Kysyntää Juuson töille on ollut paljon poikkeusolojen aikana. “Ihmisiä kiinnostaa, miten digitaalista markkinointia nyt tehdään, koska se on noussut tärkeään asemaan.”

“Kun pandemia alkoi, monen yrittäjän, yrityksen ja työntekijän työnteon tyyli muuttui aika paljon. Moni on kiinnostunut siitä, miten me tehdään liiketoimintaa verkossa.”

Hän kertoo aikovansa jatkaa sivutöitään jatkossakin: “Teen ilta-, viikonloppu- ja keikkatöitä niin paljon kuin aikataulu antaa päivätyön yhteydessä myöten.”

“Yrittäjän vapaus, vastuu ja mahdollisuudet kiinnostavat – sekä se, millainen urapolku tästä voisi tulla. Katsotaan, olisiko tästä mahdollista tehdä ihan kunnon yrittäjän uraa!”

“Olen huomannut, että hakiessani uutta asiakkuutta – ja sanoessani, että minua ei tarvitse palkata, vaan voin tehdä heille niin sanotusti yrittäjänä töitä – on yllättävän moni firma ollut siitä kiinnostunut. Minä saan vähän lisätöitä, ja yritys saa kokeilla palveluitani matalalla kynnyksellä.”

Juuso toteaa, että etätoimistolla ollessa työpäivistä on hyvä tehdä mahdollisimman tavanomaisia; tämä onnistuu normaalien arkirutiinien avulla.

“Haluan ainakin valtaosana päivistä laittaa puhtaan paidan päälleni ja tehdä lyhyen kävelyn, ja aloittaa sitten työt – kuten tekisin myös silloin, jos menisin toimistolle töihin.”

“Toinen on se, että kun ei ole kohtaamisia – ihmisiä ei näe käytävillä eikä kenenkään kanssa käy kahvilla – niin joko soittaa, tekstaa tai laittaa viestiä Slackissa tai somessa potentiaaliselle työkaverille. Näin sitten saa keskustelusta uuden idean, joka antaa buustia loppupäivään tai -viikkoon!”

Jakso 2 – Piritta Sipola: Itsetutkiskelu on lisääntynyt koronan keskellä

Piritta tekee kevytyrittäjänä intuitiivista parantamista ja muita henkiseen hyvinvointiin liittyviä toimia. Hän oli myös Viikon kevytyrittäjämme huhtikuussa!

Asiakaskuntaan kuuluu hänen mukaansa ihmisiä laidasta laitaan. “Periaatteessa siihen kuuluvat kaikki, jotka ovat kiinnostuneita löytämään oman potentiaalinsa ja syventämään sitä, kuka minä olen.”

“Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen ja se, että saan olla heidän kanssaan vuorovaikutuksessa ja toimia heidän herättelijänään!”

Pirittalla on riittänyt töitä myös koronan keskellä, ja ne ovat jopa hieman lisääntyneet. Hän toteaa, ettei ole kovin yllättynyt tästä – ihmisethän ovat kiinnostuneita voimaan hyvin.

“Kun tulee tällainen kriisitilanne ja esiin nousee monenlaisia pelkoja, se pistää ihmisen myös omien juuripelkojensa äärelle.”

Piritta kertoo myös, että hänen alaansa kohdistuu jonkin verran ennakkoluuloja. Siihen toki kuuluu mystisyyttä, mutta myös maallinen puoli: tunnepuolen käsittely ja erilaisten asioiden selkeyttäminen. Tästä ihmiset ovat innostuneita enenevässä määrin.

“Vallitseva tilanne aiheuttaa ihmiseille runsaasti mietittävää ja huolta. Tässä on se positiivinen puoli, että ihmiset ovat alkaneet kääntyä sisäänpäin.”

Piritta neuvoo, että luontoon meneminen on erinomainen tapa rentoutua myös näinä aikoina:  “Se on paikka, joka parantaa hyvin syviltä tasoilta. Se rauhoittaa, lievittää stressiä ja avaa luovuutta!”

Jakso 3 – Katja Lammela: Aktiivinen verkostointi kannattaa

Sisustaja- rakentajana ja maalarina toimiva Katja oli hänkin keväällä Viikon kevytyrittäjämme. Koronatilanne ei ole hänelläkään vaikuttanut töiden määrään, mutta sen toteutukseen kyllä.

Rakennustyömaalla koronaa ei Katjan mukaan huomaa, vaan työt toimivat siellä kuten ennenkin. Hän toteaa rakentamisen olevan alue, jota ei koronan keskellä voi pysyttää – joskin tilannetta helpottaisi varmasti se, että kaikki eivät olisi työpaikalla yhtä aikaa.

“Suomessa täytyy rakentaa; täällä Tampereellakin on paljon rakennusprojekteja ja uudisrakentamista on koko ajan.”

Yksityisten asiakkaiden suhteen hänen on kuitenkin pitänyt olla varovainen – etenkin, jos asiakas on ollut iäkkäämpi henkilö: “Mielelläni toivon, että asiakas ei olisi paikalla. Onhan tämä haasteellista –  täytyy visioida, miten teet työsi ilman, että kukaan siitä loukkaantuu.”

Poikkeustilanteen aikana moni on voinut vetäytyä kotiinsa ja jatkaa töitään etänä. Katjan työssä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

“Siksi lähdin kevytyrittäjäksi; tässä ei ole niin paljon sellaista uhkaa tai pelkoa, kuin yrittäjänä olisi!”

“Mä olen aina tykännyt rakentaa kaikkea mahdollista. On oikeastaan mun ex-miehen ansiota, että olen lähtenyt rakennusalalle.”

Katja kertoo innostuksensa rakennusalaa kohtaan alkaneen, kun hän teki remonttia entisen miehensä kanssa. Kun miehen pinna alkoi töiden aikana kiristyä, ehdotti Katja, että tämä pitäisi taukoa ja hän jatkaisi hommia.

Rakennusalaan liittyviltä stereotypioilta ja ennakkoluuloilta Katja ei ole voinut välttyä: “Esimerkiksi laatoitustöihin odotetaan laattamiestä, ja kun minä tulen paikalle, kysytään, että koska se mies tulee. No hei – se olen minä”, hän nauraa.

Monesti Katja saa kuitenkin asiakkailtaan suoraa palautetta työstään ja siitä, kuinka hienoa on, että naisetkin toimivat kyseisissä töissä.

Katja suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Hänen suunnitelmanaan on rakentaa kuluvan vuoden ajan “pohjaa” tuleville töilleen.

“Olen hankkinut yhteistyökumppaneita ja käynyt paljon messuilla puhumassa ja esittelemässä itseni.”

Hän käy mielellään alansa messuilla – kuten Habitaressa – vain silläkin ajatuksella, että niissä voi verkostoitua; hän juttelee ihmisten kanssa, esittäytyy ja jakaa käyntikorttiaan. Katja toteaa, ettei ihmisillä välttämättä ole tarvetta hänen palveluilleen tai yhteistöille juuri sillä hetkellä, muuta tulevaisuudessa tuttavuuksista ja verkostoitumisesta on hyötyä.

“Tämä on oikeasti poikinut töitä!”

Kuinka koronatilanne on vaikuttanut sinun töihisi? Onko sinulla hyviä vinkkejä uran kehittämiseen itsensä työllistäjänä? Jaa kokemuksesi kommentoimalla alle!

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.