Blogi

16.5.2018

Yhdistelmävakuutus viivästyy – itsensä työllistäjien työttömyysturvauudistusta saadaan odottaa

yhdistelmävakuutus

Alkuperäisen aikataulun mukaan itsensä työllistäjien työttömyysturvan parantavan niin sanotun yhdistelmävakuutuksen piti tulla voimaan ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministerin Pirkko Mattilan mukaan uudistus on kuitenkin viivästymässä.

Yhdistelmävakuutuksessa itsensä työllistäjät voisivat yhdistellä yrittäjä- ja palkkatuloja ja parantaa näin sosiaaliturvaansa. Uuden työnteon muotojen ja erilaisten pätkätöiden ja eri työmuotojen yhdistelmien suosion kasvaessa tulisi yhdistelmävakuutus tarpeeseen. Arvioiden mukaan tätä uudenlaista työttömyysvakuutusta voisi käyttää jopa 100 000 itsensä työllistäjää.

Yhdistelmävakuutusta valmisteltu jo kaksi vuotta

Uudistusta on valmisteltu jo kaksi vuotta. Yhdistelmävakuutuksen valmistelua ehdottivat vuonna 2016 Jari Lindströmille luovutetussa selvityksessä Akavan silloinen työelämäjohtaja Maria Löfgren ja Suomen yrittäjien työmarkkinapäällikkö Harri Hellstén.

Selvityksen jälkeen asiaa valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa aiheesta laadittiin jatkomuistio, jonka tavoitteena on ollut kartoittaa palkkatyön ja yritystoiminnan työttömyysturvan perusteeksi yhdistämisen mallia ja kustannuksia. Muistio oli myös lausuntokierroksella, joka umpeutui kuluvan vuoden maaliskuussa. Saatujen lausuntojen perusteella uudistuksessa on vielä paljon hiomista.

ministeri Mattila Yhdistelmävakuutus

Ministeri Pirkko Mattila. (Kuvaaja Laura Kotila, kuvankäyttöoikeus valtioneuvoston kanslia.)

Tällä viikolla se siirtyi virkamiehiltä ministeriryhmälle, johon Mattilan lisäksi kuuluvat sisäministeri Kai Mykkänen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Ministeri Mattila lupaakin, ettei uudistusta ole unohdettu.

”En voi kiistää viivästymistä, mutta ei tätä ole haudattukaan.”

Yhdistelmävakuutuksen toteutukselle sittenkin useampi erilainen polku?

Valmisteltu työttömyysturvan uudistus on osoittautunut odotettua monimutkaisemmaksi, eivätkä edes alkuperäisen selvityksen laatineet Löfgren ja Hellstén usko alkuperäisen aikataulun pitävän. Alkuperäisen suunnitelman mukaan työttömyyskassat olisivat voineet suunnitella ja muokata omaa työttömyysvakuutustarjontaansa niin, että yhdistelmävakuutusta olisi voitu tarjota jo vuoden 2019 aikana.

Hellstén kertoo, että valmistelun aikana heille valkeni uudistuksen ja koko järjestelmän laajuus ja monimutkaisuus. Hän mainitseekin yhdeksi vaihtoehdoksi sen, että itsensä työllistäjien työttömyysturvaa otettaisiin osaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.

Mattilan näkemys puolestaan on, että joko uudistus edistyy itsenäisesti tai se otetaan osaksi sosiaaliturvauudistusta tai sitten se jää kokonaan edellä mainitun jalkoihin.

Myös Löfgren ihmettelee, ettei selvityshenkilöille annettu valtioneuvostosta laskenta-apua. Niinpä ratkaisumalleista puuttuvat tiedot yhdistelmävakuutukseen oikeutettujen ihmisten määrästä sekä kaikki arviot uuden vakuutuksen hinnasta ja korvaustasoista.

UKKO.fi seuraa uudistuksen valmistelua tarkasti, jotta kevytyrittäjät, joita uudistus toteutuessaan koskee, pysyisivät siitä ajantasalla. Olemme sivunneet yhdistelmävakuutusta jo aiemmissa kirjoituksissammekin. Lue aiheesta lisää täältä.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.