Blogi

22.10.2020

Vieraskynä: Oman osaamisen tunnistaminen ja sen hyödyntäminen

Meillä kaikilla on taitoja ja intohimoja, ja usein niillä on myös mahdollista työllistää itsensä. Vieraskynäkirjoittajamme Emilia Olkoniemi kertoo, kuinka omat vahvuutensa ja arvonsa voi löytää ja kuinka niitä on mahdollista hyödyntää työelämässä.

Suurin osa ihmisistä käyttää monta tuntia päivässä työntekoon, joko työntekijänä tai yrittäjänä. Koska työ on yksi suurimpia osa-alueita elämässä, kannattaa omien vahvuuksien ja arvojen ääreen pysähtyä. Ei ole yhdentekevää, pääseekö työssä toimimaan omien vahvuuksien parissa ja niiden periaatteiden mukaan, joita pitää omassa elämässä tärkeänä.

Jos työ koostuu omien heikkouksien osa-alueista ja yrityksen arvotkin sotivat omia vastaan, voi hyvinvointi olla koetuksella. Kun omat vahvuudet ja arvot on tiedoissa, voi näitä ominaisuuksia harjoittaa töissä tai vielä paremmin yrittäjänä.

Perustuksena itsetuntemus

Itsetuntemus on avainasemassa omien vahvuuksien hyödyntämisessä. Itsetuntemus käsitteenä on laaja ja se voidaan määritellä monin eri tavoin näkökulmasta riippuen. Itsetuntemusta voidaan pitää inhimillisenä kasvuna ja henkisenä kehityksenä, jonka avulla voidaan ymmärtää omaa toimintaa ja syventää elämän merkityksellisyyttä.

Itsetuntemus voidaan määritellä myös hieman konkreettisemmin: se on omien kykyjen, heikkouksien, vahvuuksien ja ajatusten ymmärtämistä sekä tuntemista.

Jos omien vahvuuksien ja heikkouksien selvittäminen tuntuu vaikealta, yksi keino on tehdä itsestä ja omasta osaamisesta liiketaloudesta tuttu SWOT-analyysi. SWOT-analyysiin listataan vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Seuraavat apukysymykset voivat selkeyttää omia vahvuuksia ja kehittymisen kohteita konkreettisella tasolla:

  • Mitä nautit tehdä? Mikä tekeminen tuottaa sinulle iloa?
  • Mikä tekeminen puolestaan tuntuu raskaalta ja vaikealta? Millaiset asiat eivät kiinnosta sinua?
  • Milloin sinulle on sanottu ”oletpa hyvä tässä” tai ”olet hyvä asiassa x”?
  • Mitä harrastat? Miksi harrastat juuri tätä asiaa? Mikä siinä on kiinnostavinta ja antoisinta?

Arvoista suuntaviivoja

Arvot ovat periaatteita ja hyvänä pidettyjä asioita, joiden mukaan haluaa elää. Jokaisella ihmisellä on omat ainutlaatuiset arvonsa, joiden mukaan eläminen lisää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Henkilökohtaiset arvot kertovat, mikä elämässä on pohjimmiltaan tärkeää.

Itselle tärkeät arvot on hyvä tunnistaa, koska niiden avulla voi suunnistaa kohti itselle sopivampaa elämää. Arvojen mukaan eläminen lisää yleistä hyvinvointia ja todennäköisyyttä toimia itselle sopivassa työympäristössä ja -tehtävissä. Arvot selittävät paljon myös sisäisen motivaation lähteitä.

Oman osaamisen tunnistaminen

Kun omat arvot, motiivit ja vahvuudet on selvillä, itselle sopivat työmahdollisuudet kirkastuvat. Yrittäjänä on mahdollista päättää yrityksen toimintaperiaatteet, eli arvot, juuri sellaiseksi kuin itse haluaa.

Yrityksen arvot kannattaa luonnollisesti määritellä omien henkilökohtaisten arvojen pohjalta. Tällöin oman osaamisen, vahvuuksien ja sisäisen motivaation hyödyntäminen ovat yritystoiminnan kulmakiviä ja oman toiminnan takana voi seisoa.

Rohkea kokeilu hyödyttää aina!

Osa vahvuuksista saattaa jäädä pimentoon omien odotusten ja olettamuksien vuoksi. Konkreettinen kokeilu mahdollistaa piilevien kykyjen esiintuonnin ja toisaalta selkeyttää niitä osa-alueita, jossa omat vahvuudet eivät pääse esiin. Omia ideoita voi kokeilla helposti esimerkiksi kevytyrittäjänä.

Moni UKKO.fi:n kevytyrittäjä on päässyt harjoittamaan intohimojaan ja kokeilemaan taitojaan toimintansa kautta. Näin he ovat jopa löytäneet uutta suuntaa uralleen. Jos olet itsekin kiinnostunut tuomaan omat erityiskykysi ja arvosi urapolullesi, kokeile kevytyrittäjyyttä! Alta klikkaamalla pääset tutustumaan palveluumme maksutta.

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Tutustu myös kevytyrittäjiemme kokemuksiin:

Hyvinvointineuvoja Jake Vilmusenaho: “Meille jokaiselle on joku oma juttu, kun lähtee vaan tutkimaan syvemmin itseään ja sitä mistä pitää.”

Valokuvaaja Matilda Komulainen: “Olen aina ollut luova”

Joogaohjaaja Henriikka Konki: “Voin olla täysin oma itseni tehdessäni tätä työtä!”

Emilia Olkoniemi
Kirjoittaja

Emilia Olkoniemi

Emilia on työnhakuvalmennusta tekevä kevytyrittäjämme, joka on perustanut toiminnalleen Työkit-nimisen palvelun. Päivätöissään hän toimii asiakaspalvelun ja markkinoinnin tehtävien parissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.