Koronavirus-tietopaketti: Ohjeita lomautetuille

Ilmoittaudu Työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi.

Olet oikeutettu työttömyysetuuteen, kunhan työnhakusi on voimassa ja haet jatkuvasti kokoaikatyötä.

Soviteltua työttömyysetuutta voit saada, jos

  • työskentelet lyhennettyä viikkoa tai lyhennettyjä päiviä
  • teet osa-aika- tai keikkatöitä
  • toimit yrittäjänä sivutoimisesti tai olet kevytyrittäjä

Jotta soviteltua etuutta voi saada, saa töiden työaika olla enintään 80% kokoaikatyön ajasta. Tilapäistä kokoaikatyötäkin voi tehdä, jos työsuhde kestää enintään kaksi viikkoa. Jos rajat ylittyvät, ei etuutta voida maksaa.

Työaika lasketaan lomautuksen kohdalla kalenteriviikoittain, ja etuuden osalta jokainen viikko myös tarkastellaan erikseen. Jos työaika siis yhdellä viikolla ylittyy, se ei vaikuta etuuden maksuun muilla viikoilla.

Työskentely lomautuksen aikana

Lomautuksen aikana työnantajasi voi tarvittaessa kutsua sinut töihin lomautuksen laadusta riippumatta. Lomautus katkeaa tilapäisesti tuolta ajalta.

Sinulla on myös oikeus mennä töihin toiselle taholle, kunhan toiminta ei ole kilpailevaa tai vahingollista työnantajallesi. Et saa myöskään perustaa yritystä, joka kilpailee työnantajasi toiminnan kanssa.

Huomaathan, että työsuhde ei katkea lomautuksen ajaksi. Et siis saa kertoa eteenpäin työnantajasi ammatti- tai liikesalaisuuksia.

Työnteon vaikutukset työttömyysetuuteen on mainittu yllä. Jos teet lomautuksesi aikana kokonaisia työpäiviä, sinulle ei makseta työttömyystukea kyseisiltä päiviltä.

Kevytyrittäjät ovat oikeutettuja työttömyysturvaan, kunhan heidän toimintansa on tulkittavissa sivutoimiseksi (1089,67 €/kk).

Lue myös blogimme: Lomautettuna töihin – näin se toimii!