Blogi

27.11.2017

Sveitsistä Suomeen ja palkkatyöstä kevytyrittäjyyteen – Julienin tarina

Viikon Kevytyrittäjä Julien

Kuka olet?

Hei, olen Julien, 37-vuotias graafinen suunnittelija Keravalta. Muutin Sveitsistä Suomeen noin 12 vuotta sitten.

Entisten työnantajien kautta olen tehnyt töitä suurimmalle osalle Suomen isoimmista yrityksistä ja freelancerina mm. Otavalle, KONEelle, Pentagon Designille ja Qreformille.

Teen edelleen satunnaisesti töitä myös sveitsiläisten yritysten ja pienorganisaatioiden kanssa.

Mitä teet?

Minulla on laaja osaaminen graafisen suunnittelun alalla; pystyn toteuttamaan laadukkaasti kaikkea brändeistä kuvituksiin ja animaatioista käyttöliittymiin sekä digitaalisessa että printtiympäristössä. Pyrin olemaan enemmän ns. yhden miehen studio kuin yhden tempun mies!

Suunnittelussa minua kiinnostaa sekä projektikokonaisuuden yhtenäisyys että pienten yksityiskohtien säätäminen.

Viikon Kevytyrittäjä Julien

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olin edellisessä työpaikassani 11 vuotta, jossa viimeisinä vuosina lukemattomat yt-neuvottelut seurasivat toisiaan. Vaikka työhistoriani oli moitteeton, viime heinäkuussa oli kuitenkin minun vuoroni lähteä, kun ko. yritys päätti ulkoistaa riskit palkkaamalla mieluummin freelancereita kuin vakituisia työntekijöitä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään samaan aikaan kuin vaimoni ja lapsemme, ja syömme yhdessä aamupalan. Sen sijaan, että lähtisin autolla vaimoni kanssa toimistolle (olimme pitkään samassa työpaikassa), jään olohuoneeseen, laitan tulemaan toisen kahvin ja käynnistän Macin. Minulla on aina välillä palavereita pääkaupunkiseudulla, mutta muuten olen suurimman osan ajasta kotona. Pidän huolen siitä, että vaikka teen töitä kotoa käsin, minulla on säännölliset työajat. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset lähtevät kouluun, aloitan työt, ja lopettelen hommat, kun perhe on taas illalla kotona.

Jaan työpäiväni eri asiakasprojektien kesken prioriteettien mukaan. Mikäli saan työt tehtyä nopeasti, käytän ns. ylimääräisen ajan uusien taitojen opiskeluun, alatietouden ylläpitämiseen, tai sitten vaikka ulkoiluun! Viime aikoina olen esimerkiksi keskittynyt paljon 3D-osaamiseni kehittämiseen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että rakastan sitä mitä minä teen. Kuvittaminen, ja myöhemmin graafinen suunnittelu, ovat aina olleet minulle intohimoja.

Freelancerina on myös tosi hienoa se, että pystyn vaikuttamaan siihen itse, miten paljon tienaan. Edellisessä työpaikassani huomasin aika nopeasti, että huolimatta siitä, miten paljon työtä teen ja miten paljon uusia ideoita ja konsepteja keksin (joskus omallakin vapaa-ajalla), ei ikinä tullut bonuksia eikä palkankorotusta. Nyt pystyn vaikuttamaan siihen enemmän.

Viikon Kevytyrittäjä Julien

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Moni haluaa keskittyä vain yhteen suunnittelulajiin ja löytää oman “nichensä”, mutta itse yritän pysyä laajemmin perillä siitä, mitä tapahtuu design-alalla. Olen aiemmin vähän koodannutkin, ja tehnyt vähän myös 3D:tä. Molemmat kiinnostavat edelleen, ja 3D-osaamisen kanssa olenkin ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime aikoina.

 Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Vaikka seuraavan kuukauden palkka näyttää muhkealta, älä unohda, että pitää koko ajan tehdä työtä sen eteen, että seuraavankin kuukauden palkka on tarpeeksi iso. Muutenkaan ei kannata odottaa, että projektit tulevat helposti itsestään. Sen sijaan kannattaa olla jatkuvasti aktiivinen ja tarvittaessa “pommittaa” ihmisiä, joilta voisi saada työtä,  meilitse ja puhelimitse, vaikka se välillä vähän epämukavalta tuntuisikin! Kyllä ne projektit joskus tulevat.

Kannattaa myös varautua henkisesti siihen, että takapakkeja voi tulla ja projekteja jää saamatta, joten säästäminen hyvinä kuukausina on aina hyvä idea. Täytyy myös jaksaa uskoa itseensä ja osaamiseensa, ja haastaa omia taitoja.

Julienin nettiportfolion löydät täältä. Käy vapaasti katsomassa mitä sieltä löytyy!

Rekisteröidy!

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Saara Teirivaara
Kirjoittaja

Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Tarja sanoo:

  Hei,
  hankkiiko tässä kevytyrittäjä-mallissa palkansaaja itse asiakkaansa ja palkan maksajan vai hankitteko te työntekijälle asiakkaita?

  1. Saara Teirivaara sanoo:

   Hei Tarja!
   Kiitos kommentista! Kevytyrittäjä-malli mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan, eli vaikka palkanmaksuun ja laskutukseen liittyvän byrokratian ja paperityöt hoidamme me, asiakkaiden hankinta ja oman työn markkinointi ja hinnoittelu on kevytyrittäjän itsensä päätettävissä.

   Olemme kuitenkin kirjoittaneet erilaisia oppaita ja kursseja kevytyrittäjiemme tueksi, mm. juuri hinnoitteluun, asiakashankintaan ja markkinointiin liittyen. Ne löydät kootusti tältä sivulta: https://www.ukko.fi/kurssit-ja-kirjat/ . Kaikki materiaali on ladattavissa veloituksetta omaan käyttöön.

   -Saara

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.