Blogi

25.8.2017

Yksinäisyys, yrittäjyyden vähemmän puhuttu puoli

Moni unelmoi tänä päivänä yrityksen perustamisesta. Syitä tähän on monia: yrittäjyys edustaa usein vapautta tehdä asioita, joita kohtaan tuntee intohimoa, omien työaikojen kontrollointia ja oman itsensä pomona olemista. Työn mielekkyydestä on tullut tänä päivänä entistä tärkeämpi tekijä.

Vaikka yrittäjyys on parhaimmillaan unelmien toteuttamista ja nostaa elämänlaatua, on hyvä ottaa huomioon myös ne negatiiviset puolet yrittäjyyden ollessa vasta haaveiden tasolla.  Esimerkiksi yrittäjän kokema yksinäisyys on asia, josta harvemmin puhutaan, ja se saattaa jopa yllättää ensikertalaisen.

Yksinäisyys yllätti tuoreen yrittäjän

Kerron teille nyt oman tarinani yrittäjänä kokemastani yksinäisyydestä.

Toteutin pitkäaikaisen haaveeni ryhtyessäni yrittäjäksi puolitoista vuotta sitten. Vaikka tämä teksti käsittelee yrittäjyyden nurjempaa puolta, täytyy väärinkäsitysten välttämiseksi todeta, etten minä vaihtaisi hetkeäkään. Työni on yksi niistä syistä, miksi olen hyvin tyytyväinen elämääni juuri nyt. Pyöritän kotitoimistostani käsin sosiaaliseen mediaan ja sisällöntuotantoon erikoistunutta yritystä, ja olen jopa lapsellisen innostunut omasta alastani.

Minulle yhdeksi yrittäjyyden nurjimmista puolista osoittautui yksinäisyys, joka nousi pintaan melko pian arjen lähdettyä rullaamaan. Aluksi näin paikkariippumattoman työni mahdollisuutena enkä uhkana, olihan minulla yrittäjänä vapaus työskennellä missä haluan. Se vaati kuitenkin totuttelua.

Olen aiemmin ollut toimistotyössä, jossa ympärilläni on ollut aina mukava työyhteisö. Yhtäkkiä se työyhteisö loisti poissaolollaan. Yrittäjänä huomasin kaipaavani etenkin vertaistukea sekä sosiaalisia lounas- ja kahvitaukoja, jotka tauottivat mukavasti työpäivää sekä piristävät mieltä.

Kotitoimistossa seinät kaatuvat päälle

Yksinäisyyden tunne tuli vähitellen. Huomasin, että työpäivien aikana ulos ei välttämättä tullut lähdettyä ollenkaan ja tuntui, että seinät kaatuivat päälle. Istuin tietokoneen äärellä useita tunteja putkeen hartiat lysyssä, ja liikuin työhuoneen ja kahvinkeittimen väliä. Ymmärsin nopeasti, että minun pitää nähdä päivisin muutakin kuin takapiha ikkunan läpi. Osalle kaltaisistani läppärityöläisistä kotona työskentely sopii loistavasti, ja oma rauha on yksi yrittäjyyden parhaista puolista. Minä kuitenkin kaipasin muuta.

Ratkaisun löytäminen oli tärkeää, sillä yksinäisyys vaikutti oman mielialan lisäksi myös työtehoon.

Aloitin ongelman ratkaisun järjestämällä lounastreffejä ystävien kanssa muutaman kerran viikossa. Tämä toi kaivattua rytmiä päiviin: kun tiesin tapaavani jonkun puoliltapäivin, olin heti aamusta alkaen aktiivinen. Päivien aikataulutus on ollut itselleni keino tehokkaampaan työskentelyyn, ja pienikin maisemanvaihto on auttanut saamaan itsestäni eniten irti.

Työskentelen nykyään kodin lisäksi lähikahviloissa muutaman tunnin verran päivässä, mikä auttaa rutiinien luomisessa ja pääsen samalla ihmisten ilmoille. Saatan lähteä myös lenkille tuulettamaan päätä hetkeksi, jonka jälkeen palaan läppärin ääreen täynnä energiaa. Haaveilen myös jaetun toimistotilan vuokraamisesta, mutta kotikaupungissani Düsseldorfissa hintataso on sen verran korkea, että sen aika ei ole vielä.

Yksinäisyys voi johtua myös vertaistuen puutteesta

Minulle valkeni myös pian, että kokemani yksinäisyys ei johtunut ainoastaan seuran puutteesta, vaan myös vertaistuen uupumisesta. Sillä enhän minä aivan täysin läppärini kanssa kaksin ollut: mieheni oli isyyslomalla ja osan päivistä kotona pienen poikamme kanssa. Vaikka minulla oli työpäivieni aikana halutessani satunnaisesti seuraa, oli minulla silti tarve ammatillisille kontakteille kodin ulkopuolella.

Pakotin itseni aktiivisuuteen tälläkin saralla. Pienen lapsen äitinä ylimääräistä aikaa ei ole aina liiaksi asti, mutta olen silti yrittänyt järjestää aikaa verkostoitumiseen ja kollegoiden tapaamiseen. Edes kerran tai pari kuukaudessa. Tapaan Facebookin kautta löytämiäni yrittäjäkollegoita esimerkiksi after work -tapaamisissa, ja tästä porukasta on tullut eräänlainen työyhteisön korvike. Vaikka kovinkaan yksityiskohtaisesti asiakasprojekteista ei kollegoiden kanssa voi keskustella, on silti hyvä tietää, että on olemassa joku joka tietää mistä puhut. Sanaton ymmärrys on kultaakin kalliimpaa. Pidämme yhteyttä myös Facebook-ryhmän kautta lähes päivittäin.

Toimi, jos yksinäisyydestä tulee ongelma

Vastoinkäymiset ovat joskus niitä parhaita oppitunteja. Olen ymmärtänyt, että työskentely ainoastaan kotoa käsin ei sovi minulle, vaikka se aiemmin minulle yrittäjyyteen yhdistämääni vapautta symboloikin. Olen tehokkaimmillani silloin, kun vietän kodin lisäksi aikaa ihmisten ilmoilla.

Tiedän, etten ole asian kanssa yksin. Tiedän, että siellä ruudun takana on yrittäjäkollegoita, jotka kamppailevat yksinäisyyden kanssa päivittäin. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tärkeintä on löytää asiaan sinua tyydyttävä ratkaisu. Jos tuntuu, että kotona seinät kaatuvat päälle, ehdota lounastreffejä, lähde kotoa ja tapaa muita yrittäjiä. Joskus on myös helpottavaa vain kuulla muiden kokemuksia, ja netti on tähän oiva väline. Vaihda ajatuksia esimerkiksi Facebookin yrittäjä-ryhmissä: niissä on tarjolla paljon vertaistukea, ja parhaimmillaan uusia ystäviä.

Leena-Mari Laukkanen
Kirjoittaja

Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on diginomadi, bloggaaja ja yrittäjä, joka asettui vuosien maailman kiertämisen jälkeen asumaan Saksaan. Leena-Marin blogi London and beyond löytyy täältä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Michael Penttilä sanoo:

  Kommenttisi: hienoa, että nämä ihmiset ovat löytäneet yrittäjyyden. Mielestäni vaikeinta on se mitä alat yrittää ja mikä kannattaa näinkin pienessä maassa, kuin suomi. Yrittäjyydessä on se tietty vapaus, mikä on myös mielestäni hieno asia.

  1. Leena-Mari Laukkanen sanoo:

   Yrittäjyyden vapaus on ehdottomasti parhaita puolia, olen samaa mieltä! Ei monessa työssä saa päättää työaikojaan itse.

 2. Annemaria/Samppanjaa muovimukista sanoo:

  Hyvää pohdintaa. Pitkän aikaa yksinyrittäjänä toimineena voin allekirjoittaa täysin. Hyvin olet kuitenkin huomannut yksinyrittämisessä piilevät vaarat ja hakenut niihin ratkaisuja.

  Itselläni pelastus oli kodin ulkopuolelta vuokrattu toimisto. Se toi mukavasti rutiinia työpäivään, tuli lähdettyä liikkeelle, laitettua itsensä, käytyä ulkona lounaalla, tavattua muita ihmisiä. Siinäkin piilee vaaransa, jos työ ja vapaa-aika sekoittuvat. Niin paljon kuin voi työstänsä tykätä, sekään ei ole hyväksi, jos aina on työssä ja varsinkin, jos aina kyyhöttää siinä koneen ääressä.

  Verkostoituminen oli mulle myös hyvä lisäarvo yksin puurtamiseen. Hakeudu oman alasi ihmisten pariin (yrittäjäjärjestöt, oman alasi ihmiset). On hyvä, että saa välillä juuri kaipaamaasi vertaistukea ja vaihtaa ammatillisesti mielipiteitä ja ajatuksia “kollegoiden” kanssa. Tekee hyvää välillä kuulla kuinka muut tekevät, minkälaisia ongelmia muilla on ja usein saa myös hyödyllistä tietoa kuten hyviä yhteyksiä.

  Haittapuolista huolimatta yrittämisessä on vaan ne helmet. Aamuina, kun voi rauhassa viettää aikaansa kahvikupin ääressä haaveillen ilman kellon kanssa kilpaa juoksua sen ymmärtää oikein hyvin 🙂 Hienoa, että olet ruvennut yrittäjäksi Lena!

  1. Leena-Mari Laukkanen sanoo:

   Kiitos kommentista Annemaria! Mukava näin kirjoittajana kuulla, että ajatukset osuvat yksiin lukijoiden ajatusten kanssa.

   Silmiini osui etenkin tärkeänä nuo verkostot. Et usko, miten tärkeää itselleni on ollut se, että tapaan kollegoideni kanssa ja vaihdan ajatuksia. Jos nyt en päivittäin, niin viikottain kuitenkin. Ehkä jonain päivänä sitten vuokraan toimistohuoneen itselleni, vaikka jaetun, ja löydän sieltä hyvän työyhteisön. Mukavampi on kyyhöttää siellä koneen ääressä kun joku on vieressä kuin yksin 😀 ja lähteä vaikka kahville.

 3. Keijo Kunttu sanoo:

  Ette sitten viitsineet sanoa että suomessa ei tunneta sanaa kevytyrittäjyys missään muodossa. Rahat pois ja sitä rataa on tämänkin ns.palvelun tarkoitus, maksa että saat yrittää 🙂
  .Yksinäisyys sitten todellakin tulee kun hommat on loppu ja suomalainen sosiaalijärjestelmä sanoo sinulle että sorry vaan, olet yrittäjä ja koita pärjätä, sukulaiset sitten hautaa sinut koska puolisosi ei saa edes hautausavustusta, koska olet yrittäjä.

  1. Saara Teirivaara sanoo:

   Hei Keijo!
   Kevytyrittäjyys on vielä melko tuore itsensätyöllistämisen muoto ja siksi sen asema suhteessa eri viranomaisiin saattaa aluksi vaikuttaa mutkikkaalta. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriö on tarkentanut TE-toimistojen itsensä työllistäjien työttömyysturvaohjeistuksia ja tämä on vaikuttanut positiivisesti tilanteeseen.

   Emme ole enää juurikaan saaneet käyttäjiltämme palautetta ongelmista TE-toimiston kanssa, mikä on hyvä merkki käytäntöjen ja tulkintojen yhtenäistymisestä. Laskutuspalvelun käyttäjäksi rekisteröityminen ei anna kenellekään yrittäjän leimaa edes TE-viranomaisten mielestä. Sillä, katsotaanko yrittäjyys sivu- vai päätoimiseksi on suurin merkitys TE-toimistojen kannalta ja tätä tulkitaan tietysti aina tapauskohtaisesti.

   -Saara

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.