Blogi

4.9.2020

5.9. on Yrittäjän Päivä – ja silloin voimme kaikki juhlia!

Syksyn saapumisen huomaa ensimmäisenä hieman viilenneistä aamuista, mutta toinen varma merkki tästä on joka vuosi syyskuun alussa vietettävä Yrittäjän päivä.

Tässä jutussa kerromme, miksi meidän jokaisen pitää tai kannattaa juhlistaa tätä päivää! Lisäksi pohdimme, mitä hyödyllistä yrittäjyys voi opettaa meille kaikille.

Mikä yrittäjän päivä?

Yrittäjän päivää juhlistetaan 5. syyskuuta, ja sitä on vietetty vuodesta 1997 lähtien. Päivän päätapahtuman järjestäjänä toimii Yrittäjän Päivän säätiö, jonka tarkoituksena on edistää yrittäjyyden arvostusta ja tukea yrittäjyystoimintaa ylipäänsä.

Kuten lähes kaikki muutkin julkiset tapahtumat vuonna 2020, myös Yrittäjän Päivä on hieman erilainen aiempiin vuosiin verrattuna. Päivän perinteistä pääjuhlaa tai pienempiäkään tapahtumia ei tällä kertaa järjestetä.

Sen sijaan päivää juhlistetaan digitaalisesti #sellainenonyrittäjä-kampanjalla, jonka kautta suomalaisia yrittäjiä muistetaan ja kiitetään yrittäjyystoiminnan ylläpitämisestä vaikean vuoden aikana. Lue tästä lisää Yrittäjän päivän viralliselta sivustolta!

Muista yrittäjäystävääsi

Onko lähipiirisissäsi yrittäjiä? Kivijalkayrittäjiä, yksinyrittäjiä, freelancereita, kevytyrittäjiä tai muita itsensätyöllistäjiä? Kun mietit tarkemmin, huomaat varmasti tuntevasi ainakin jonkun hierojan, kampaajan, valokuvaajan, muusikon tai personal trainerin, joka toimii yrittäjänä vähintään sivutoimisesti.

Mitä sinulle tulee mieleen, kun ajattelet lähipiriisi yrittäjiä?

He ovat rohkeita, innokkaita ja ahkeria ihmisiä, joilla on visio. Monella heistä on useampia taitoja, kokemusta eri aloilta ja sitkeyttä, joka ei ota loppuakseen. Melkoisen hyviä ominaisuuksia, eikö vain?

Entäpä muistatko, milloin viimeksi keskustelit tuttavapiiriisi kuuluvan yrittäjän kanssa? Jos siitä on ehtinyt kulua niin paljon aikaa, ettet muista, on lauantain Yrittäjän Päivä loistava hetki laittaa hänelle viestiä. Ehdota tapaamista tai lounaskutsua tuleville päiville, ja onnittele samalla juhlapäivänä!

Yrittäjän päivä muista yrittäjäystävääsi

Mutta miksi yrittäjäkavereiden kanssa kannattaa viettää aikaa ja miksi heitä kannattaa kuunnella? He eivät toki ole sen parempia ihmisiä kuin palkkatöissä ahertavatkaan, mutta tavallisesti yrittäjillä on sellaista tietoa, kokemusta ja ominaisuuksia, joista jokainen meistä voi ottaa oppia.

Kysy yrittäjältä vaikkapa siitä, mikä on hänen uransa pahin moka ja mitä hän on siitä oppinut tai pyydä kertomaan niistä onnistumisen hetkistä, jotka ovat jääneet kirkkaimpina mieleen. Saamasi vastaukset saavat sinut takuulla ajattelemaan ja inspiroitumaan. Voitte myös kilistää yhdessä Yrittäjän päivän ja suomalaisten yrittäjien kunniaksi!

Voin taata, että yksin työskentelevä yrittäjäystävä ilahtuu yhteydenotostasi. Monella heistä ei ole arjen aherruksessa työkaveria, jonka kanssa jakaa päivän ilot ja murheet.

Yrittäjät myös työskentelevät tavallisesti palkansaajia enemmän, joten on erittäin relevanttia kysyä yrittäjänä toimivalta ystävältä helppo ja yksinkertainen kysymys: ”Miten voit?”.

Onko joku tietty yrittäjä, jota sinä haluaisit erityisesti kiittää tai kehua? Tuleeko mieleesi yrittäjä, joka on tuonut sinulle hyvää fiilistä? Onko yrittäjyys opettanut sinulle jotain kullanarvoista?

Jos kyllä, voit jakaa ajatuksesi somessa ja kiittää yrittäjää #sellainenonyrittäjä-aihetunnistetta käyttäen. Pääset seuraamaan Yrittäjän Päivän viettoa ympäri Suomen sekä edellä mainitun että #yrittäjänpäivä-aihetunnisteen kautta.

Tue yrittäjää jakamalla positiivinen kokemus!

Seuraava kysymys on ehkä vielä edellistäkin vaikeampi: muistatko, milloin viimeksi ostit jotakin suoraan yrittäjältä?

Lähipiiriin kuuluvia yrittäjiä voit tukea paitsi kysymällä kuulumisia ja ostamalla heidän tuotteitaan ja palveluitaan, myös suosittelemalla heitä ihmisille, jotka mahdollisesti heidän apuaan tarvitsisivat.

Lähipiirin yrittäjien lisäksi voi olla mukava ajatus tukea myös lähialueen tai vaikka oman mökkikunnan yrittäjiä vierailulla ja jakamalla positiivinen kokemus sosiaalisessa mediassa.

Kesäisin some täyttyykin usein mukavista kertomuksista, kun mökkikunnassa on poikettu paikallisessa puodissa, leipomossa tai matkailukohteessa – monesti paikkaa pyörittävä herttainen tai rempseä yrittäjä jää asiakkaan mieleen, vaikka ostettava artikkeli ei olisi kahvikupillista kummempi.

Kesä on myös otollista aikaa lukea kaikista paikallislehdistä intoa puhkuvista nuorista, jotka ovat joko tekemisen puutteesta tai pelkästään luovuuttaan perustaneet omia yrityksiä pitkin Suomen kylänraitteja, uimarantoja ja radanvarsia.

Yrittäjän päivä tue yrittäjää

Tämä, jos mikä on inspiroivaa! Nuoret valjastavat oman intonsa myyntivaltikseen ja kaikkea, mitä ei osata, opetellaan; siinä on sellaista asennetta, josta moni aikuinenkin voisi ammentaa itselleen. Lienet itsekin ollut hymyssä suin sen jälkeen, kun pihapiirin nuori yrittäjä on käynyt leikkaamassa ruohosi tai kun uimareissulla sait koko perheen janon sammutettua polkupyörän nokassa myyntikärryä kuljettavan nuoren ansiosta?

Suomalainen yrityskenttä koostuu valtaosin näistä pienistä ja pienenpienistä yrityksistä, jotka eivät välttämättä työllistä kuin yrittäjän ja silloin tällöin jokusen kiireapulaisen. Suorien työllisyysvaikutusten lisäksi kannattaa kuitenkin huomata, että näiden yksinyrittäjien alihankintaketjut ja verkostot ovat omalta osaltaan korvaamattomia palasia siinä, miten Suomen talouden valtaisat rattaat pyörivät.

Yrittäjyyden valtteina vapaus, vaihtelevuus ja ihmisten kohtaaminen

Me UKKO.fi:ssä ajamme etunenässä kevytyrittäjien asiaa, mutta edistämme samalla myös yrittäjyyttä. Palvelumme toimii kaiken muun ohella myös “yrittäjyyskouluna”; moni käyttäjämme on jonkin aikaa kevytyrittäjänä toimittuaan innostunut laajentamaan toimintaansa lähtemällä toiminimiyrittäjäksi.

Kevytyrittäjyys sallii oman liikeidean riskittömän testauksen ja opettaa monia tärkeitä taitoja, joita yrittäjänäkin tarvitaan.

Tämänkertaisen Yrittäjän Päivän kunniaksi olemmekin julkaisseet uudistetun version Kevytyrittäjyysoppaastamme! Siinä käydään läpi perusasioita UKKO.fi:n toiminnasta ja kevytyrittäjyyden aloittamisesta. Tutustu oppaaseen klikkaamalla alta!

Lataa uudistettu kevytyrittäjyysoppaamme täältäi

Oppaassa esitellään myös kahden yrittäjäksi lähteneen entisen kevytyrittäjämme, Marika Ritala-Mäkisen ja Julien Riesenin tarinat. Kokemuksensa kertoo myös kevytyrittäjä Eliisa Tuisku, joka puolestaan luopui toiminimiyrittäjyydestä kaivatessaan rauhallisempaa tahtia työelämäänsä.

Urapolkunsa ja yrittäjyystoimintansa lisäksi Marika, Julien ja Eliisa kertovat, mikä yrittäjyydestä tekee mielekästä. Heistä jokainen nosti yrittäjyyden parhaaksi puoleksi vapauden. Muita mainittuja valtteja olivat ihmisten kohtaaminen ja mahdollisuus muokata työtehtävät sekä -päivät itselle sopiviksi. Ainakin jälkimmäisestä me kaikki haaveilemme silloin tällöin, eikö totta?

Viitoita urapolkusi itsesi näköiseksi!

Rohkeus kokeilla, into yrittää, halu oppia. Nämä ovat asioita, joita myös me haluamme olla tukemassa ja ne ovatkin avaimia UKKO.fi:n olemassaoloon. Me haluamme, että jokainen voisi tehdä työkseen sitä mitä rakastaa.

Toivomme ja teemme parhaamme, jotta Suomessa jokaisella olisi mahdollisuus luoda juuri itsensä näköinen työura. Kun nautimme siitä, mitä teemme, on työn jälki parempaa ja me olemme onnellisempia – näin on myös helpompaa löytää tasapaino työn ja muun elämän välille, kun näiden kahden elämän osasen ei välttämättä tarvitse olla toisensa pois sulkevia.

Toivotamme menestyksekästä syksyä ja mainota tulevaa Yrittäjän Päivää!

Artikkeli on julkaistu alun perin 5.9.2019. Sitä on päivitetty 4.9.2020.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.