Blogi

9.9.2020

Vieraskynä: Pätevyyksistä kilpailuetua kevytyrittäjälle

Jotta kevytyrittäjä voisi menestyä työssään parhaalla mahdollisella tavalla, on hänen pätevyytensä oltava kunnossa ja tietotaitonsa ajan tasalla. Tässä blogissa kerrotaan, miksi lisäkouluttautuminen kannattaa ja kerrotaan kumppanimme Alertumin tarjoamista hyödyllisistä koulutuksista!

Kevytyrittäjä voi alasta ja toimintansa luonteesta riippuen kohdata monenlaisia työllistymiseen liittyviä haasteita. Tarve kevytyrittäjyyteen on noussut muun muassa yksittäisistä keikkatöistä, joiden laskutukseen toimeksiantaja on vaatinut laskua, ja jotka myöhemmin ovat kasvaneet merkittäväksi tulonlähteeksi – jopa päätyöksi.

Haasteet voivatkin tulla vastaan siinä vaiheessa, kun kevytyrittäjyydestä tulee se tärkein leivän lähde, ja työtä pitäisi riittää tasaisena virtana tai jatkuvina urakoina. Tällöin kevytyrittäjän on luotava luottamuksellisia suhteita asiakasverkostoonsa sekä erottua muiden palveluiden ja tuotteiden toimittajista hankkiakseen uusia asiakkaita.

Ammattiosaaminen ja pätevyydet tehdä tilattavia töitä erottavat parhaimmillaan työntarjoajat toisistaan. Osaamisen puutteiden vuoksi kevytyrittäjä voi kuitenkin menettää mahdollisuutensa kamppailla tarjolla olevista töistä.

Ammattitaito koostuu monesta eri tekijästä, ja sinä olet ammattilainen omalla alallasi.

Pätevyyskoulutuksissa saat täydennettyä ammattitaitoasi osa-alueilla, joilla tilaajat vaativat yleisesti hyväksyttyä tai muuten hyväksyttävää todistusta työtä suorittavan henkilön kompetenssista suorittaa työtä tehokkaasti, turvallisesti ja kenties jopa työn ympäristöhaitat huomioiden.

Kouluttautumalla kevytyrittäjä voi saavuttaa

 • uutta osaamista ja vanhentuneen tiedon päivittämistä
 • edellytykset suorittaa työtä pätevyysvaatimuksen myötä
 • etulyöntiaseman työtehtävän saamisessa
 • oman toiminnan jatkuvuuden turvaaminen työtapaturmien ja ammattitautien riskin pienentyessä
 • ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivät monen tarpeellisen tai jopa vaaditun pätevyyskoulutuksen yhteydessä – kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Suorittavaa työtä tekevältä kevytyrittäjältä vaaditaan pätevyyksiä eri perustein. Pätevyydet voivat olla tilaajavaatimuksia, pohjautuen esimerkiksi tilaajan omaan laatujärjestelmään, riskienhallintaan tai hallinto-ohjeistukseen.

Pätevyyksistä kilpailuetua kevytyrittäjälle

Erilaisten pätevyysvaatimusten taustalla voivat olla myös lainsäädäntö tai vakuutusyhtiöt, jolloin pätevyysvaatimukset saattavat olla kirjattuina jopa sopimusehdoissa. Osoittamalla osaamisesi ja ammattipätevyytesi oletkin monella alalla askelta lähempänä työllistyä uusissa projekteissa!

Alla esimerkkejä koulutuksista, joista saatava pätevyys mahdollistaa ja edesauttaa kevytyrittäjän työskentelyä osoitettua osaamista vaativissa tehtävissä:

 • Työturvallisuuskoulutus – Yleistynyt vaatimus yhteisillä työpaikoilla työskentelyä varten, etenkin rakennusalalla.
 • Tulityökoulutus – Tulitöitä tekevät ja jälkivartioivat sekä tulityöluvan myöntäjät
 • Alkusammutuskoulutus AS1 – Minimivaatimus mm. monilla tehdas- ja teollisuusalueilla työskentelemiselle
 • Ensiapukoulutukset – Vähintään työpaikkaselvityksen mukainen ensiapukoulutettujen määrä työpaikoilla. Voidaan vaatia myös alihankkijoilta joissain tehtävissä
 • Trukkikorttikoulutus – Lainsäädäntö edellyttää trukinkuljettajan perehdyttämisen
 • Sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS6002 – Pakollinen koulutus sähkötöitä Suomessa tekeville
 • Tieturva 2 -koulutus – Väylä:n edellytys tietöiden suunnittelu-, tarkastus-, ja vastuuhenkilöiltä
 • Ratatyöturvallisuuskoulutus – Väylän edellytys kaikissa Väylän tilaamissa tai hyväksymissä ratatöissä, rata-alueilla liikuttaessa sekä rautatieinfran ja siihen kuuluvien laitteiden parissa työskenteleviltä
 • Kasvinsuojelukoulutus – Ammattikäyttöön tarkoitettujen kasvinsuojeluaineiden myyjillä ja käyttäjillä tulee olla lakisääteinen hyväksytty kasvinsuojelukoulutus
 • Hygieniapassi – Tarvitaan töissä, joissa käsitellään pakkaamattomia sekä helposti pilaantuvia elintarvikkeita
 • Alamieskoulutus (taakankiinnittäjä ja merkinantaja) – Alamieheltä vaaditaan työnantajan kirjallinen lupa

Alertum Oy on UKKO.fi:n kotimainen koulutuskumppani turvallisuus- ja pätevyyskoulutuksissa. Edellä mainituista koulutuksista useimmat järjestetään Alertumilla luokkahuonekoulutusten lisäksi myös webinaareina sekä ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivinä, joita voit tarvita kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden ylläpitämisessä.

Tutustu pätevyys- ja korttikoulutuksiin täällä!

Tuomas Liukkonen
Kirjoittaja

Tuomas Liukkonen

Tuomas Liukkonen on Alertum Oy:n toimitusjohtaja.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.