Blogi

8.11.2018

Keikkatyöläisten työttömyysturvaan tulossa parannus

keikkatyöläisen työttömyysturva

Keikkatyöläisten työttömyysturva on muuttumassa ensi vuonna.  Palkka vähentäisi työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan. Ei siis vielä silloin, kun työ tehdään.

Hallitus haluaa kannustaa keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Marraskuun 1. päivä annettiin eduskunnalle hallituksen esitys, joka muuttaisi palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään.

Uusi esitys on tarttumassa yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä kuussa, kun työt on tehty, vaikka palkka maksettaisiinkin vasta myöhemmin.

Nyt hallituksen jättämän esityksen mukaan palkka vähentäisi työttömyysturvaa vasta palkanmaksukuukautena eikä vielä silloin, kun työ tehdään. Sovitellusta työttömyysturvasta tulee siis maksuperusteellista ansaintaperiaatteen sijasta; käytännössä tämä myös vähentäisi viivästyksiä työttömyysetuuden saannissa.

keikkatyöläisen työttömyysturva

Jos marraskuussa tehdystä työstä palkkaa saa vasta joulukuussa, sovitellaan palkka yhteen joulukuun työttömyysetuuden kanssa. Marraskuun etuus taas voitaisiin maksaa täytenä, jos marraskuussa ei ole muita tuloja, jotka pitäisi sovitella yhteen etuuden kanssa. Muutoksen myötä etuuden hakijalla on työttömyysajan korvaushakemusta tehdessään käytössään työntekokuun palkkalaskelma. Tämän lisäksi hakijalla on käytössään myös työstä ansaittu palkkatulo, kun sen vaikutus työttömyysetuuteen näkyy.

Sosiaali- ja terveyministeri Pirkko Mattila jakoi ajatuksiaan hallituksen esityksestä tuoreeltaan ministeriön verkkosivuilla.

Työttömyysturvan parantaminen lisännee keikkatöiden vastaanottamista

Muutos on tervetullut ja vaikuttaa todennäköisesti myös kevytyrittäjien intoon tarttua työtarjouksiin. Nykyinen viive työttömyysturvan saannissa on aiheuttanut joidenkin keikkatyöläisten ja kevytyrittäjien mielessä taloudellista epävarmuutta ja tämän vuoksi tarjottua keikkaa ei ole aina uskallettu ottaa vastaan.

”Matalan kynnyksen kevytyrittäjyys kannustaa myös kokeilemaan uusia polkuja, joista voi tulla vielä pitkä työura työttömyysjakson jälkeen”, UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sanoo.

Hallituksen nyt jättämä esitys on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla yritetään helpottaa suomalaisten arkea ja parantaa työllisyyttä. Tämän vuoden alusta voimaan tullut yrittäjyyden aloittaminen työttömyysturvalla onkin ollut merkittävä muutos kevytyrittäjien työttömyysturvaan.

keikkatyöläisen työttömyysturva

Esitys liittyy valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen ja se on tarkoitus käsitellä sen yhteydessä. Annetun esityksen mukaisen lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2019. Esityksessä hyödynnetään vuoden alusta voimaan tulevaa tulorekisteriä, sillä sen ansioita koskeva tieto voitaisiin saada palkkalaskelman sijaan tulorekisterin kautta.

Seuraamme vastaisuudessakin itsensä työllistäjien työttömyysturvaan vaikuttavia muutoksia. Aiempia kirjotuksiamme aiheesta voit lukea blogistamme:

Pipsa Luodelahti & AYT: Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten
Kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Parhaiden juttujen kärkipäässä ovat hyvä kahvi, koukuttava kirja, lentokoneen nousun aiheuttama kipristys mahassa ja kaikki urheilulajit, joissa on mukana pallo.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta