Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Vieraskynä: Yksinäisyys, yrittäjyyden vähemmän puhuttu puoli

Moni unelmoi tänä päivänä yrityksen perustamisesta. Syitä tähän on monia: yrittäjyys edustaa usein vapautta tehdä asioita, joita kohtaan tuntee intohimoa, omien työaikojen kontrollointia ja oman itsensä pomona olemista. Työn mielekkyydestä on tullut tänä päivänä entistä tärkeämpi tekijä.

Vaikka yrittäjyys on parhaimmillaan unelmien toteuttamista ja nostaa elämänlaatua, on hyvä ottaa huomioon myös ne negatiiviset puolet yrittäjyyden ollessa vasta haaveiden tasolla.  Esimerkiksi yrittäjän kokema yksinäisyys on asia, josta harvemmin puhutaan, ja se saattaa jopa yllättää ensikertalaisen.

Yksinäisyys yllätti tuoreen yrittäjän

Kerron teille nyt oman tarinani yrittäjänä kokemastani yksinäisyydestä.

Toteutin pitkäaikaisen haaveeni ryhtyessäni yrittäjäksi puolitoista vuotta sitten. Vaikka tämä teksti käsittelee yrittäjyyden nurjempaa puolta, täytyy väärinkäsitysten välttämiseksi todeta, etten minä vaihtaisi hetkeäkään. Työni on yksi niistä syistä, miksi olen hyvin tyytyväinen elämääni juuri nyt. Pyöritän kotitoimistostani käsin sosiaaliseen mediaan ja sisällöntuotantoon erikoistunutta yritystä, ja olen jopa lapsellisen innostunut omasta alastani.

Minulle yhdeksi yrittäjyyden nurjimmista puolista osoittautui yksinäisyys, joka nousi pintaan melko pian arjen lähdettyä rullaamaan. Aluksi näin paikkariippumattoman työni mahdollisuutena enkä uhkana, olihan minulla yrittäjänä vapaus työskennellä missä haluan. Se vaati kuitenkin totuttelua.

Olen aiemmin ollut toimistotyössä, jossa ympärilläni on ollut aina mukava työyhteisö. Yhtäkkiä se työyhteisö loisti poissaolollaan. Yrittäjänä huomasin kaipaavani etenkin vertaistukea sekä sosiaalisia lounas- ja kahvitaukoja, jotka tauottivat mukavasti työpäivää sekä piristävät mieltä.

Kotitoimistossa seinät kaatuvat päälle

Yksinäisyyden tunne tuli vähitellen. Huomasin, että työpäivien aikana ulos ei välttämättä tullut lähdettyä ollenkaan ja tuntui, että seinät kaatuivat päälle. Istuin tietokoneen äärellä useita tunteja putkeen hartiat lysyssä, ja liikuin työhuoneen ja kahvinkeittimen väliä. Ymmärsin nopeasti, että minun pitää nähdä päivisin muutakin kuin takapiha ikkunan läpi. Osalle kaltaisistani läppärityöläisistä kotona työskentely sopii loistavasti, ja oma rauha on yksi yrittäjyyden parhaista puolista. Minä kuitenkin kaipasin muuta.

Ratkaisun löytäminen oli tärkeää, sillä yksinäisyys vaikutti oman mielialan lisäksi myös työtehoon.

Aloitin ongelman ratkaisun järjestämällä lounastreffejä ystävien kanssa muutaman kerran viikossa. Tämä toi kaivattua rytmiä päiviin: kun tiesin tapaavani jonkun puoliltapäivin, olin heti aamusta alkaen aktiivinen. Päivien aikataulutus on ollut itselleni keino tehokkaampaan työskentelyyn, ja pienikin maisemanvaihto on auttanut saamaan itsestäni eniten irti.

Työskentelen nykyään kodin lisäksi lähikahviloissa muutaman tunnin verran päivässä, mikä auttaa rutiinien luomisessa ja pääsen samalla ihmisten ilmoille. Saatan lähteä myös lenkille tuulettamaan päätä hetkeksi, jonka jälkeen palaan läppärin ääreen täynnä energiaa. Haaveilen myös jaetun toimistotilan vuokraamisesta, mutta kotikaupungissani Düsseldorfissa hintataso on sen verran korkea, että sen aika ei ole vielä.

Yksinäisyys voi johtua myös vertaistuen puutteesta

Minulle valkeni myös pian, että kokemani yksinäisyys ei johtunut ainoastaan seuran puutteesta, vaan myös vertaistuen uupumisesta. Sillä enhän minä aivan täysin läppärini kanssa kaksin ollut: mieheni oli isyyslomalla ja osan päivistä kotona pienen poikamme kanssa. Vaikka minulla oli työpäivieni aikana halutessani satunnaisesti seuraa, oli minulla silti tarve ammatillisille kontakteille kodin ulkopuolella.

Pakotin itseni aktiivisuuteen tälläkin saralla. Pienen lapsen äitinä ylimääräistä aikaa ei ole aina liiaksi asti, mutta olen silti yrittänyt järjestää aikaa verkostoitumiseen ja kollegoiden tapaamiseen. Edes kerran tai pari kuukaudessa. Tapaan Facebookin kautta löytämiäni yrittäjäkollegoita esimerkiksi after work -tapaamisissa, ja tästä porukasta on tullut eräänlainen työyhteisön korvike. Vaikka kovinkaan yksityiskohtaisesti asiakasprojekteista ei kollegoiden kanssa voi keskustella, on silti hyvä tietää, että on olemassa joku joka tietää mistä puhut. Sanaton ymmärrys on kultaakin kalliimpaa. Pidämme yhteyttä myös Facebook-ryhmän kautta lähes päivittäin.

Toimi, jos yksinäisyydestä tulee ongelma

Vastoinkäymiset ovat joskus niitä parhaita oppitunteja. Olen ymmärtänyt, että työskentely ainoastaan kotoa käsin ei sovi minulle, vaikka se aiemmin minulle yrittäjyyteen yhdistämääni vapautta symboloikin. Olen tehokkaimmillani silloin, kun vietän kodin lisäksi aikaa ihmisten ilmoilla.

Tiedän, etten ole asian kanssa yksin. Tiedän, että siellä ruudun takana on yrittäjäkollegoita, jotka kamppailevat yksinäisyyden kanssa päivittäin. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tärkeintä on löytää asiaan sinua tyydyttävä ratkaisu. Jos tuntuu, että kotona seinät kaatuvat päälle, ehdota lounastreffejä, lähde kotoa ja tapaa muita yrittäjiä. Joskus on myös helpottavaa vain kuulla muiden kokemuksia, ja netti on tähän oiva väline. Vaihda ajatuksia esimerkiksi Facebookin yrittäjä-ryhmissä: niissä on tarjolla paljon vertaistukea, ja parhaimmillaan uusia ystäviä.

Kirjoittaja: Leena-Mari Laukkanen

Leena-Mari Laukkanen on diginomadi, bloggaaja ja yrittäjä, joka asettui vuosien maailman kiertämisen jälkeen asumaan Saksaan. Leena-Marin blogi London and beyond löytyy täältä.

Lue myös

Somen parhaat yrittäjäyhteisöt – mikä porukka sopii juuri sinulle?

Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase

Yrittäjyys ystävän kanssa – uhka vai mahdollisuus?

Vieraskynä: Jos haluu saada, niin on pakko antaa

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Mikä on ammatinharjoittaja? – Suurin osa yrittäjistä mieltää itsensä ammatinharjoittajaksi

    Ammatinharjoittaja kuvaa monen yrittäjän identiteettiä. Yrittäjät ovat oman firmansa toimitusjohtajia, toiminimiyrittäjiä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joskus jopa pakkoyrittäjiä. Kaikista eniten vastaajiin vetosi kuitenkin kuvaus ammatinharjoittaja, kertoo tuore markkinatutkimus. Mutta mikä on ammatinharjoittaja? Entäs itsenäisen ammatinharjoittajan määritelmä – oletko sinäkin ammatinharjoittaja verotus-mielessä? Itsenäinen ammatinharjoittaja määritelmä Ammatinharjoittajan kirjanpito – pakollinen paha? Yrittäjistä 61 % ei tavoittele kasvua Ammatinharjoittaja verotus Ammatinharjoittajan työttömyysturva Kuka voi ryhtyä…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Haluatko yrittäjäksi – vai sittenkin kevytyrittäjäksi?

    UKKO.fi on 2012 perustettu suomalainen kevytyrittäjä palvelu, jolla on jo yli 160 000 käyttäjää. Kevytyrittäjyys on helpompi väylä yrittäjäksi Helppokäyttöisen palvelumme kautta voit laskuttaa tekemäsi työt ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjyys on helpompi väylä yrittäjäksi sinulle, joka myyt omaa osaamistasi! Luo lasku valmiiseen pohjaan – me toimitamme laskun asiakkaallesi sekä hoidamme arvonlisäverot, eläkemaksut, vakuutukset ja sosiaaliturvamaksut. Maksun tekemästäsi työstä saat palkkana…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yrittäjän sairausloma: Sairausloma yrittäjänä ja mitä tapahtuu?

    Kaikki meistä sairastuvat joskus – jotkut useammin, toiset vain harvoin. Kun työntekijä sairastaa, hän saa sairaslomaa ja työnantaja tai Kela maksaa korvauksen tältä ajalta. Mutta miten on yrittäjän kohdalla? Kuka tekee työt ja mistä saa korvauksen? Tästä artikkelista saat tärkeimmät vastaukset yrittäjän sairaslomaan liittyviin kysymyksiin. Sairauksia ja sairauslomia on monenlaisia; perinteisten tartuntatautien lisäksi sairauslomalle voi joutua katkenneen solisluun kanssa sähköpotkulaudalla…

    Lue lisää